Denník N

Schudnete aj s mekáčom, ak si to správne vypočítate, no myslite na zdravie. Mýty a fakty o cvičení

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak ide iba čisto o stratu váhy, nie je dôležité čo, ale koľko jete. Nemožno však myslieť len takto krátkozrako, pretože pri nesprávnej strave môžu prísť choroby, tvrdí fitnes tréner Viktor Vincze.

Mal nadváhu, preto sa vie vcítiť do ľudí, ktorí potrebujú schudnúť. „Je to o lenivosti, pohodlnosti, ľudia sa majú tendenciu začať ľutovať,“ hovorí fitnes tréner Viktor Vincze.

V rozhovore nájdete aj:

  • ako si vybrať správneho trénera
  • kedy sa dostavia prvé výsledky
  • rovnicu, podľa ktorej si na mieru vypočítať odporúčaný denný príjem kalórií
  • kalorické hodnoty bežných jedál
  • mýty a fakty o cvičení
  • rozhovor s Vinczeovým klientom, ktorý schudol 70 kíl za deväť mesiacov

Prečo ľudia začínajú cvičiť?

Veľa ľudí je nespokojných so svojím životom.

Nie s telom?

To, aké máte telo, je obrazom toho, ako sa cítite. Mal som klientky po pôrode, ktoré sa potrebovali dať dokopy, pretože už nepriťahovali manželov. Potom prišla nevera, zo zúfalstva sa začali prejedať a postupne sa to nabaľovalo. Dá sa povedať, že pre ľudí som aj psychológom.

Ako vyzerá prvý kontakt s klientom?

Je to len osobná konzultácia, človeku načrtnem, čo ho čaká. Chvalabohu, už som v situácii, že si môžem vyberať, s kým budem spolupracovať. Nedávam však na prvotné sympatie, veď aj o mne si môžu pomyslieť, že som nasypaný debil. Vidím však na ľuďoch, či budú len vymýšľať, vysávať mi energiu a blokovať niekoho, kto by do toho dal 110 percent.

Zadefinujeme si stravu a hlavne si určíme cieľ. Nemám rád, keď príde niekto pred letom a povie, že za mesiac chce schudnúť desať kíl. To je hlúposť. Dalo by sa to, ale také drastické veci nerobím.

Čo je dôležité uvedomiť si ako prvé?

Že so sebou človek ide niečo robiť. Ak nemá skúsenosť s cvičením, mal by nájsť odbornú pomoc. Nie je však jednoduché najať si trénera. Chlapov často nepustí ego: aby im nejaký nabúchaný chalan hovoril, ako cvičiť, predsa to viem. Ženy sa zasa hanbia, boja sa, že sa na ne ľudia budú čudne pozerať, ohovárať a smiať sa im.

Ako nájsť správneho trénera?

To je veľký problém. Nepovažujem sa za poloboha, čo dokáže robiť zázraky. No je veľmi veľa trénerov, ktorí si spravia víkendový kurz a myslia si, že môžu ľuďom radiť.

Ako zistím, ktorý tréner je správny?

Máme sociálne siete. Treba si pozrieť výsledky klientov konkrétneho trénera. To, že tréner má kocky na bruchu, neznamená, že vie, ako sa môže k nim dopracovať aj jeho klient. Ani ja nevešiam každého na internet, mnohí klienti s tým nesúhlasia. Ak ich aj nedám na internet, svojou zmenou zaujmú okolie a to sa pýta, u koho trénujú.

Ľudia sa boja, že cvičenie im zaberie veľa času. Koľkokrát do týždňa mi stačí cvičiť, aby som sa cítil lepšie?

Na začiatok stačí dvakrát do týždňa hodinová športová aktivita. Už aj jeden tréning vám urobí dobre, ale neurobí zázraky. To, že niekto nemá čas, je len výhovorka. Napríklad naše fitko je otvorené do polnoci.

Tréner asi nie je najlacnejší, stačí mi napríklad päť či desať tréningov, aby ma naučil, ako cvičiť? Nie všetci si to napríklad môžu dovoliť.

Drvivá väčšina mojich klientov so mnou cvičí už roky. Do fitka nechodia sami, ak áno, tak len na kardio (bicykel či beh, pozn.). Desať tréningov s trénerom podľa mňa nestačí, niekomu však možno áno. Niekto sa to možno naučí rýchlejšie. Ako v živote, tak aj vo fitnes je všetko individuálne. Tréneri musia mať široký rozhľad vo formách tréningu, v stravovaní, v typoch ľudí. Je na každého zodpovednosti, či chce cvičiť správne alebo risknúť, že bude cvičiť neodborne a možno si aj ublíži.

Môžem mať trénera aj online?

Áno, zažíva to rozmach. Priznám sa, robím to aj ja, ale veľmi obozretne. Oslovíte trénera, ktorý vám vypracuje stravovací a tréningový plán. Tréner musí klientovi slepo dôverovať, že všetko robí správne.

Viktor Vincze (31)

je trénerom v jednom z bratislavských fitnescentrier. Je prvým majstrom Slovenska v novej disciplíne kulturistiky Men’s physique, ktorá sa sústredí viac na súmernosť a krásu, ako na veľkosť svalov.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Z desiatich zostane jeden či dvaja

Bude v januári plné fitko?

Áno, spolu s časom pred letom je to najsilnejšie obdobie.

Ako dlho vydržia ľuďom novoročné predsavzatia?

Zvyčajne mesiac.

Prečo?

Nevedia poriadne cvičiť, nedbajú na stravu alebo na ňu dbajú až príliš: napríklad si dajú hollywoodsku diétu, v ktorej zjedia jedno jablko denne. Stratia motiváciu alebo nemajú výdrž. Stáva sa aj to, že ľudia majú príliš veľké očakávania, myslia si, že po dvoch týždňoch uvidia výsledky.

Po akom čase reálne môžu prísť, keď človek cvičí pravidelne, no veľmi to nepreháňa?

Ak dodržíte stravu s menšími prehreškami a cvičíte dva-trikrát do týždňa, po šiestich mesiacoch príde očividný progres. Po dvoch-troch mesiacoch sa vám stane, že zbadáte rozdiel, keď sa pozriete do zrkadla.

To neznie najlákavejšie.

Ľudí to odradí. Keď si prvýkrát sadnem s klientom, vysvetlím mu, že určite nebude mať o dva týždne kocky na bruchu. Vymyslel som si porekadlo: Keď ideš do lesa desať kilometrov, musíš rátať s tým, že desať kilometrov bude merať aj cesta späť. Neexistujú skratky. Ak máte 30 rokov a celý život ste jedli somariny, nešportovali ste a čakáte, že vo fitku to všetko vyriešite, ste na omyle. Áno, dá sa to trochu zrýchliť, ak naozaj kopnete do vrtule, no skratka neexistuje.

Koľko z tých, ktorí prídu v januári, dlhodobo zostane pri športe?

Jeden, možno dvaja z desiatich.

Sú ľudia, ktorí prídu opakovane v januári a vydržia len ten mesiac?

Áno. Každý rok nové predsavzatia, tento rok to určite dám.

Ľudia po štyridsiatke si možno niekedy povedia, že už nemá zmysel začať makať.

Trénujem pár takých. Napríklad moderátor Rastislav Sokol. Má 48 rokov, nikdy necvičil. Za tri roky spravil krásny progres. Vždy mu však vysvetľujem, nech sa neporovnáva so mnou, 30-ročným chalanom, ktorý športuje od útleho detstva. Veľa záleží na športovej minulosti.

Keď teda niekto športoval v puberte, no potom dlho nie, má to ako štyridsiatnik ľahšie?

Áno. Svalová pamäť je krásna vec.

Vincze s klientom Rastislavom Sokolom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mýty a fakty o cvičení

(Po „mýtoch a faktoch“ nasledujú ďalšie časti rozhovoru – o extrémnom chudnutí či vzorec na vypočítanie kalórií, ktoré denne potrebujete prijať.)

Ak budú ženy cvičiť s činkami, narastú im svaly. 

Je to veľmi mylná dogma. To, koľko svalov človek naberie, súvisí s hormónmi. Muži majú pohlavný hormón testosterón, ženy estrogén. Testosterón určuje, kto bude mať koľko svalov. Muži majú trochu estrogénu, ženy zas trochu testosterónu, štandardne to však nie je toľko, aby sa žene pri cvičení spravili svaly. Ak vidíte svalnatú ženu, môžete si byť viac-menej istí, že použila dopingové preparáty. Je to smutná pravda.

Po šiestej nejesť.

Ľudia musia pochopiť jednu vec.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie