Denník N

Demokrati po 25 rokoch vyhrali v Alabame, pre republikánov a Trumpa je to veľmi nepríjemné

Víťaz doplňujúcich volieb Doug Jones. Voliči v Alabame poslali po dlhých rokoch do senátu demokrata. Foto - TASR
Víťaz doplňujúcich volieb Doug Jones. Voliči v Alabame poslali po dlhých rokoch do senátu demokrata. Foto – TASR

Za kontroverzného kandidáta, ktorý obdivuje Putina a čelil obvineniam zo sexuálneho obťažovania, sa postavil aj prezident. Jeho strana má teraz slabšiu pozíciu v senáte.

Po dvadsiatich piatich rokoch pošle južanská Alabama do Senátu demokratického politika. Z viacerých dôvodov sa v ostro sledovaných voľbách voliči rozhodli podporiť demokrata Douga Jonesa na úkor republikána Roya Moorea.

Alabama sa tradične považuje za jeden z najčervenejších, teda republikánskych štátov, a preto je víťazstvo demokrata istým šokom. Išlo o doplňujúce voľby, pretože jej senátor Jeff Sessions sa tento rok stal ministrom spravodlivosti.

Čierno-biele voľby

Prvé analýzy naznačujú, že za Mooreovou prehrou je vyššia účasť afroamerických voličov, tradičných voličov demokratov. Douga Jonesa tiež volilo 56 percent voličiek.  Zároveň sa dá povedať, že voľby boli čierno-biele: Afroameričania drvivo podporili Jonesa a belosi Moorea.

Moore, o ktorého víťazstve na počiatku málokto pochyboval, sa ukázal ako mimoriadne toxický kandidát. Najprv ho zo sexuálneho obťažovania a útoku obvinili dve ženy, z ktorých jedna mala v tom čase 14 rokov, a potom sa pridali ďalšie. V minulosti mal Moore sériu nevhodných vyjadrení o moslimoch aj židoch, homosexualitu považuje za hriech a postavil by ju mimo zákona. Obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina a myslí si, že je ako on.

Moore po voľbách odmietol uznať svoju prehru, lebo sa skončili pomerne tesne, s rozdielom okolo 1, 5 percenta v prospech Jonesa. Urobil tak napriek tomu, že jeho konkurentovi už blahoželal prezident Trump.

Práve Trump sa za Moorea napriek obvineniam, že obťažoval maloletú, postavil a pred pár dňami sa osobne za neho prihovoril na zhromaždení so svojimi fanúšikmi na Floride. Povedal, že Amerika si nemôže dovoliť, aby Moore prehral, no pravdou je, že hovoril hlavne o Republikánskej strane. Tá stratila senátora a bude mať len o dva hlasy viac ako demokrati, čo Trumpovi môže skomplikovať prijímanie zákonov a presadzovanie jeho agendy.

Náhoda alebo trend?

Je zrejmé, že republikánov taká očividne ponižujúca porážka zasiahla a bude viesť k hľadaniu odpovede na otázku, kde sa stala chyba, a či ide o trend posilňovania demokratov, ktorí v novembri vyhrali guvernérske voľby v New Jersey a Virgínii, alebo len o vážne zlyhanie pri výbere človeka, ktorý zrejme nemal nikdy kandidovať.

Nie všetci vplyvní a známi republikáni podporovali Mooreovu kandidatúru. Postavili sa proti nemu Paul Ryan, John Kasich či Mitt Romney. Nehlasoval zaňho dokonca ani druhý senátor za Alabamu Richard Shelby, ktorý sa zastal Mooreových obetí: „Nemám dôvod neveriť im. Nehlasoval som za Roya Moorea. Nemohol som za neho hlasovať. Myslím si, že Republikánska strana má na viac“.

Roy Moore bol vnímaný ako veľmi kontroverzný kandidát aj bez obvinení z obťažovania. Napriek tomu ho republikáni nasadili do volieb. Foto – AP

Za Moorea sa naopak dušoval stratég republikánov a blízky človek Donalda Trumpa Steve Bannon, ktorý viackrát napadol republikánov, že sa za neho dostatočne nepostavili a že sa k nemu správajú ako „k rakovine republikánskej strany“.

Magazín Vox napísal, že signály o Moorevej prehre mohli republikáni sledovať už dlhšie.  Nejde len o to, že sa ukázal ako nevydarený kandidát, ale aj celkový pokles popularity republikánov a ich prezidenta, ako aj agendy, ktorú presadzujú. Vox spomína hlavne daňový zákon, ale aj zákony o zdravotnom poistení.

Pomáha Trump?

Na budúci rok sú v Spojených štátoch voľby do Kongresu a tretiny Senátu a mnohí republikáni sa začínajú zamýšľať, či stoja o podporu Trumpa pri svojich kampaniach, a či ho vôbec chcú podporovať. „Kto si môže dovoliť stáť pri Trumpovi, keď sú demokratickí voliči takí „nažhavení“, že prídu voliť v takých počtoch, až otočili monumentálnu väčšinu republikánov v Alabame?“ pýta sa v komentári Guardian.

Je možné však aj to, že Republikánska strana pochopí Mooreovu porážku ako budíček a zmení svoj prístup.

Moore bol totiž aj bez obvinení zo sexuálneho obťažovania problematický kandidát. Ako sudca Najvyššieho súdu štátu Alabama napríklad odmietol vykonať rozhodnutie súdu o odstránení veľkej sochy s Desatorom spred budovy  súdu, za čo ho odvolali. V rok 2016 sa na súd vrátil, ale opäť ho suspendovali po tom, čo vyhlásil, že nebude vydávať sobášne listy párom rovnakého pohlavia.

Minulosť nového senátora Douga Jonesa je podstatne iná. Ako štátny žalobca usvedčil páchateľov bombového útoku Ku-klux-klanu na černošský kostol v Birminghame počas rasových nepokojov v roku 1963. Pri útoku zomreli štyri malé dievčatá a udalosť sa považovala za kľúčový moment boja proti južanskej politike segregácie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie