Denník N

Cestovať po Bratislave mestskou dopravou je s Google mapami jednoduchšie

Bratislava nie je prvým slovenským mestom, ktoré má spoje MHD dostupné v Google mapách, pridala sa k mestám ako Žilina, Košice alebo Nitra.

Od nedele sú trasy a cestovné poriadky bratislavských mestských liniek dostupné aj v Google mapách. Vyskúšať si ich môžete tu. Fungujú bez toho, aby ľudia potrebovali poznať názvy zastávok alebo ich presné umiestnenie. Stačí zadať adresu či miesto, kam sa chcú dostať, a mapy hneď ponúknu najrýchlejšiu a najvýhodnejšiu trasu.

„Nie sme ani prví na svete, ani prví na Slovensku, ale tešíme sa z toho veľmi úprimne,“ hovorí generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava (DPB) Milan Urban.

Ako prví mohli túto službu využívať ľudia v Žiline. Dnes už je dostupná aj v Košiciach alebo v Nitre. Doteraz v hlavnom meste Google mapy zobrazovali len možnosti cestovania osobným autom alebo peši.

Foto – TASR

Google mapy zobrazujú odporúčané cestovné trasy na základe pevných cestovných poriadkov a pri ich zmene svoje výpočty aktualizujú. V prípade zápchy alebo meškania spojov sa však aktuálnej situácii nevedia prispôsobiť, pretože nevychádzajú z dát v reálnom čase.

Na službe s Googlom robili viac ako rok

Zastávky bratislavskej MHD sa v Google mapách nachádzali už aj v minulosti, dopravný podnik však tvrdí, že na nich nijako nespolupracovali. Pred niekoľkými mesiacmi dáta o zastávkach a mestských spojoch úplne zmizli.

Dopravný podnik začal s Googlom intenzívne spolupracovať na konci leta 2016. „Po úvodnej fáze, keď sa nám prvý raz podarilo natiahnuť do systému dáta a prešli sme prvým testom, sme začali komunikovať s prideleným človekom, ktorý bol podľa mena z Indie,“ opisuje proces spolupráce riaditeľ úseku generálneho riaditeľa DPB Marián Áč.

„Komunikácia bola veľmi dobrá, aj keď ten reakčný čas vždy nebol najrýchlejší. Je to veľká spoločnosť, veľký kolos. Na druhej strane musím povedať, že to prebiehalo nad moje očakávania,“ hovorí Áč.

Následne prebehlo niekoľko testov „Dáta museli byť upravované a prispôsobované tomu, aby v nich Google vedel čítať a aby bol ochotný ich vôbec zverejniť,“ hovorí Áč. Google podľa neho vyžadoval vysokú kvalitu dát a dopravný podnik ich musel viackrát opravovať.

„Teraz preberáme zodpovednosť za správnosť týchto informácií,“ potvrdil riaditeľ DPB Urban.

Turisti sú na službu zvyknutí

Na spracovanie dát si dopravný podnik nenajal externých spolupracovníkov, pracovali na tom zamestnanci, najmä tí, ktorí majú na starosti cestovné poriadky a palubné počítače.

Spoluprácu s Googlom konzultovali aj s dopravnými podnikmi v iných slovenských mestách, kde už takáto služba funguje.

V roku 2018 by DPB chcel začať pracovať aj na vlastnej aplikácii, ktorá by mohla zobrazovať informácie o spojoch v reálnom čase.

Spoje mestskej hromadnej dopravy nebudú prínosom len pre ľudí, ktorí v Bratislave žijú, ale aj pre tých, ktorí sem prídu pracovne či vo voľnom čase a nevedia sa orientovať v zložitom systéme verejnej dopravy. „Zahraniční turisti sú na takúto možnosť zvyknutí,“ hovorí Áč.

Vo svete už službu ponúka 20 000 miest

„Informácie o mestskej hromadnej doprave sú na Google mapách k dispozícii už pre viac ako 3,8 milióna zastávok vo viac ako 20-tisíc mestách po celom svete. Sme radi, že vďaka spolupráci s DPB k nim od minulého víkendu patrí aj hlavné mesto Slovenska,“ hovorí riaditeľ slovenského Googla Rasťo Kulich. Google spustil funkciu verejná doprava vo svojich mapách v roku 2007.

V pondelok sa k projektu prihlásila aj platforma Slovensko.Digital. „Sme radi, že sa aj naším prispením podarilo dostať informácie o mestskej hromadnej doprave do Google Maps,“ napísali na svojom facebookovom konte.

Áč z dopravného podniku však hovorí, že ho táto informácia prekvapila a s platformou na spracovaní dát nespolupracovali. „Diskutovali sme spolu, ale ako konkrétne oni prispeli k tomu, že sme zverejnili dáta v Googli, to je mi naozaj záhadou,“ povedal Ač.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie