Denník N

V Prahe vznikla obdoba vlády Fica, Mečiara a Slotu

Babišov míting v Jihlave. Foto N – Tomáš Benedikovič
Babišov míting v Jihlave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pražská obdoba vlády Fica, Mečiara a Slotu. Česku vládne najhoršia možná kombinácia, aby zaistila Babišovi beztrestnosť a Zemanovi znovuzvolenie.

Navonok to vyzerá lepšie, situácia v Česku je však veľmi podobná situácii na Slovensku v čase, keď moc preberala prvá Ficova vláda – koalícia súčasného premiéra, Vladimíra Mečiara a Jána Slotu. Aspoň dočasne i v Česku vládne najhoršia možná kombinácia: Andrej Babiš s Milošom Zemanom, krajnou pravicou Tomia Okamuru a komunistami.

Spojenectvo Babiš – Zeman sa potvrdilo i pri menovaní novej vlády, ešte nikdy český prezident nedával pri tejto príležitosti tak demonštratívne najavo, ako veľmi je mu vláda blízka. Zeman tiež v priamom prenose poprel princíp parlamentnej demokracie, keď členov novej vlády ubezpečil, že sa nemusia starať, či má dôveru poslancov – vláda je vraj plnohodnotná jednoducho tým, že ju on, ako nejaký monarcha, vymenuje.

Babiš bude na oplátku podporovať Zemanovo znovuzvolenie. Priamo mu v kampani pomôže i tým, že termín hlasovania o dôvere vláde bude v januári dva dni pred konaním prvého kola voľby prezidenta – Zemanovi to umožní ukončiť svoju volebnú kampaň efektným a naživo vysielaným prejavom v parlamente. Babiša nemusí trápiť ani to, že prvé hlasovanie o dôvere bude asi neúspešné – Zeman ho ubezpečil, že kabinet nechá pokojne vládnuť aj bez dôvery. Ak teda bude sám znovuzvolený.

Parlament zatiaľ valcuje hlasovacia koalícia Babišových ľudí, pravicových a ľavicových extrémistov. Extrémisti získavajú mocenské posty, o ktorých roky ani nesnívali. A intenzívne sa pracuje aj na tom, aby sa novému premiérovi zaistila beztrestnosť. Čerstvý minister vnútra s kontaktmi na obdivovateľov Vladimira Putina už napríklad avizoval, že sa porozpráva s policajtmi, ktorí vyšetrujú Babišove kauzy. To je tiež samo osebe škandálne – minister nesmie ani takto zasahovať do otvorených káuz.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Komentáre

Teraz najčítanejšie