Denník N

Už sa mu nedalo pomôcť, hovorí fotograf, ktorého video umierajúceho medveďa obletelo svet

Fotograf Paul Nicklen zachytil tragickú scénu polárneho medveďa zomierajúceho od hladu. Chcel tým upozorniť na klimatické zmeny.

Fotograf divočiny Paul Nicklen pred niekoľkými dňami zdokumentoval tragickú scénu na ostrove Baffin v Kanade. Išlo o polárneho medveďa zomierajúceho od hladu.

Nicklen, ktorý je spoluzakladateľom združenia Sea Legacy, zdieľal srdcervúce video na Instagrame.

Snímka ukazuje, ako sa ľadový medveď pokúša chodiť a očividne pri tom trpí. Zo zverejneného videa je zrejmé, že kožušina medveďa postupne mizne.

V jednom momente medveď neúspešne hľadá jedlo v neďalekom odpadkovom koši. Napriek tomu, že je unavený, je aj hladný a snaží sa za každú cenu mať oči otvorené. Napokon však podľahne vyčerpaniu a vzdá sa hľadania koristi. Následne si ľahne späť na zem a vyzerá zmorený.

Vyzval na ekologické správanie

„Celému môjmu tímu @Sea_Legacy sa pri dokumentovaní tohto zomierajúceho polárneho medveďa tisli do očí slzy a nedokázali sme potlačiť naše emócie. Je to srdcervúca scéna, ktorá ma neustále prenasleduje, ale som si vedomý toho, že musíme zverejňovať aj to krásne, ale aj to nepríjemné, ak chceme prekonať apatiu. Takto vyzerá hladovanie, atrofia svalov, absencia energie. Je to pomalá bolestivá smrť,“ napísal Paul Nicklen na Instagrame.

„Keď vedci hovoria, že ľadové medvede vyhynú o sto rokov, myslím na globálnu populáciu 25-tisíc medveďov, ktoré zomrú týmto spôsobom. Pravda je jednoduchá – ak sa Zem bude aj naďalej otepľovať, stratíme medvede a aj celé polárne ekosystémy. Tento medveď určite nebol starý a s istotou môžeme povedať, že zomrel hodiny alebo dni po natočení tohto videa. Aj v tejto situácii však existujú riešenia. Musíme znížiť podiel uhlíka, jesť správne veci, prestať s vylesňovaním a klásť na prvé miesto náš domov – planétu Zem,“ dodal fotograf.

A post shared by Paul Nicklen (@paulnicklen) on

Na tento problém už upozornili aj iní

Združenie Sea Legacy sa odvolávalo na štúdiu Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov z roku 2015, ktorá považovala zmenu klímy za najväčšiu hrozbu pre 26-tisíc ľadových medveďov na svete. Výskumníci tejto organizácie zistili, že existuje vysoká pravdepodobnosť toho, že populácia ľadových medveďov klesne do roku 2050 o 30 percent v dôsledku zmien v rámci ich ľadových domovov.

Zmena klímy zvyšuje arktické teploty. Morský ľad, ktorý je pre medvede kľúčový z hľadiska ich života, odpočinku a chovu, sa rozpúšťa skôr na jar a znovu zamŕza neskôr na jeseň. Štúdia tiež uvádza, že rastúci počet dní bez ľadu by mohol v niektorých oblastiach viesť k výraznému obmedzeniu reprodukcie a vyhladovaniu polárnych medveďov.

Satelitné údaje uverejnené v minulom roku ukázali, že počet dní pokrytých ľadom v 19 arktických oblastiach obývaných ľadovými medveďmi sa v rokoch 1979 až 2014 znížil o sedem až devätnásť dní za jednu dekádu.

Kŕmenie medveďov je v Kanade nelegálne

Od zverejnenia videozáznamu čelil Nicklen častej otázke, prečo on a jeho tím medveďovi nepomohli. „Samozrejme, že mi to napadlo,“ povedal pre National Geographic.

„Ale za normálnych okolností nechodím s utišujúcou pištoľou alebo so 400 librami tulenieho mäsa.“ Okrem toho je kŕmenie ľadových medveďov v Kanade nelegálne.

„Tomuto medveďovi sa už nedalo pomôcť,“ poznamenal na sociálnych médiách.

Vedci z Geologickej služby Spojených štátov v tejto súvislosti uviedli, že množstvo ľadu v arktických oblastiach Kanady a Aljašky sa znižuje už niekoľko desiatok rokov. Ide pritom o jasný signál toho, ako klimatická zmena transformuje naše ekosystémy. USGS viní z roztápania ľadu predovšetkým skleníkové plyny.

Množstvo ľadu sa síce znižuje, ale ľadové medvede patria v súčasnosti medzi tie mäsožravce, ktorých počet sa až doteraz príliš nezmenil. Vyskytujú sa v devätnástich populáciách, pričom niektoré z nich sú stabilné, počet iných sa v priebehu posledných rokov zvýšil, ale iných naopak znížil.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie