Denník N

Kiska už má kandidáta do rozpočtovej rady, navrhne Juraja Kotiana z Erste Bank

Andrej Kiska a Peter Kažimír. Foto – TASR
Andrej Kiska a Peter Kažimír. Foto – TASR

V rozpočtovej rade sa skončil mandát Ľudovítovi Ódorovi, ktorého minister Kažimír navrhol za viceguvernéra NBS.

Prezident Andrej Kiska navrhne za nového člena Rady pre rozpočtovú zodpovednosť ekonóma Erste Bank Juraja Kotiana.

V rozpočtovej rade sa ešte v júni skončil mandát Ľudovítovi Ódorovi, ktorý musí byť v rade činný dovtedy, kým parlament na návrh prezidenta neschváli jej nového člena. Parlament by mal o novom členovi hlasovať ešte do Vianoc. Kotianove šance na zvolenie parlamentom sú veľké, pretože má aj podporu ministra financií Petra Kažimíra.

Voľba člena rady, ktorá dohliada nad vládou a samosprávami, sa medzi ekonómami vníma ako jedna z kľúčových pre tvorbu politiky v oblasti verejných financií.

Rozpočtová rada je od vlády nezávislá inštitúcia, jej úlohou je komentovať stav verejných financií, má vlastné analytické kapacity a právo požadovať od verejnej sféry všetky potrebné informácie. To ovplyvňuje kvalitu jej výstupov a tým aj autoritu, ktorú majú.

Kotian je už niekoľko rokov hlavným ekonómom Erste Bank, je tiež členom Klubu ekonomických analytikov.

Ódor, ktorý bol zakladateľom rozpočtovej rady, by sa mal stať novým viceguvernérom Národnej banky Slovenska (NBS). Navrhol ho minister financií Peter Kažimír, vláda návrh v stredu schválila a bude o tom ešte hlasovať parlament. Viceguvernéra potom menuje prezident. Pôvodne sa predpokladalo, že Ódor bude hlavným ekonómom  ministerstva financií.

Kto je v rozpočtovej rade

Kiska chcel najprv za člena rozpočtovej rady navrhnúť Michala Horvátha, ktorý už raz členom rady bol a jeho mandát sa skončil v júni 2015. Práve Horváth spolu s Ódorom presadili medzi politikmi myšlienku nezávislého dohľadu nad verejnými financiami.

No aby Horváth mohol byť členom rady ešte raz, musela by sa zmeniť formulácia v ústavnom zákone o rozpočtovej zodpovednosti. Len ťažko si predstaviť, že v situácii, keď koalícia pretláča zmenu dlhovej brzdy, aby mohla viac míňať napríklad na diaľnice, by opozícia podporila akékoľvek otvorenie tohto ústavného zákona.

Rozpočtová rada má dvoch členov a predsedu. Ak by sa členovia rady nezhodli, rozhodovať sa musí hlasovaním.

Členovia rozpočtovej rady sú volení na sedem rokov a len raz, ale prvá voľba bola výnimkou – boli zvolení na kratšie obdobie, aby sa dosiahol konsenzus v celom spektre politických strán. A len v prípade Horvátha, ktorý bol zvolený na najkratšie obdobie, bola možná ešte jedna nominácia bezprostredne po skončení jeho prvého mandátu.

Nakoniec sa členkou rady stala Anetta Čaplánová z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Predsedom rozpočtovej rady je bývalý guvernér NBS Ivan Šramko.

A kto je v NBS

Slovenská centrálna banka nemá od novembra žiadneho viceguvernéra. Vtedy sa skončil päťročný mandát ekonómovi Jánovi Tóthovi, ktorý je do konca roka ešte poradcom guvernéra. Tótha do banky nominovala opozícia ešte za druhej Ficovej vlády.

Členmi bankovej rady NBS sú guvernér, dvaja viceguvernéri a traja ďalší členovia. Troch členov bankovej rady menuje guvernér, no jeho aj viceguvernérov vymenúva a odvoláva prezident na návrh vlády, o ktorom hlasuje Národná rada.

Druhé miesto viceguvernéra NBS je neobsadené od júla 2012. V kuloároch sa hovorí, že by o to mali záujem Most-Híd aj SNS, oficiálne sa k tomu zatiaľ nevyjadrili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie