Denník N

Pápež František prijal odvolaného arcibiskupa Bezáka

Stretnutie Bezáka s pápežom. Foto -L’Osservatore Romano
Stretnutie Bezáka s pápežom. Foto -L’Osservatore Romano

Róbert Bezák sa dostal k pápežovi na súkromnú audienciu. O tom, že ho možno prijme pápež, hovoril český arcibiskup Miloslav Vlk takto pred rokom.

Pápež František dnes na súkromnej audiencii prijal odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Informovalo o tom Tlačové stredisko Svätej stolice aj denník SME s odvolaním sa na Vatican Insider.

Žiadne ďalšie podrobnosti nezverejnili.

Zoznam dnešných osobných audiencií u pápeža Františka.

Tento týždeň sa s pápežom stretol aj slovenský prezident Andrej Kiska. S Františkom hovoril aj o Bezákovi, keďže však ide o internú tému cirkvi, podrobnosti z rozhovoru prezradiť nechcel.

O možnom prijatí hovoril už pred rokom český arcibiskup Miloslav Vlk. „Ak sa bude Bezák kajať, pápež ho prijme,“ povedal.

Vatikanológ Imrich Gazda hovorí, že súkromná audiencia je významný signál, že sa v kauze niečo hýbe. „Nedá sa však zatiaľ povedať, či si len vymenili informácie, alebo sa Bezák dozvedel niečo konkrétne.“

Riešení Bezákovej situácie podľa poslanca KDH Jozefa Mikloška nie je veľa. „Mohol by napríklad dostať miesto v diplomacii, v štruktúre Vatikánu, na katolíckej univerzite vo Vatikáne, alebo by sa mohli všetci účastníci kauzy po rokoch opäť stretnúť.“

Mikloško aj Gazda vravia, že stretnutie muselo byť naplánované vopred, a to, že Kiska spomenul pápežovi Bezáka, ho neovplyvnilo.

Bezáka odvolali ešte počas pontifikátu pápeža Benedikta XVI. Arcibiskup po Františkovom nástupe dúfal, že nový pápež jeho odvolanie preskúma. Krátko sa s ním rozprával už minulý rok v júni, bolo to však len počas generálnej audiencie.

Prezident Andrej Kiska u pápeža Františka. Foto – Prezidentská kancelária

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Róbert Bezák

Slovensko

Teraz najčítanejšie