Denník N

Na púchovskom gymnáziu plánujú vybudovať astronomickú pozorovateľňu aj kaplnku

Ilustračné. Foto - tasr
Ilustračné. Foto – tasr

Škola získala 104-tisíc eur z projektu INTERREG, použije ich na projekt astronomickej pozorovateľne a učebne astronómie.

Na Gymnáziu v Púchove v zrekonštruovanej pôvodnej budove školy vybudujú novú učebňu astronómie a astronomickú pozorovateľňu ako súčasť medzinárodného projektu INTERREG.

Učebňu a pozorovateľňu spravia v troch podkrovných priestoroch, ktoré vznikli zateplením strechy pôvodnej budovy. Zástupkyňa riaditeľa školy Mária Jakubeková hovorí: „Pribudnú nám aj nové ďalekohľady a prístroje na sledovanie nebeských telies. Budeme tiež získavať dáta z kozmických sond a učiť sa ich spracovávať.“

Škola taktiež dokončila prípravu na vznik hvezdárskej kupoly. Celkový projekt astronomickej pozorovateľne vrátane učebne a kupoly bude financovaný prostredníctvom programu INTERREG, v ktorom sú partnermi púchovského gymnázia Opavská univerzita, Gymnázium vo Valašských Kloboukoch a Hvezdáreň v Hlohovci. Z celkového rozpočtu projektu vo výške 400-tisíc eur dostane púchovské gymnázium 104-tisíc eur, ktoré použije na kúpu automaticky otvárateľnej a otáčacej kupoly, hvezdárskeho ďalekohľadu a ďalších prístrojov na pozorovanie.

Astronomická pozorovateľňa by nemala byť dostupná len počas vyučovania, ale aj pre verejnosť. Z tretieho vzniknutého priestoru by škola chcela vytvoriť kaplnku, respektíve priestory na výučbu etickej i náboženskej výchovy. Pribudnúť by mala aj príručná knižnica pre španielčinu, ruštinu, francúzštinu, angličtinu a nemčinu.

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška dodal, že plánujú v roku 2018 „vybudovať v areáli školy aj nové polyfunkčné ihrisko“. Predtým investovali okolo 200-tisíc eur do nových fyzikálnych pomôcok, rekonštrukcie strešného prístrešku a nových prírodovedných laboratórií.

Na Gymnáziu v Púchove študuje približne 400 žiakov a na budúci rok oslávi 70. výročie svojho vzniku. Niekoľko rokov nesie štatút Zelená škola, v rámci ktorého na škole vybudovali zberný systém na zachytávanie dažďovej vody, ktorá je následne spotrebovaná na sociálnych zariadeniach v škole. Z ďalšej zbernej nádoby pred budovou školy je zasa zásobovaná fontána a zo zberných amfor okolo školy sa voda využíva na zalievanie bylinkovej záhrady a ďalšej výsadby.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Teraz najčítanejšie