Denník N

Lunter si vyskúšal, akú má podporu poslancov, odvolali Kotlebovho nominanta

Nový župan v akcii. Foto N – Daniel Vražda
Nový župan v akcii. Foto N – Daniel Vražda

Poslanci banskobystrickej župy odvolali na mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva členov Predstavenstva a Dozornej rady Banskobystrickej regionálnej správy ciest.

Riaditeľom župného úradu v Banskej Bystrici sa stal manažér Matúš Hollý (30). Nový šéf Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter si vybral mladého človeka, ktorý už niekoľko rokov pôsobil v oblasti riadenia financií v nadnárodných spoločnostiach, ako Siemens či holding Dixons. Hollý vyštudoval bilingválne verejnú správu a medzinárodné vzťahy.

Župan Ján Lunter potvrdil, že jeho syn Ondrej nebude zástupcom predsedu. Zatiaľ mu radí ad hoc ako poslanec župného zastupiteľstva na príkaznú zmluvu. Nemá rozhodovacie právomoci a pracuje bez odmeny.

„Ondrej je poslancom, má právo vstupovať do týchto priestorov tak ako každý iný poslanec, má právo participovať podľa dohody s predsedom, čiže toto využijeme,“ vysvetľoval Ján Lunter.

Zatiaľ jediným známym menom na post vicežupana je člen Lunterovho tímu a poslanec Stanislav Horník. Lunter považuje za ideálny počet dvoch zástupcov, ale nevylúčil, že po dohodách s poslaneckými klubmi môžu byť aj traja. Vicežupanov schvaľuje na návrh predsedu zastupiteľstvo, záujem má Smer aj SMK.

Krízový manažment

Všetky návrhy, ktoré poslancom predložil nový župan, v zastupiteľstve hladko prešli. Opiera sa o podporu nezávislých, pravicových strán aj Smeru. Najprv Lunter požiadal o odvolanie predstavenstva a dozornej rady a hneď potom o vymenovanie nového, krízového manažmentu s obmedzeným pôsobením na pol roka. Všetko prešlo.

Lunter odôvodnil svoje kroky podozreniami z nehospodárnosti, nezákonných rozhodnutí a odpredaja majetku a nedostatočnou kontrolnou činnosťou dozornej rady.

Zmeny v orgánoch regionálnej správy ciest smerujú k odvolaniu Miroslava Suju, ktorého do funkcie menovali v čase, keď už boli známe výsledky novembrových volieb. Suja bol počas riadenia župy Marianom Kotlebom jeho spriaznený poslanec a neúspešne kandidoval za jeho ĽSNS.

Krátko pred skončením volebného obdobia presunuli na Suju nové právomoci, napríklad aj výberové konania.

Marian Kotleba zásadne nesúhlasil s novým predsedom predstavenstva Jánom Butkovským, ktorý bol krízovým manažérom správy ciest už za predsedu Vladimíra Maňku.

Kotleba už je na župe „len“ poslanec, na fotografii s viceprimátorom Revúcej  Júliusom Buchtom (SNS). Foto N – Daniel Vražda

Butkovský vyhlásil, že mnohé veci v spoločnosti fungujú, a tie zachovajú. „Nie sme žiadne trestné komando,“ dodal.

„Je to politická nominácia. Kolegovia, môžete zobrať hocikoho z osady Krásna Hôrka a s dlhom dokáže firmu manažovať,“ sarkasticky konštatoval z prvého radu Kotleba, ktorý úrad počas svojho pôsobenia obsadil členmi svojej rodiny a aj členmi, respektíve prívržencami ĽSNS.

Kontrola potrvá

Poslanci poslali do Banskobystrickej regionálnej správy ciest hlavného kontrolóra, ktorý preverí predaje majetku, kúpne, obchodné a pracovnoprávne zmluvy, ale aj verejné obstarávania.

Hlavný kontrolór Michal Kňažek pripustil, že vzhľadom na kompetencie a rozsah kontroly môže trvať až do konca budúceho roku.

Za kontrolu v župnej spoločnosti hlasoval aj Kotleba. Vyhlásil, že s ňou nemôže mať nikto žiadny problém a podľa neho je všetko v poriadku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Lunter

Slovensko

Teraz najčítanejšie