Denník N

Lídri a moderátori

November 1989 v Bratislave. Foto – TASR
November 1989 v Bratislave. Foto – TASR

Nerád sa vraciam k vzájomným sporom, pretože oslabujú význam novembra 89 v našich dejinách. Žiaľ, nemôžem nereagovať.

Autor je spoluzakladateľ VPN

Nedávno som si prečítal článok pána Kaščáka a ten ma inšpiroval k niekoľkým spresneniam. Nemienim sa venovať komparatívnej úvahe o hodnotení tých istých udalostí v podaní Šimečku juniora a seniora. Filozofia jedného aj druhého je zaujímavá, podnetná a potrebná. Považujem za správne ponechať ich vedľa seba a nesnažiť sa rozhodovať, kto z nich a v čom má či nemá pravdu. Majú ju totiž obaja, pretože ju hľadajú a nevyťahujú ju ako karty z rukáva.

Nespomínam si, že by sme v novembri 89 používali termíny ako moderátor, hovorca, alebo tribún. Na tribúnu skrátka vystúpili tí, ktorí prekonali strach, mali čo povedať a ich mená vzbudzovali dôveru. Jazyk je živý organizmus a tak sa, samozrejme, vyvíja. Necitlivým dosadením nových výrazov do historických udalostí však môže vzniknúť dosť zábavný záver, ktorý má so skutočnosťou iba málo spoločné.

Napríklad že Budaj a ja sme boli moderátori akýchsi lídrov. Verejne proti režimu som vystupoval dávno pred Novembrom a v čase, keď sme zakladali VPN, som bol už v ostrom štrajku. Nie náhodou ma prakticky v tom istom okamihu v Prahe, v mojej neprítomnosti, zvolili do vedenia Občianskeho fóra. Nikto „nešermuje Mečiarom“ viac ako bývalý „líder“ Fedor Gál. Už tretie desaťročie sa priam hystericky snaží zbaviť zodpovednosti. Je to, ako keby sa doktor Frankenstein snažil poprieť, že stvoril obludu, vdýchol jej svoju dušu a pustil ju do sveta.

Je pravdou, „že Mečiara si ľudia zvolili“. Nie je však pravdou, že „vedeli, o koho ide“. To vedeli iba „lídri“, ktorí ho presadili za ministra vnútra do vlády národného porozumenia, v januári 1990, a ktorí ho do volieb nominovali. Nominovali ho za VPN. Urobili tak bez toho, aby o svojej predchádzajúcej, pokútnej spolupráci s ním informovali verejnosť. Utajili to, žiaľ, aj pred „moderátormi“.

Máme za sebou 12 vlád a 7 premiérov. Tvrdiť teda, že za konkrétne problémy, ktoré nás dnes trápia, môže novembrová revolúcia, je viac ako nepresné. Každý však musí niesť zodpovednosť za svoje skutky. Najmä tí, ktorí sa podieľali na moci. Niektorí verejne, čo je automaticky spojené s rizikom a zodpovednosťou. Týmto kostlivci zo skrine vypadávať nemôžu, pretože tam nikoho nezatvorili. Iným sa zapáčila iba moc a zodpovednosť poslali za dvere. Keď im predsa len zaklopala na okno, zbabelo ušli a dnes falšujú dejiny.

Vo svojej poslednej knihe Gál tvrdí, že prejavy mi písal Svěchota zo spravodajských služieb. Je to evidentná a dokázateľná lož. Vzápätí sa Gál ospravedlňuje a tvrdí, že to bol Cibuľa, tiež zo spravodajských služieb. Je to ďalšia lož, podobne ako asi desať ďalších, ktoré pridal k ospravedlneniu. Napríklad tá, že som od januára 1990 všetko o Mečiarovi vedel. Gál si hádam musí pamätať, že ma s ním zoznámil v apríli, keď ho nominovali do volieb a poslali ma s ním do kampane. Podotýkam, že si s Mečiarom tykali. Dovtedy som ako poradca prezidenta Havla v Prahe ani netušil, že vôbec nejaký Mečiar existuje.

Nerád sa vraciam k týmto udalostiam, pretože takéto rozpory oslabujú význam novembra 89 v našich dejinách. Nemôžem, žiaľ, nereagovať, pretože tí, ktorí vtedy nežili, môžu považovať tieto Gálove táraniny za fakty. A to by bol, ako Gál sám píše, zločin voči dejinám. Možno stojí tiež za zmienku, že na protest proti odvolaniu premiéra sme vtedy odišli z vlády štyria. Augustín Marián Húska, Michal Kováč, Rudolf Filkus a ja. K tomu sa pridalo toľko poslancov, že vedenie VPN stratilo väčšinu vo vládnej koalícii. Nedá mi tiež nepripomenúť, že Mečiar viackrát ponúkol funkciu premiéra Gálovi.

Kniha vyšla a autor, ani vydavateľ, nebude zrejme vkladať záložky k stranám, na ktorých sa Gálove tvrdenia rozchádzajú so skutočnosťou. Už pre ich množstvo by to bolo dosť nákladné. Neviem posúdiť, ako je to v kapitolách, v ktorých sa moje meno nevyskytuje. Pokiaľ ide o tie, ktoré sa ma týkajú, so všetkou zodpovednosťou vyhlasujem, že najbližšie k pravde je číslovanie strán. Chcem sa vyhnúť Gálovmu pavlačovému slovníku, ktorý používa vo vzťahu ku mne, ako aj snahe ponižovať ho výrazmi ako „psík“, „poslík“ a podobne.

Je smutné, ako ďaleko dokáže Gál zájsť vo svojich klamstvách a fabuláciách. Keď vidím, ako sa dnes snaží svoje zlyhania prehlušiť nezvládnutými negatívnymi emóciami, musím zdôrazniť dve skutočnosti. Je hrozné, že obluda, ktorú stvoril doktor Frankenstein, sa stala premiérom tejto krajiny. Možno by však bolo horšie, keby sa ním bol stal samotný stvoriteľ.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie