Denník N

Čína údajne buduje na hraniciach s KĽDR utečenecké tábory, na Kórejskom polostrove hrozí otvorený konflikt

Skúška severokórejskej balistickej strely stredného doletu typu Hwasong-12. Foto – TASR/AP
Skúška severokórejskej balistickej strely stredného doletu typu Hwasong-12. Foto – TASR/AP

Radšej odložme vojenské cvičenie, požiadal Soul pred olympiádou Američanov, čínske regionálne noviny zase radili, ako sa chrániť v prípade jadrového útoku.

Južná Kórea požiadala Spojené štáty, aby odložili spoločné vojenské cvičenia až po zimných olympijských hrách, ktoré sa začnú vo februári v Pjongčangu. Chcú sa tak vyhnúť možným provokáciám počas hier zo strany režimu Kim Čong-una.

Výzva sa týka každoročných vojenských cvičení Key Resolve a Foal Eagle, ktoré sú jednými z najväčších na svete s takmer 40-ročnou tradíciou. Tento rok sa ich napríklad zúčastnilo vyše 30-tisíc amerických vojakov.

Podľa zdrojov denníka Financial Times Spojené štáty cvičenia oddialia po 18. marci, keď sa končí paralympiáda. Žiadosť podľa neho prichádza v čase, keď sa napätie na Kórejskom polostrove dostalo do bodu, v ktorom sa Spojené štáty pripravujú na možný útok proti Severnej Kórei, aby odradili režim Kim Čong-una od jeho provokatívneho jadrového programu.

V roku 1987 zničili lietadlo Korean Air

Obavy sú namieste. V roku 1987, rok pred letnými hrami v Soule, Pchjongjang dal zničiť civilné lietadlo Korean Air, ktoré letelo z Bagdadu do Soulu. Dvaja severokórejskí agenti doň úspešne umiestnili bombu, ktorá vybuchla nad Andamanským morom a zabila 115 ľudí na palube. Agentov neskôr chytili, jeden z nich sa zabil kyanidom, druhého agenta, ženu, chytili a odsúdili na trest smrti v Soule, omilostil ju však prezident.

„Potenciálna vojna so Severnou Kóreou hrozí stále viac s každým dňom,“ povedal nedávno americký národný bezpečnostný poradca HR McMaster. To, že v regióne hrozí otvorený konflikt, pripúšťa aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Utečenecké tábory v Číne

A na prípadný konflikt sa pripravuje aj Čína, ktorá pri svojej vyše tisíc kilometrov dlhej hranici so Severnou Kóreou údajne stavia sieť utečeneckých táborov. „Pripravuje sa tak na možný ľudský exodus, ktorý by mohol spôsobiť konflikt alebo chaotický kolaps Kim Čong-unovho režimu,“ napísal Guardian.

V hraničnej provincii stavajú podľa neho najmenej päť táborov. Informácie vychádzajú z dokumentu čínskej štátnej telekomunikačnej spoločnosti China Mobile, ktorá tam mala pripraviť internetové pripojenie. Peking to nepoprel, ani nevyvrátil.

Minulý týždeň čínske regionálne noviny v provincii Ťi-lin na hraniciach s KĽDR zverejnili celostranový článok o tom, ako sa chrániť v prípade jadrového útoku. Radili im vziať si jódové tabletky, ochranné masky či mydlo.

Kimove testy

Príčinou napätia sú pokračujúce jadrové a balistické testy Severnej Kórey, ktorú neodradili ani nové sankcie OSN. Koncom novembra dokonca otestovala strelu, ktorá z Pchjongjangu môže zasiahnuť celé Spojené štáty. Jedna z tohtoročných striel preletela ponad Japonsko a spadla do oceána.

Napätie zvýšili aj tohtotýždňové spoločné manévre Spojených štátov, Južnej Kórey a Japonska či americká výzva na námornú blokádu Severnej Kórey po teste rakety Hwasong 15. Pchjongjang reagoval slovami, že by to považoval za „kruté porušenie našej posvätnej suverenity a cnosti a ďalšie verejné vyhlásenie vojny“.

Severokórejský režim tiež vyhlásil, že jadrová vojna je „neodvratná“, a obvinil šéfa CIA Mika Pompea z provokácie. Vyprovokovali ho k tomu jeho slová o tom, že Kim nemá potuchy, v akej chabej situácii sa ocitol na domácej aj medzinárodnej scéne pre svoj jadrový program.

To všetko vyvoláva obavy, že jedna zo strán konfliktu by sa mohla prerátať a omylom vyvolať masívny vojnový konflikt s obrovskými stratami na životoch. Najhorší možný scenár opísal pre Washington Post americký expert Jeffrey Lewis. Stačí séria omylov a jeden tweet amerického prezidenta a svet by podľa neho riskoval jadrovú vojnu so státisícami obetí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie