Denník N

Otec venezuelského disidenta: Sme narkoštát a vládne nám tyran, svet sa musí zobudiť

Leopoldo López starší hovorí, že medzinárodné spoločenstvo by na Madurov režim malo vyvinúť väčší tlak.

Predstavitelia venezuelskej opozície si v Európskom parlamente preberajú Sacharovovu cenu. Leopoldo López starší je tretí sprava. Foto – TASR/AP

Leopoldo López Gil je otec najznámejšieho predstaviteľa venezuelskej opozície. Jeho syna Leopolda odsúdili na 13 rokov a 9 mesiacov väzenia za podnecovanie násilia počas protivládnych protestov, terorizmus a ďalšie. Proces opozícia aj ľudskoprávne organizácie označili za vykonštruovaný a nespravodlivý.

López je v súčasnosti v domácom väzení, jeho otec žije striedavo v USA a Španielsku, ktoré mu udelilo občianstvo. Do Venezuely sa nemôže vrátiť, keďže na neho vydali zatykač, ktorý mu okrem iného zakazuje opustiť krajinu. V Štrasburgu bol pri príležitosti udeľovania Sacharovovej ceny za slobodu myslenia, ktorú tento rok od Európskeho parlamentu dostala venezuelská opozícia.

V akom stave je venezuelský politický systém, môžeme dnes ešte o Venezuele hovoriť ako o demokracii?

Nie. Volať Venezuelu demokraciou je urážka tohto pojmu. Sme narkoštát, ktorý by sa nemal označovať inak ako tyrania. Nie je to dokonca ani diktatúra. Aj tam totiž existujú isté pravidlá.

Ako sa to prejavuje?

To, čo Maduro povie, to platí. Jeho slovo je právom, čo je absurdné. Iné pravidlá už vo Venezuele neplatia. Dostali sme sa až do situácie, keď si prezident rozmyslí, že nebudeme mať náš vlastný menový systém, ale kryptomenu, a tak ju zriadi. Volá sa petro. To je v modernej spoločnosti, ktorá chápe ekonomické pravidlá a úlohu centrálnej banky, neuveriteľné. Maduro sa vlastne snaží zrušiť menový systém. A tak sa dostávame k vysvetleniu toho, prečo je vo Venezuele 2000 % inflácia. Našu ekonomiku totiž riadia ľudia, ktorí nemajú ani poňatia o základných pravidlách ekonómie a tom, ako funguje trh.

Opozícia tvrdí, že pravidlá sa porušujú aj pri voľbách. Viackrát už hlasovanie bojkotovala a následne upozorňovala na to, že výsledky volieb a čísla, ktoré prezentuje vláda, sú nereálne. Chápem, že zúčastňovať sa na voľbách, ak ste presvedčení o tom, že sú zmanipulované, nie je pre politikov zmysluplné a v podstate to voľby legitimizuje. Nepomáha však vláde aj bojkot?

Madurova strana v posledných regionálnych voľbách získala približne 90 percent hlasov. Spýtam sa vás to takto: myslíte si, že ľudia sú takí hlúpi, aby v takej veľkej miere volili vládu, počas ktorej sa zvýšila nezamestnanosť, prišla hyperinflácia, začali sa šíriť choroby a zhoršila sa bezpečnosť?

V decembri 2015 prebehli riadne parlamentné voľby a opozícia v nich získala 75 percent hlasov. Potom sa situácia veľmi zmenila a je jasné, že voľby, ktoré sa konali odvtedy, boli zmanipulované. Chceme, aby medzinárodné spoločenstvo detailne monitorovalo voľby a umožnilo nám usporiadať skutočné voľby. To, čo vo Venezuele máme dnes, nemôžeme nazývať voľbami. Je to len napodobňovanie volieb, aby sa Madurova vláda mohla tváriť, že má podporu ľudu, čo je nonsens.

Ľudia proti vláde dlho protestovali, mnohí obyvatelia Venezuely dali mimo volebných miestností najavo, že s tým, ako sa správa Maduro, nesúhlasia. Napriek tomu k zmene nedošlo. Neodrádza ich to od toho, aby ďalej bojovali?

Niektorí ľudia to už určite vzdali, ale veľká väčšina stále verí, že sa podarí vďaka dialógu dospieť k zmene. Ak rokovania znovu stroskotajú, podľa mňa do ulíc vyjde ešte viac ľudí.

Máte pocit, že by nejakým spôsobom mohol pomôcť aj zvyšok sveta?

Určite potrebujeme väčší tlak od medzinárodného spoločenstva. Je čas, aby sa svet zobudil a uvedomil si, čo sa v skutočnosti deje vo Venezuele. Je to štát, ktorý riadia obchodníci s drogami, štát, ktorý bankrotuje a v ktorom sa nerešpektuje jeho vlastná ústava. Nehovoriac o tom, že Maduro porušuje aj medzinárodné dohody.

Má to zmysel, ak sa zdá, že Maduro nereaguje na utrpenie ľudí, tlak ulice, opozície ani kritiku zo zahraničia?

Úprimne neviem, čo presne by mohlo pohnúť človekom, ako je Maduro. Ale myslím si, že prezident by sa viac ako o svoj pohodlný život mal zaujímať o to, ako je na tom jeho ľud. Ak by Maduro uvažoval triezvo, mal odísť už dávno. Zjavne však takto neuvažuje, preto dúfam, že ľudia, armáda aj náboženské organizácie budú na neho apelovať, aby zvážil svoj odchod.

Kríza vo Venezuele spôsobila aj to, že mnoho ľudí z Venezuely uteká, väčšina do iných po španielsky hovoriacich štátov, Brazílie a hlavne do USA, kde sa Venezuelčania tento rok stali najväčšou skupinou žiadateľov o azyl. Často ide o ľudí zo strednej triedy, ktorých bude Venezuela potrebovať, ak raz Maduro padne. Nie je aj toto hrozbou pre krajinu?

Určite. Predpokladá sa, že v zahraničí žijú približne tri milióny Venezuelčanov. Väčšinou ide o strednú triedu. Ja to vnímam ako vládnu politiku – donútiť ľudí, ktorí chcú zmenu, aby sa cítili tak, že musia z krajiny odísť. Verím však, že tí ľudia sa vrátia, pretože aj ja pochádzam z rodiny, ktorá zažila diktatúru. Môj otec a môj starý otec museli žiť v exile viac ako pätnásť rokov, no keď padla vláda, vrátili sa domov. Keď sa tento zlý sen skončí, verím, že mnohí sa vrátia.

Kedy to podľa vás bude?

To presne neviem, ale cítim nádej, že sa to stane. Som veriaci, preto sa každý deň modlím, aby sa situácia zlepšila.

Opozícia ťažké časy zažila už počas vlády Huga Cháveza. Aký je najväčší rozdiel medzi nim a jeho nástupcom Madurom?

Chávez bol inteligentný, dokázal vycítiť, keď sa blížili problémy a vedel na ne reagovať. Maduro to nedokáže a padá čoraz hlbšie do tragédie a vyrába čoraz viac chaosu. Nereaguje na negatívne udalosti, nesnaží sa vývoj zmeniť k lepšiemu, práve naopak, prehlbuje ho.

Aká je jeho motivácia, aby ostal?

Myslím, že do veľkej miery je len bábkou. Mnoho ľudí si myslí, že na neho má veľký vplyv kubánsky režim, iní zas hovoria, že Madura a jeho vládu ovládajú obchodníci s drogami a ďalšie podobné skupiny. Motiváciou môže byť aj samotné prežitie, pretože v súčasnom stave už nemá veľa možností, kam by sa mohol v prípade svojho politického konca uchýliť. Nemôžem však vylúčiť ani to, že skrátka tuží po moci a chce si ju udržať.

Video: Predstavitelia venezuelskej opozície si preberajú Sacharovovu cenu

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kríza vo Venezuele

Svet

Teraz najčítanejšie