Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O Trumpovi, ktorý klame oveľa častejšie ako bežný Američan a zrejme trpí začínajúcou demenciou

Donald Trump Foto – TASR/AP
Donald Trump Foto – TASR/AP

Prezident Donald Trump je jeden z najväčších klamárov v Amerike a je možné, že trpí počínajúcou demenciou. To sú závery dvoch expertov – sociologičky Bella DePaulovej a neurológa Forda Voxa.

V prvom texte uverejnenom vo Washington Post sociologička popisuje svoj dlhoročný výskum lži. Vyplýva z neho, že priemerný Američan vysloví lož zhruba 1,65-krát za deň, tí najväčší luhári dosahujú počet až 6,6 lži denne.

Väčšina lží nie je myslených zle. Zhruba polovica slúži na ochranu samotných klamárov, je to teda akási sebaobrana. Ďalšia štvrtina lží patrí medzi tzv. „milosrdné“, slúžia teda v prospech iných, ktorým chceme nejako pomôcť. Iba zhruba jedno percento lží je myslených ako útok na niekoho s úmyslom mu ublížiť.

Donald Trump sa vymyká priemeru veľmi dramaticky. Novinári WP skontrolovali Trumpove výroky od jeho nástupu do funkcie a zistili, že klamal 1628-krát, teda v priemere povedal šesť lží za deň. A to boli len tie, ktoré vyslovil verejne. Keď k tomu pripočítame, že iste klame aj v súkromí, bude skutočný počet lží ešte vyšší a Trump sa tak zaradil k najväčším luhárom v krajine.

Zarážajúce sú ešte dve veci: počet jeho lží sa stupňuje, v októbri ich povedal deväť za deň. A hrozivých 50 % jeho lží majú charakter úmyselného útoku s cieľom niekomu ublížiť (zopakujme si, že americký priemer je zhruba 1 %).

Teraz, keď už vieme, že Trump je zlomyseľný luhár, treba si položiť otázku, či je taký z podstaty, alebo trpí nejakým typom choroby.

Neurológ a špecialista na funkciu mozgu Ford Vox, ktorý denne diagnostikuje ľudí s poruchami činnosti mozgu, publikoval svoje pozorovania, z ktorých vyplýva, že Trump zrejme trpí počínajúcou demenciou. Vox sa vyhýba hodnoteniu toho, či je Trump dobrý alebo zlý človek, hovorí len, že pozoruje tri varovné symptómy: jeho rečový problém, problém so sebakontrolou a problém s pamäťou a so schopnosťou sa koncentrovať.

Keď nedávno Trump na tlačovej konferencii začal odrazu nezrozumiteľne bľabotať, viacerí pozorovatelia usudzovali, že ho mohla postihnúť ľahká mŕtvica. Vox si však myslí, že je to skôr signál postupného úpadku schopnosti sa vyjadrovať.

Z doslovných prepisov Trumpových rozhovorov s novinármi vyplýva, že jeho reč je stále fragmentovanejšia a stráca niť. Trump často používa expresívne výrazy ako „fantastický, úžasný, neuveriteľný“, čo nie je natoľko prejavom jeho osobnosti, ako skôr upadajúcej slovnej zásoby.

Ďalšou kategóriou je zhoršujúca sa schopnosť kontrolovať svoje správanie, napríklad keď dourážal matku, ktorá stratila svojho syna-vojaka vo vojne (podobných excesov je veľa).

Vox usudzuje, že táto strata sebakontroly svedčí o deformácii mozgu, najmä predného laloka, čo podľa neho dokazuje aj detinská mimika a fyzický nepokoj.

Na a treťou kategóriou je postupný úpadok pamäti, strata koncentrácie a pozornosti. Napríklad keď Trump tvrdil, že na jeho inaugurácii bolo najviac ľudí v americkej histórii (fotky dokazujú, že Barack Obama ich mal oveľa viac), nemusela to byť vedomá lož, ale skôr jeho presvedčenie, ktoré nie je schopný korigovať ani po usvedčujúcich dôkazoch.

Vox teda usudzuje, že všetky symptómy svedčia o tom, že u Trumpa sa prejavuje počínajúca demencia, čo nie je v jeho veku (71) také výnimočné, postihne to 16 % Američanov po sedemdesiatke.

Problém je v tom, že Trump je prezident najmocnejšej krajiny na svete a tiež v tom, že za normálnych okolností by bol už dávno vyšetrený lekárom, ktorý by demenciu potvrdil alebo vyvrátil. To je však v tomto prípade málo pravdepodobné, lebo Trump to nedovolí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Teraz najčítanejšie