Denník N

Danko a Bugár si myslia, že sudcami nemôžu byť aj Laššáková, aj Mamojka

Koalícia na čele s Ficom, Dankom a Bugárom mení pravidlá krátko pred voľbami, dotkne sa to aj strany Andreja Kisku. foto – tasr
Koalícia na čele s Ficom, Dankom a Bugárom mení pravidlá krátko pred voľbami, dotkne sa to aj strany Andreja Kisku. foto – tasr

Predseda parlamentu a SNS tvrdí, že obaja sudcovia boli náhradníci za jedného sudcu a nemôžu byť vymenovaní naraz. Prezidentovi ešte včera po oznámení, že vymenuje nových sudcov, blahoželal.

Predseda Národnej rady Andrej Danko tvrdí, že Andrej Kiska nemôže naraz vymenovať za ústavných sudcov Janu Laššákovú aj Mojmíra Mamojku. Šéf Slovenskej národnej strany (SNS) v liste hlave štátu argumentuje, že oboch zvolili poslanci ako náhradu za jedného sudcu – Ľubomíra Dobríka.

Informuje o tom agentúra SITA.

Vymenovanie Laššákovej, Mamojku a Miroslava Duriša, ktorého predseda Národnej rady nenamieta, je naplánované už na štvrtok v Prezidentskom paláci. Kiska však už svoje rozhodnutie meniť nebude.

Prezident spor ukončil, na rade je vláda, hovorí jeho hovorca

„Prezident ukončil tento spor, teraz je na rade vláda a Národná rada, a majú jedinečnú možnosť upraviť pravidlá výberu kandidátov na sudcov Ústavného súdu,“ reaguje hovorca prezidenta Roman Krpelan na list predsedu Národnej rady Danka, ktorý spochybnil vymenovanie Mamojku a Laššákovej. 

Senát Ústavného súdu v rozhodnutí z minulého týždňa konštatoval, že všetci kandidáti navrhnutí prezidentovi Národnou radou od roku 2014 zostávajú kandidátmi na sudcovskú funkciu a menovite tam okrem ostatných kandidátov spomína aj Mamojku a Laššákovú. Senát Petra Brňáka to ďalej vysvetľuje tým, že „v konečnom dôsledku ide súčasne o to, aby prezident mal čo najširší výber kandidátov a aby tento výber mohol zostať úplný“.

Danko včera blahoželal, dnes spochybňuje

Predseda Národnej rady Danko prezidentovi k rozhodnutiu vymenovať sudcov ešte v utorok poobede blahoželal, v stredu ráno však spochybnil Laššákovú aj Mamojku, teda dvoch ľudí zo Smeru.

Upozornil na to, že Národná rada navrhla na tri neobsadené miesta sudcov Imricha Volkaia, Evu Fulcovú, Janu Baricovú, Jána Bernáta a Miroslava Duriša a Juraja Sopoligu. Z tohto dvojnásobného počtu kandidátov navrhnutých Národnou radou prezident vymenoval len sudkyňu Janu Baricovú. „Prezidentovi teda ostalo vymenovať z týchto kandidátov ešte dvoch ďalších sudcov,“ myslí si Danko.

Následne sa uvoľnilo v roku 2015 ďalšie miesto, na ktoré parlament zvolil ako kandidátov na vymenovanie Mamojku a Laššákovú a z nich mal podľa názoru predsedu parlamentu vybrať Kiska iba jedného.

Mojmír Mamojka, Jana Laššáková, Miroslav Duriš. foto – TASR

„S ohľadom na rozhodnutia Národnej rady, ktoré boli prijaté v určitom čase a mieste, predseda Národnej rady žiada prezidenta o zváženie týchto skutočností pri výbere a vymenovaní sudcov. Predseda parlamentu vyjadruje presvedčenie, že pri vymenovaní ústavných sudcov prezident zváži všetky okolnosti, a tak prispeje k plnej funkčnosti Ústavného súdu.“

Danko v liste prezidentovi napísal, že „sú to dve osobitné voľby a osobitné procesy, v ktorých nie je možné zamieňať kandidátov“.

Bugár sa pridal k Dankovi, Fico mlčí

Podľa agentúry SITA s Dankom súhlasí aj koaličný partner, predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý upozorňuje na možnosť nových sťažností od kandidátov. Ministerka spravodlivosti za Most – Híd Lucia Žitňanská ale číta rozhodnutie Ústavného súdu ináč ako jej stranícky predseda. Prezident si podľa ministerky mal vybrať z celého balíka zvolených kandidátov. „Rozhodnutie nerozlišuje medzi jednotlivými kolami voľby,“ myslí si.

Premiér Robert Fico sa priamo na túto tému nevyjadril. Skritizoval len prezidenta. „Nemôže hovoriť o tom, že tu má byť viac demokracie a morálky, keď v priamom prenose napadol prácu senátu Ústavného súdu,“ povedal predseda vlády s tým, že nikto nestojí nad ústavnosťou a morálkou a prezidenta vyzval, aby si takéto útoky odpustil.

Eduard Bárány, ktorý je poradcom premiéra, hovorí, že senát Ústavného súdu nešpecifikoval jednotlivých kandidátov a nebolo to ani jeho úlohou a prezident musí rešpektovať nález Ústavného súdu aj právne predpisy. „Nebudem dávať prezidentovi mediálne rady, je na jeho poradcoch, aby mu poradili, koho má vybrať,“ vraví Bárány, ktorý na Ústavnom súde pôsobil a v rokoch 2006 a 2007 ho aj viedol.

S Dankom nesúhlasí Mamojka, ktorého prezident vo štvrtok za ústavného sudcu vymenuje. „Senát Ústavného súdu nešpecifikoval kandidátov, len povedal, že zo siedmich by mal prezident vybrať troch, takže rozhodnutie prezidenta by nemalo byť napadnuteľné. Nikomu však názor neberiem, veď aj pán Danko je právnik, a to dobrý,“ povedal Mamojka, ktorý bol poslancom Smeru, no v tomto volebnom období už do Národnej rady nekandidoval. Laššáková je ešte stále poslankyňou Národnej rady a krajskou predsedníčkou Smeru v Banskej Bystrici, funkcií sa chce po vymenovaní vzdať.

Kubina: Ústavný súd nerozlišoval

Ústavný právnik Peter Kubina si myslí, že prezidentovo rozhodnutie nie je možné napadnúť tak, ako to tvrdí Danko. „Akokoľvek je rozhodnutie I. senátu Ústavného súdu zlé a svojvoľné, tak niet žiadnych pochýb, že senát v ňom prezidentovi prikázal vymenovať troch kandidátov zo siedmich. Senát v tomto smere nijakým spôsobom nerozlišoval medzi kandidátmi zvolenými v prvej voľbe (Duriš, Fulcová, Sopoliga, Volkai, Bernát) a kandidátmi zvolenými v druhej voľbe (Mamojka, Laššáková),“ napísal Kubina.

Kubina hovorí, že v prípade podanej sťažnosti však nemá ilúzie, „že tento senát by dokázal poprieť svoje vlastné rozhodnutie a takejto sťažnosti vyhovieť, s právom a ústavnosťou by to však nemalo nič spoločné rovnako, ako jeho rozhodnutie z minulého týždňa“.

Podobná situácia pritom vznikla už pred desiatimi rokmi, keď v roku 2007 postupne končili na Ústavnom súde sudcovia, až ich chýbalo deväť. Poslanci ich volili postupne. „Menovaní boli potom naraz v roku 2007 bez toho, aby sa skúmalo, kto bol kedy zvolený,“ pripomína Kubina.

Dankove pripomienky neberie ani bývalý ústavný sudca Ján Drgonec. „Kapitán Danko robí, čo si prezident Kiska nedovolil. Stavia sa nad Ústavný súd,“ povedal s tým, že súd prikázal prezidentovi, aby „z dostatočne zvoleného počtu kandidátov navrhnutých Národnou radou vymenoval troch za sudcov Ústavného súdu“. Podľa výkladu v odôvodnení rozhodnutia Ústavného súdu je kandidátov sedem a sú absolútne rovnocenní a zameniteľní. „Koho chce Danko protežovať by malo byť vecou verejného záujmu, ale bez účinku na menovanie oboch bezdôvodne napadnutých kandidátov,“ dodal Drgonec.

O sťažnostiach zatiaľ mlčia

Ten, kto by sa mohol prípadne sťažovať na Ústavnom súde a namietať prezidentovo rozhodnutie sú kandidáti, ktorých nevymenoval. Juraj Sopoliga, ktorý v Košiciach so svojou sťažnosťou už dvakrát uspel, zatiaľ nie je rozhodnutý, čo urobí. Podanie opätovnej sťažnosti zvažuje práve z dôvodu, že sa ústavnými sudcami majú stať Laššáková aj Mamojka.

Eva Fulcová, ktorá tiež dvakrát uspela s ústavnou sťažnosťou, čaká na rozhodnutie prezidenta. Ak však vymenuje všetkých troch sudcov, v podávaní sťažnosti už nevidí veľký význam. Jej kandidatúra zanikne a už sa to podľa nej nebude dať zvrátiť. „Čo by som zo sťažnosti mala? Dostanem odškodnenie? Mne nikdy nešlo o peniaze, ale o post ústavnej sudkyne.“

Video: Prezident Kiska sa rozhodol, čo s Ústavným súdom
Autorka: Veronika Prušová

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie