Denník N

Čo urobí výbuch dôležitého plynárenského uzla pri Bratislave

Zdroj: orf/SMAX
Zdroj: orf/SMAX

Taliansko je na Baumgarten citlivé, pretože veľa elektriny vyrába z plynu.

Rakúsky Baumgarten je dôležitý plynárenský uzol. Preto výbuch v oblasti rakúskej kompresorovej stanice z utorňajšieho rána má významný vplyv na prepravu plynu po Európe.

„Máme zimné obdobie, takže je to veľmi vážny zásah do stability zásobovania,“ povedal Karel Hirman, poradca ukrajinskej vlády.

Pre Slovensko to z pohľadu dodávok plynu významný problém nepredstavuje. Plyn k nám prichádza z Ruska, od nás ide ďalej nielen do Rakúska, ale aj cez Česko ďalej do Nemecka. Keď treba, vieme si ho zobrať aj reverzne z česko-nemeckého tranzitného koridoru.

Preto v utorok SPP a miestny tranzitér plynu, spoločnosť Eustream, hlásili, že výbuch problém s dodávkami plynu nespôsobil.

Zdroj: Eustream

„Dodávka plynu pre priemysel aj domácnosti pokračuje bez akéhokoľvek obmedzenia,“ oznámil SPP.

Práca Eustreamu bola hlavne odsledovať tlaky v sústave.

„V dôsledku udalosti v Rakúsku a po komunikácii s našimi partnermi sme upravili prepravný režim na našej sieti tak, aby bola plne zaistená jej bezpečnosť,“ ubezpečila tranzitná firma.

V praxi to podľa agentúry Reuters znamenalo odstavenie dodávok smerom na Rakúsko.

Najväčší problém znamená havária v Baumgartene pre dodávky ruského plynu cez Rakúsko do Talianska.

Do Talianska za normálnych okolností prúdi z Baumgartenu plynovodom TAG, plynovod WAG je spojka s Nemeckom:

Zdroj: Gas Connect Austria

Pre prípad komplikácií majú krajiny bežne pripravený plyn v zásobníkoch, no Taliansko je špecifické vysokým objemom elektriny vyrábanej na plynovej báze.

Preto Taliansko vyhlási plynovú pohotovosť. Výbuch podľa talianskeho ministra priemyslu Carla Calendu odhalil vážne problémy s dodávkami, napísala ČTK. Ceny na talianskom veľkoobchodnom trhu stúpli o 97 percent na 47 eur za megawatthodinu.

Ruský Gazprom oznámil, že pracuje na presmerovaní tokov plynu.

„Gazprom Export si je vedomý incidentu, ktorý sa udial v rakúskom Baumgartene. Spoločnosť momentálne robí všetko, čo môže, aby zabezpečila klientom neprerušované dodávky plynu,“ cituje agentúra Reuters ruský Gazprom.

Gazprom posiela do Európy plyn cez hlavný plynovod na Ukrajinu, cez plynovod Jamal do Poľska či cez Nord Stream do Nemecka. Okrem toho je dôležitým zdrojom plynu Nórsko a do Európy sa dostáva aj v skvapalnenej LNG forme.

Baumgartenom prechádza približne tretina ruského plynového exportu pre západnú Európu. Píše to agentúra ČTK s odvolaním na agentúru APA.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Výbuch v Rakúsku

Ekonomika

Teraz najčítanejšie