Denník N

Materské mlieko obsahuje látky dôležité pre metabolizmus, vývin orgánov a imunitu dieťaťa

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Aj dospelí majú z materského mlieka úžitok. Nejeden liek dostupný v lekárňach má svoj pôvod v materskom mlieku. Mliečny proteín laktoferín má napríklad silné protibakteriálne účinky.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Egyptské pyramídy, visuté záhrady princeznej Semiramis, mohutná Feidiova socha Dia, Artemidin chrám v Efeze, rodoský kolos, mauzóleum v Halikarnasse, maják na ostrove Pharos. Sedem divov sveta tak, ako ich pomenoval antický svet.

Naša civilizácia príliš roztiahla svoje krídla, a tak nás už veľkosť pyramíd neveľmi ohromí. Hľadáme divy inde. Sú často menej nápadné ako pyramídy, sú viac v tom, čo okolo seba poznávame, než v tom, čo okolo seba vytvárame.

Takto sa pred rokmi v televízii prihováral divákom Milan Lasica vo svojej relácii Mojich sedem divov a svojim hosťom kládol otázku: Čo dnes považujete za sedem divov? Túto otázku som si položil tiež.

Mlieko v materskej škole

Mojím druhým divom je mlieko. Aj keď sa priznávam, že som ho prestal piť v materskej škole. Presne sa pamätám, ako kamarát ponoril ukazovák do hrnčeka, ako ho vytiahol, ako mu z neho visel dlhočizný žltobiely sliz, ktorý si potom pomaly omotal na jazyk a s mľasknutím prehltol. „Šupka, mňam!“ povedal.

Nikdy som sa nedozvedel, ako tá šupka chutí. Môj druhý div sa však netýka prevareného kravského mlieka, ktoré sme vtedy dostávali na olovrant. Siaha ešte pred škôlku, do čias, na ktoré sa už nepamätám. Mojím druhým divom je materské mlieko.

Kolostrum

Keď sa človek narodí, hlasno reve, a je to zrejme od hladu, lebo veď okrem svojho malého prenatálneho palca nemal ešte nič v ústach. Jeho mamička, ktorá je na túto situáciu po deviatich mesiacoch tehotenstva dokonale prispôsobená, mu rýchlo ponúkne naozajstnú delikatesu.

Prvé materské mlieko sa nazýva kolostrum. Vytvára sa počas prvých dní po narodení malého hladoša a ten ho veru pregĺga jedna radosť, lebo je sladké. Tú sladkosť spôsobuje cukor laktóza, z ktorej dieťa rastie do šťastia a spokojnosti. Príliš hlučný stravník sa v okamihu utíši, ba dokonca sa začne popod biele fúziky aj usmievať.

Cukor malého človiečika nasýti, poskytne mu prvú energiu do života a upokojí ho. Poznáme to, dodnes pri strese siahame po čokoláde, nie? A také narodenie, to je vskutku poriadny stres.

Obsahuje dôležité látky

Okrem laktózy obsahuje kolostrum aj jedinečné oligo-sacharidy, ktoré v črevnom trakte novorodeniatka vytvoria priaznivé podmienky na  rast priateľských a nápomocných baktérií z rodu Bifidobacteria, a zároveň zamedzia rast tých nepriateľských. A to je pre novonarodené dieťa veľmi dôležité, lebo jeho imunitný systém ešte nie je úplne vyvinutý.

Preto kolostrum obsahuje aj dôležité regulátory imunity – cytokíny, napríklad interleukíny, či TNF-alfa a neskôr aj IFN-gama –, ale aj protilátky, ktoré ho chránia pred choroboplodnými zárodkami, a vitamíny či minerály.

Metabolizmus, vývin orgánov a imunita

Po prvom týždni sa zloženie materského mlieka zmení, zvýši sa koncentrácia proteínov a tukov a z kolostra sa stáva plnotučné materské mlieko. Tuky, z ktorých dieťa rastie do sily, sú dôležité ako významné zdroje energie a ako stavebný materiál pre tvorbu bunkových membrán.

Materské mlieko je zvlášť bohaté na vyššie nenasýtené mastné kyseliny, z ktorých dieťa rastie do múdrosti a ktoré sú nevyhnutné pre vývin nervového systému. Mliečne proteíny, z ktorých dieťa rastie do zdravia, ako napríklad rastové faktory, proteázy, enzýmy, či už spomenuté protilátky, sú nezastupiteľné ako zdroj aminokyselín.

Sú tiež rozhodujúce pre správne fungovanie bunkovej signalizácie a génovej expresie, a teda v konečnom dôsledku pre metabolizmus, vývin orgánov a imunitu.

Okrem toho obsahuje materské mlieko aj materské imunitné bunky, ktoré najmä v prvých týždňoch pomáhajú naštartovať imunitný systém dieťaťa.

Dieťa nepotrebuje jesť nič iné ako materské mlieko. Stačí mu. Nikdy potom už nebude s takým elánom a v takom množstve jesť nič také zdravé. Táto hostina inšpirovala nejedného umelca. Napríklad Petra Paula Rubensa, keď namaľoval svoj obraz Maria Lactans.

Úžitok z materského mlieka majú aj dospelí

Ale beda! hostina trvá len pár mesiacov, zriedka rokov. Valibuk bol skôr výnimka: toho mama, podľa Dobšinského, sedemnásť rokov nadájala. Dnes je preto len málokto taký silný a taký múdry, ako bol on.

Aj dospelí majú z materského mlieka úžitok. Nejeden liek dostupný v lekárňach má svoj pôvod v materskom mlieku. Mliečny proteín laktoferín má napríklad silné protibakteriálne účinky.

A bol to opäť majster Rubens, ktorý takúto terapeutickú aplikáciu materského mlieka odtušil už v sedemnástom storočí, keď niekoľkokrát namaľoval, ako dojčiaca matka menom Pero udržuje svojím mliekom pri živote svojho uväzneného otca Cimona.

Mliečna cesta

Určite nie som prvý, kto považuje materské mlieko za div sveta. Veď, nie je to náhodou, že našu materskú galaxiu sme už pred tisíckami rokov pomenovali Mliečna cesta.

Podľa gréckych mýtov priniesol Zeus svoje nemanželské nemluvňa Herakla k svojej spiacej zákonitej manželke Here a priložil jej ho na prsník, aby sa dieťa ukradomky nakŕmilo.

Hera, keď sa prebudila, od ľaku uskočila, materské mlieko jej vystrieklo na nebeskú klenbu a vytvorilo Mliečnu cestu. Nádherne to namaľoval na svojom obraze Zrodenie Mliečnej cesty kto iný ako maestro Peter Paul Rubens.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mojich sedem divov

Veda

Teraz najčítanejšie