Denník N

7 dobrých správ už má aj New York Times

Šikanovaného chlapca sa zastali americkí herci, v Hlohovci jazdí ekologický taxík pre ťažko chorých a vo Vatikáne odkryli zabudnuté maľby Raffaela Santiho. 7 dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. S rodičmi sa stretla po 20 rokoch

Keď Lina a Fen-siang čakali v roku 1994 druhé dieťa, vedeli, že si ho nebudú môcť nechať. V Číne totiž platila politika jedného dieťaťa a za druhé hrozili vysoké pokuty alebo násilné potraty. Tri dni po pôrode Fen-siang zaniesol dievčatko na miestny trh s listom. Neskôr si malé dieťa adoptovali a vychovali manželia Ken a Ruth z Michiganu. Dievčatku dali meno Kati.

„Sirotinec nám dal list napísaný v čínštine, kde bola správa od biologických rodičov,“ povedal pre BBC Ken. „Pre chudobu a iné problémy nemáme inú možnosť ako nechať naše malé dievčatko na ulici. Ak máte pre nás, rodičov, pochopenie, prosím, stretnime sa na moste Broken Bridge v meste Chang-čou o desať alebo dvadsať rokov.“

Od roku 2004 chodil Fen-siang na tento most každý rok. „Vedel som, že nemám veľa nádeje, ale stále som čakal,“ uviedol.

Kati o svojom pôvode nevedela až kým neoslávila 20 rokov. Keď jej rodičia o adopcii povedali, rozhodla sa, že vycestuje do Číny za svojimi biologickými rodičmi a stretne sa s nimi na mieste, o ktorom napísali pred 20 rokmi.

„Čo jej môžem povedať, keď sa stretneme? Pomôže jej, keď jej poviem, že ma to mrzí? Nie. Tisíc prepáč nebude stačiť,“ povedal Fen-siang. Kati sa nakoniec so svojimi rodičmi stretla a strávila s nimi v Číne niekoľko dní.

„Myslím, že bolo veľa takých momentov, pri ktorých som videla, že sa o mňa skutočne starali,“ uviedla Kati. A jej adoptívni rodičia boli zas šťastní, že Kati spoznala aj druhú svoju rodinu.

2. Šikanovaného chlapca sa zastali športovci aj herci

„Robili si žarty z môjho nosa. Povedali, že som škaredý. Povedali, že nemám žiadnych priateľov,“ hovorí Keaton o šikane na videu, ktoré natočila jeho mama. Zavolal ju do školy v štáte Tennessee potom, čo sa bál ísť na obed. V jedálni na neho vyliali mlieko a hádzali do neho chlieb.

„Prečo ma šikanujú? Aký to má zmysel?“ pýta sa Keaton na videu, ktoré si za pár dní pozrelo viac ako 20 miliónov ľudí. Spustila sa pre neho aj kampaň na vyzbieranie peňazí na jeho vzdelanie. Z požadovaných 20-tisíc sa mu vyzbieralo viac ako 46-tisíc dolárov.

Takisto sa Keatona zastali americkí športovci a herci vrátane Chrisa Evansa alebo Marka Ruffala.

Podľa prieskumov je v USA šikanové každé piate dieťa. V krajine tiež neexistuje federálny zákon, ktorý by sa v takýchto prípadoch uplatňoval.

3. New York Times má 7 dobrých správ

Dobrou správou tohto týždňa je aj to, že prestížny americký denník New York Times má sedem dobrých správ. S titulkom Týždeň v dobrých správach predstavuje dobré správy z vedy, kultúry aj domova.

„Niekedy sa zdá, že žijeme pod neustálou hromadou zlých správ. Ale všetko nie je také zlé. Tento prehľad je vytvorený tak, aby vás podporil a aby ste začali víkend s úsmevom alebo aspoň s ľahším srdcom,“ uviedol minulý týždeň svoj prvý prehľad dobrých správ New York Times. A tu naozaj nie je s čím nesúhlasiť.

Denník N pripravuje 7 dobrých správ od septembra 2016.

7 dobrých správ denníka New York Times. Foto – nytimes.com

4. Slovenky pomáhajú ako dobrovoľníčky

Mária Nicolaouová a Lívia Vozáryová sa zapojili do Európskej dobrovoľníckej služby, ktorá ponúka mladým ľuďom od 19 do 31 rokov nové skúsenosti. Popri dobrovoľníckej práci sa môžu rozvíjať a naučiť nové veci.

Mária Nicolaouová učí v Aténach migrantov po grécky. „Hľadala som možnosti, ako byť viac užitočná, ako sa niečo nové naučiť či nahliadnuť do fungovania organizácií, ktoré sa venujú pre mňa zaujímavým témam,“ vysvetlila svoju motiváciu pre Denník N.

Okrem vyučovania gréčtiny pomáha aj v mimovládnej organizácii, ktorá prevádzkuje komunitné centrum pre verejnosť, rôzne bezplatné kurzy a ubytovanie pre ženy a matky migrantky a žiadateľky o azyl.

Lívia Vozáryová zas pomáha v Lisabone.

„Pracujem v ateliéri v škole Casa Pia, ktorú navštevujú deti z detského domova a rovnako aj deti z kompletných rodín. Každý deň tu pripravujem pre deti program a starám sa o školskú knižnicu,“ uviedla.

Práca v Portugalsku je pre ňu náročná aj preto, že neovláda reč. Pomáhajú jej však miestni aj deti v škole.

„Pred pár dňami prišiel za mnou do ateliéru jeden zo žiakov, pretože sa chcel hrať kartovú hru UNO. Zabudol, že nehovorím po portugalsky a rozhovoril sa o tom, ako bol s rodičmi v Spojených štátoch a kam sa chystá nabudúce. Chcela som si zapnúť google, čo odmietol a vetu mi opakoval dovtedy, kým som ju nepochopila. Snažia sa ma naučiť po portugalsky a zatiaľ to nevzdávajú.“

5. Na svahu a v hmle hľadal stratené dieťa

Aj deti dokážu robiť veľké veci, pomáhajú rodinám, svojim rovesníkom aj prírode, ukázalo udeľovanie cien Detský čin roka. Do ankety prišlo približne päťtisíc príbehov zo stovky slovenských škôl.

V kategórii Pomoc rovesníkom dostal ocenenie Alan Michálek z Považskej Bystrice. Žiak športovej triedy pomohol na výlete v Tatrách 7-ročnému chlapcovi, ktorý sa vo veľkej hmle stratil a ocitol sa mimo zjazdovky. Zachoval sa zodpovedne na rozdiel od mnohých dospelých, ktorí tiež lyžovali, videli stratené dieťa, ale nič neurobili. Za jeho čin ho ocenila aj hliadka z lyžiarskeho strediska pri Štrbskom plese.

Kolektív žiakov z Katolíckej Materskej a Základnej školy A. Bernoláka v Martine získal ocenenie v kategórii Dobrý nápad za pomoc bývalému spolužiakovi Jakubovi, ktorému pred Vianocami zomrela mama. Bývalí spolužiaci sa rozhodli vyzbierať peniaze na mikulášske prekvapenie a spríjemniť jemu a jeho otcovi ťažké obdobie.

V kategórii Pomoc ľuďom získala ocenenie Katarína Viziová z Rožňavy, ktorá sa po smrti svojej babky začala starať o susedu z vedľajšieho vchodu. Tá sa pre ňu stala náhradnou babičkou. Po čase jej diagnostikovali rakovinu a Katka namiesto nej chodila na nákupy, umývala ju aj prebaľovala.

„Uvedomila som si, že keď jej nepomôžem, nemá jej kto iný pomôcť a nemusela by prežiť ten čas, ktorý s nami prežila,“ povedala pre RTVS.

V kategórii Záchrana života získala ocenenie Anna Bondarenko z Bardejova za privolanie pomoci k mame, ktorá odpadla. Vďaka jej rýchlej reakcii prišla včas zdravotná pomoc.

„Bála som sa, ale vedela som, že nemôžem stáť na mieste,“ uviedla.

O víťazoch v siedmich kategóriách Detský čin roka rozhodovali žiaci základných škôl. Vyberali z piatich nominácií v každej kategórii.

Ocenené deti počas 17. ročníka vyhlásenia výsledkov projektu Detský čin roka 2017. Foto – TASR

6. V Muráni opäť pečú buchty

V Muráni v Revúckom okrese opäť pečú regionálnu špecialitu – muránske buchty, ktoré tam pripravovali viac ako 40 rokov. Súkromný predajca však prevádzku s buchtami zrušil pred piatimi rokmi, preto sa tohto remesla ujala obec, ktorá si na jej obnovu zobrala 80-tisícový úver.

„Naskytla sa nám možnosť odkúpiť objekt na námestí, tak si obec zobrala úver. Celé sme to prerobili, aby táto prevádzka spĺňala podmienky na predaj a na výrobu,“ povedal pre RTVS Roman Goldschmidt, starosta obce Muráň.

Prácu v obnovenej prevádzke našli aj dlhodobo nezamestnaní cez projekt úradu práce. Nové pracovné miesta pritom vznikli v obci po dlhom čase.

„Bola som bez práce, bola som doma a som veľmi rada, že ma pán starosta zamestnal,“ uviedla Dana Hrbalová, ktorá v prevádzke pracuje ako pekárka a do práce tak vstáva o druhej ráno. Denne pekárky vyrobia viac ako 500 kusov buchiet.

Muránske buchty už vyvážajú do Revúcej a obec verí, že úver čoskoro splatí.

Muránske buchty. Foto – rimava.sk

7. V Hlohovci jazdí elektromobil po chorých

Mesto Hlohovec kúpilo elektromobil, ktorý slúži ako sociálny taxík. Po meste rozváža ťažko zdravotne postihnutých. Vozidlo nemá nahradiť dopravnú zdravotnú službu alebo sanitku, ale má pomôcť zdravotne znevýhodneným ľuďom začleniť sa do bežného života.

Ľudia za službu platia 50 centov priamo vodičovi a záujemcovia si jazdu musia objednať deň vopred.

Prepravu prvým mestským elektromobilom môžu využiť Hlohovčania starší ako 65 rokov, držitelia preukazu ZŤP a rodičia detí do šesť rokov na prepravu k lekárovi, do lekárne alebo na úrady.

Na prvý mestský elektromobil a dobíjaciu stanicu vyčlenilo mesto 28-tisíc eur zo svojho rozpočtu.

„Berieme to ako prvý krok, keď budeme v budúcnosti uvažovať o obnove automobilového parku, tak na ten účel bude vhodný elektromobil a budeme zvažovať jeho zakúpenie,“ povedal pre RTVS primátor mesta Miroslav Kollár.

Bonus: Vo Vatikáne odkryli posledné maľby Raffaela

Raffaelove sály v Apoštolskom paláci vo Vatikáne zdobia fresky talianskeho renesančného maliara Raffaela Santiho a jeho žiakov. Patria medzi najnavštevovanejšie priestory vatikánskych múzeí. Počas reštaurovania na jednej zo stien Konštantínovej siene objavili dovtedy nepoznané maľby Raffaela. Zobrazujú ženské postavy Spravodlivosti a Priateľstva.

„Je to úžasný a výnimočný pocit vedieť, že to pravdepodobne boli jeho posledné maľby,“ povedal pre CNN reštaurátor Fabio Piacentini, podľa ktorého autorstvo dokazuje práca so štetcom, či neobvyklé odtiene.

Raffael Santi totiž pred ich dokončením zomrel a jeho maľby sa potom stratili medzi tými, ktoré urobili jeho pokračovatelia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie