Denník N

Konečne sú nové Star Wars ozaj nové

Adam Driver ako nový záporák Kylo Ren. Foto – Saturn.sk
Adam Driver ako nový záporák Kylo Ren. Foto – Saturn.sk

Kultová filmová sága nikdy nekypela toľkým množstvom motívov a obratov v deji. Ôsmy diel sa nenápadne snaží odpútať od koreňov.

Fanúšikovia hviezdnej ságy nemuseli špekulovať, stačila im jednoduchá matematika. Ak sa siedma epizóda až otrocky ponášala na štvrtú, tak osmička bude klonom časti číslo päť. A skutočne kopíruje Impérium vracia úder (1980).

Prostrednú časť prvej trilógie pripomína rozdvojenou líniou deja či tréningom na rytiera Jedi v galaktickej obdobe zenového kláštora. Aj tu sa objavuje majster Yoda a ľadová planéta, na ktorej sily dobra a zla zvedú bitku s obrovskými chodiacimi bojovými mechanizmami.

Ságu po J. J. Abramsovi prebral Rian Johnson. Talent na komplikované zápletky potvrdil 41-ročný režisér a scenárista už vo filme Looper, tentoraz však zašiel ďalej.

Star Wars nikdy nekypeli toľkým množstvom motívov a obratov v deji. Dokonca sa od kánonu snažia odpútať, čo sa o minulej epizóde povedať nedalo.

Upozornenie, text obsahuje spoilery

Nostalgický produkt

Fanúšikmi vymodlené pokračovanie Star Wars pred dvoma rokmi okrem rekordných tržieb zaujalo tým, že sa ani nesnažilo predstierať originalitu. Po zbabranej Lucasovej trilógii z prelomu tisícročia sa vrátilo ku koreňom a ponúklo overené.

Opäť sa sirota z vyprahnutej planéty na okraji galaxie musí stať hrdinom a zistiť, že je vyvolená. Opäť musí lúštiť odkaz uložený v pamäti robota. Hrdinovia tradične v prestrojení prenikajú na nepriateľské plavidlo vypnúť energetický štít. Znovu je to Hviezda smrti, ešte väčšia a nebezpečnejšia ako predtým, akurát s rovnakou konštrukčnou slabinou, ktorá povstalcom vo finálnej bitke na stíhačkách umožňuje celý kolos elegantne zničiť.

Pestrejšia posádka s černochom a ženou, ani obrat rodinného motívu (konflikt medzi súrodencami, namiesto deťmi a rodičmi) nezmenili pocit déja vu. Pripomínalo to viac remake ako pokračovanie.

Nedostatok originality bol priznaný a nikomu neprekážal, dokonca ho o rok neskôr s úspechom použil doplnkový príbeh Rogue One, takže to vyzeralo tak, ako by štúdio Disney urobilo bystrý ťah a odhadlo dokonale, čo diváci chcú: sebareflexívny redizajn univerza bez nového rozšírenia. Nostalgický vintage produkt. Neustále sa opakujúci mýtus.

Nový diel však ukazuje, že to bol len začiatok, súčasť širšej stratégie, podľa ktorej zmena ságy nemôže byť prudká, ale postupná. Povedané ešte inak: sedmička bola konzervatívna najmä preto, aby fanúšikov príliš nevyľakala a pripravila ich na osmičku, ktorá bude omnoho odvážnejšia a emancipovanejšia.

Príkladom takejto emancipácie od kánonu je scéna, v ktorej nový záporák Kylo Ren (Adam Driver) pochopí, že nemá zmysel hrať sa na Dartha Vadera, a roztrieska svoju čiernu helmu na kúsky. Alebo keď chce Luke Skywalker zničiť tradíciu Jediov, aby na ich troskách mohlo vzniknúť niečo nové. Ľahko si tu domyslíme, o čom sága hovorí. O vlastnej závislosti od kánonu, od ktorého sa oslobodzuje.

A hoci je tých zmien množstvo, najväčšia sa týka Sily, srdca celej ságy.

Foto – Saturn.sk

Zlo je chyba v systéme

Nevieme síce úplne presne, čo vesmírna Sila je, ale vieme, že George Lucas spravil chybu, keď ju zbavil tajomstva. Hviezdne vojny sú s nami celé generácie ako fenomén preto, že sú novodobým mýtom, ktorý hovorí o duchovnom dobrodružstve. Jeho stelesnením je dobrá strana Sily, ktorá pomáha rozvíjať vnútorný potenciál hrdinov.

Keď sa Silu v novších dieloch Lucas pokúsil definovať vedecky a spravil z nej akúsi biologickú energiu, zbavil ju tým mystiky a duchovna. K filozofii pôvodného konceptu a východným náukám sa teraz sága vracia, zároveň ho mení.

Nie že by aj predtým dobro a zlo neboli neoddeliteľnou súčasťou celku, dvoma stranami tej istej mince. Stabilne však vládlo dobro rytierov rádu Jedi, ktorí udržiavali v galaxii tisícročný mier. Zlo, ktorého ho narušilo, spočívalo v narušení rovnováhy. Anakin Skywalker/Darth Vader bol výnimkou, vlastne chybou v systéme a po jeho porážke sa mier opäť stabilizoval.

Trochu inak vidí dobro a zlo nová trilógia. Ako príbeh ukazuje, zlo má sklon sa opakovať. Luke Skywalker pri cvičení novej generácie rytierov Jedi objavuje nového Dartha Vadera. Zlo už nie výnimkou a vychýlením z balansu, ake zákonitosťou. Ako keby rovnováhu v galaxii udržiaval práve zápas dobra so zlom, večný boj, ktorý sa cyklicky, donekonečna opakuje.

Donekonečna opakuje. Čo viac by si ešte štúdio Disney mohlo želať?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie