Denník N

Zmena profilovky prírodu nezachráni

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

My sme les, ale aj mesto, dedina či škola.

Vítam každú iniciatívu, ktorá upozorňuje na vážne ekologické problémy Slovenska. Už len preto, že samozvaný líder opozície tvrdí, že znečistenie prírody u nás nestojí za zmienku ani záujem. A viete o tom, že ochrana životného prostredia a zdravší život v regiónoch údajne patria k prioritám vládnej koalície?

Silno pochybujem, že si členovia kabinetu na svoje vyjadrenia ešte pamätajú – výsledky sa nedostavili ani vo sne. Zato sa pod Ficovým vedením U.S. Steel a ďalším korporáciám znížili štandardy ochrany ovzdušia, poskytli sa im obrovské stimuly a dokonca sa kvôli nim menili zákony! Kvôli zahraničným firmám, dokonca takým, ktoré pravidelne vyhrávajú rebríčky nekvality!

Situácia s lesmi smeruje ku katastrofe. Problém bije do očí, preto iniciatíva My sme les oslovila desaťtisíce ľudí. Lenže väčšina Sloveniek a Slovákov nežije v horách. Dosiaľ som nezaregistroval, že by sa menil aj postoj k hyperkonzumu, recyklovaniu odpadov alebo autodoprave. Ľudia sa rekordne zadlžujú, aby nakupovali veci, ktoré väčšinou nepotrebujú a čoskoro ich zahodia.

Pritom možností, ako môže každý kultivovať životné prostredie, sa nájde bezpočet. Ja už roky zbieram odpadky na Štefánikovej, Panenskej a Palisádach. Občas aj s rodinou. Nerobíme to preto, aby sme sa vyhlasovali za lepších ľudí, nie sme bio rodičia, len sa už nemôžeme pozerať na nehorázny neporiadok okolo nás. Plastových fliaš denne zdvihnem sedem až desať, vreciek takisto, čo znamená ročne skoro tritisíc.

Občas sa na mňa pozerajú ako na blázna, ktorý sa zohne a vezme z chodníka plechovicu od energetického nápoja, ale zvykol som si. Budem nesmierne rád, keď úlohu čistiť ulice prevezme poverený úrad a zazmluvnený podnikateľ, ale keďže dlhodobo zlyháva, aspoň mikroskopicky pomáham a stovky, tisíce ďalších nespokojných po celej republike takisto.

Už dávno by mi nenapadlo kúpiť nápoj v plaste. Do obchodov si nosím vrecká na potraviny aj sklené nádoby na škoricu či šetrné saponáty. Na trhovisku ma už poznajú, obchodníci prístup vítajú, lebo ušetria. Pribúdajú bezobalové prevádzky. Podarilo sa nám v byte značne znížiť množstvo odpadu. Na dvore stojí kompostér. Nevzdal som sa auta, no používam ho len v najnutnejších prípadoch, uprednostňujem chôdzu alebo bicykel.

Dobieham aj vzdelávanie v tejto oblasti. Informovanosť sa zlepšila. Ekológia pomáha ekonomike. Územia so zdravým životným prostredím budú patriť k najvzácnejším na Zemi. Digitálna doba zvádza k zdanlivo rýchlym, no v realite často iluzórnym riešeniam na monitoroch a sociálnych sieťach. Preto buďme les, ale aj mesto, dedina, podnik či škola.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie