Denník N

Za pochodom čertov v Piešťanoch vidia satanizmus, poslanci ho žiadajú zakázať

Tradičný pochod čertov v Rakúsku v Salzburgu. Foto – TASR
Tradičný pochod čertov v Rakúsku v Salzburgu. Foto – TASR

Sprievod inšpirovaný rakúskym Krampuslaufom chystá súkromná agentúra a nákupné centrum Aupark. Konzervatívni aktivisti a katolícki lídri v ňom vidia oslavu satanizmu, petíciu proti pochodu podpísalo 2500 ľudí.

Mestskí poslanci v Piešťanoch vyzvali primátora Miloša Tamajku, aby zamedzil sprievodu čertov v centre mesta. Podujatie sa má konať túto nedeľu ako súčasť piešťanských vianočných trhov. Spoluorganizuje ho miestne nákupné centrum Aupark.

V meste však vyvolalo odpor, postavili sa proti nemu konzervatívni aktivisti aj niektorí náboženskí predstavitelia. Za pochodom, ktorý je inšpirovaný tradičným rakúskym Krampuslaufom, vidia oslavu zla a satanizmu.

Pred niekoľkými dňami spustili petíciu, ktorú podpísalo vyše 2500 ľudí.

„Zo starovekej tradície sa stala pasia zo zlého,“ argumentujú v petícii. „Naozaj chceme oslavovať zlo? Tešiť sa z neho? Uviesť ho do centra pozornosti? Urobiť zo zla senzáciu, na ktorú sa má ísť pozerať?  Aké hodnoty ponúkame našim deťom a mladým?“

Pozvánka na piešťanský Pochod čertov:

Poslanci proti čertom

Organizátorov petície vo štvrtok podvečer podporili mestskí poslanci. Ako píše web Zpiestan.sk, osemnásť prítomných zastupiteľov podporilo uznesenie navrhnuté poslancom KDH Mariánom Urbánkom, aby primátor podnikol všetko pre zákaz pochodu. Jeden poslanec nehlasoval.

Tamajka zastupiteľstvu odkázal, že i keď on sám by na podujatie deti nezobral, radnici chýbajú legislatívne páky, ktorými by podujatiu mohli zamedziť.

Hovorkyňa primátora Eva Bereczová ešte pred rozhodnutím zastupiteľstva povedala, že organizátori si splnili ohlasovaciu povinnosť a mesto nemá ako nahlásené kultúrne podujatia zrušiť.

„Okrem toho, žijeme v demokratickom štáte a každý máme, našťastie, slobodnú vôľu a každý sa môžeme sám za seba a svoju rodinu rozhodnúť, či podobný typ podujatia navštívime, alebo nie,“ povedala. Neskôr vznikla aj protipetícia za zachovanie akcie.

Rakúsko, kde sa Krampuslaufy tradične konajú, patrí k silne katolíckym krajinám. Čert Krampus je alpské strašidlo, ktoré sa zjavuje v období adventu a podľa legendy sprevádza Mikuláša počas vianočného obdobia. Podľa tradície čerti svojím zvonením zaháňajú zlých ľudí a do obrovského koša na chrbte hádžu neposlušné a zlé deti.

Aktivisti, ktorí vystúpili proti piešťanskému sprievodu, argumentujú, že pochody sa posunuli na otvorenú propagáciu diabla. „Čo to komu dá duchovne, najmä teraz, v čase adventu, keď sa pripravujeme na príchod Ježiša, ktorý diabla porazil?“ pýtajú sa v petícii.

Petíciu podporil aj piešťanský katolícky dekan Jozef Gallovič. „Po pozretí videí zo zahraničia je toto podujatie už veľmi ďaleko od pôvodného významu. Pripomína to skôr prezentáciu sily diabla a jeho oslavu,“ povedal pre portál pnky.sk.

Čerti v Rakúsku. Foto – wikipedia.org

Organizátori: Je to nevinné detinské divadielko

Organizátorom sprievodu čertov je agentúra B&R, ktorá má na starosti piešťanské vianočné trhy. Na plagátoch akcie je aj logo nákupného centra Aupark.

Podľa udalosti na Facebooku chce sprievod vidieť asi tisíc ľudí, ďalšie necelé tri tisícky označili, že o akciu „majú záujem“. Spoločnosť B&R na Facebooku zverejnila ku kritike sprievodu stanovisko, v ktorom odmietla, že by jej cieľom bolo oslavovať zlo.

„Od prvého ročníka vianočných trhov podporujeme šírenie nielen ľudových folklórnych, ale najmä kresťanských tradícií – o čom svedčí napríklad zorganizovanie prvej verejnej svätej polnočnej omše na námestí,“ píše firma, ktorá zdôrazňuje, že mnohí z jej zamestnancov sú veriaci ľudia.

„Keď sme zvažovali akciu, preštudovali sme si históriu podujatia a jeho filozofiu. Nepredpokladali sme, že nevinné detinské divadielko môže vyvolať takú vlnu emócií, ktoré často nemajú racionálny základ, respektíve vyplývajú zo šírenia dezinformácií,“ vysvetľuje firma ďalej.

„Krampus bol vytvorený ako protiklad Mikuláša, ktorý obdarováva dobré deti sladkosťami, zatiaľ čo Krampus berie zlé deti so sebou. Táto divadelná postavička teda nebola vytvorená na propagáciu zla, práve naopak – aby pred zlom odradzovala, strašila a ukázala im rozdiel medzi dobrom a zlom.“

Firma ďalej pripomína, že podobné sprievody sa konajú v mnohých krajinách a nestretávajú sa s podobnou kritikou ako v Piešťanoch.

„Chceme vás poprosiť, aby ste sústredili svoju pozornosť a energiu na skutočné zlo a problémy, ktoré sa dejú v dnešnom svete a v našej krajine, ktorých naozaj nie je málo,“ píše firma.

„Chápeme, že ľudia sú rôzni a každý má iný názor. Zatiaľ čo tisíce ľudí sa na podujatie tešia, iní by ho najradšej zakázali. Žijeme však v modernom svete, ktorý by sa mal zakladať na hodnotách slobody a tolerancie.“

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie