Denník N

Takto sa rodí slovenská káva svetovej kvality (video)

Kávové zrná miznú v pražiacom stroji, aby sa napokon, dokonale upražené a absolútne čerstvé, dostali priamo k vám. Neveríte? Tak pozerajte.

Óda na kávu

Výroba kávy je hotová alchýmia. Obzvlášť, ak ide o kávu konkurujúcu tým najlepším svetovým značkám. Slovenská káva EBENICA, ktorá si medzinárodné uznanie získala už pred štyrmi rokmi, kladie latku skutočne vysoko. Pozrite si video a presvedčte sa sami.

Keď sa spojí podmanivá vôňa s komplexnou chuťou…

Príbeh každej kávy začína pri zrnku. Odkiaľ pochádza, v akej pôde a podnebí rastie, ako prebieha jeho zber, spracúvanie a praženie? Každá jedna fáza jeho života je dôležitá a vplýva na výslednú chuť kávy. Aj preto je káva EBENICA vyrábaná prevažne z ručne zbieraných kávových zŕn, ktoré pochádzajú z fariem celého sveta. Zrná sa dovážajú v surovom stave, a tak pred pražením, ako aj po ňom, sú podrobené dôkladnému triedeniu. „Iba kvalitné, veľkostne vyvážené, celistvé, nepopraskané a rovnomerne upražené zrná vám totiž zaručia skutočný pôžitok z chuti.“ prezrádza Marek Fajčík, zakladateľ značky EBENICA COFFEE.

Marek Fajčík, zakladateľ značky EBENICA COFFEE

Za úspechom tejto slovenskej kávy stojí jednoduchá filozofia: „Chceme, aby každá naša káva mohla vyrozprávať svoj vlastný príbeh. Preto si dávame záležať nielen na výbere zŕn a ich pražení, ale aj balení a distribúcii.“ Hoci sa môže zdať, že vyrábať vlastnú kávu je jednoduché, cesta za kvalitou je v skutočnosti tŕnistá a plná potu a driny. Inak tomu nebolo ani v prípade kávy EBENICA.

Od malej kaviarne až po vlastnú pražiareň

Začínali skromne. V roku 2009 si otvorili malú kaviarničku v Bratislave, kde takmer tri roky degustovali, testovali a ladili. Neoceniteľnými kritikmi boli ich zákazníci. Keď počet pozitívnych ohlasov narastal, začala Mareka Fajčíka premáhať zvedavosť. „Chcel som vedieť, čo by na našu kávu povedali svetoví odborníci.“ objasňuje svoje vtedajšie zámery. A tak bolo rozhodnuté. Vzorky poslali do USA a po pár mesiacoch prišla odpoveď. Čisté arabicy získali 90, arabica s robustou zasa 92 bodov zo 100! Vďaka úspechu v Coffee Review sa značka EBENICA vyšvihla do desiatky najlepších európskych espresso káv. S medzinárodným úspechom vzrástlo nielen sebavedomie, no najmä „odhodlanie a viera, že to, čo robíme, má zmysel.“

Minulý rok si preto v Modre otvorili vlastnú pražiareň s podnikovou predajňou. Malá rodinná firma si tak splnila ďalší sen, ktorým bola nezávislosť. Tá im umožňuje posúvať sa smerom, ktorý im je blízky a prirodzený, a na ktorý si trúfa len málokto. Tento rok tak prišli s ďalšou unikátnou novinkou. Pre svojich zákazníkov vytvorili tzv. BEANBOX – externý automat, v ktorom si môžu kúpiť ktorúkoľvek ich kávu 24 hodín, 7 dní v týždni. „Našou snahou je spájať tradičné postupy s modernými, a to nielen pri výrobe kávy, ale aj pri komunikácii s našimi zákazníkmi.“ vysvetľuje Fajčík. Pre tých, ktorým je Modra priveľmi ďaleko, je k dispozícii e-shop s expresným doručením kdekoľvek na Slovensku či v zahraničí.

Kontakty:

EBENICA COFFEE
podniková predajňa a BEANBOX
Šúrska 136, Modra
www.ebenica.com
[email protected]
0917 853 555

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie