Denník N

Austrália ako prvá krajina zmapovala zneužívanie detí, katolíckej cirkvi odporučili dobrovoľný celibát

Správa Kráľovskej komisie o zneužívaní detí v Austrálii. Foto – AP
Správa Kráľovskej komisie o zneužívaní detí v Austrálii. Foto – AP

Deti sa zneužívali v starostlivosti štátu, cirkvách, športových kluboch, školách. Tisíce obetí, ktoré prišli o detstvo, namiesto pomoci umlčiavali a trestali.

David Gitsham v 80. rokoch navštevoval katolícku školu pre deti so špeciálnymi potrebami na predmestí austrálskeho mesta Adeleide. Keď sa zrazu začal zvláštne správať, mal nočné mory a neprimerane reagoval na to, keď niekto v noci rozsvietil, rodičia to prikladali jeho hendikepu. Až neskôr pochopili, že David prežíval v škole hrozné veci.

Spolu s ďalšími spolužiakmi bol obeťou pedofila Briana Perkinsa, ktorý pracoval ako vodič školského autobusu. Svetla sa David toľko bál preto, lebo práve svetlo v školskej dielni bolo signálom pre Perkinsovho komplica, aby prišiel a pridal sa k zneužívaniu detí. Mnohé z detí ani nemali intelektuálnu kapacitu pochopiť, že sa im deje niečo zlé, a ani komunikačné schopnosti o tom prehovoriť.

Perkinsa škola, kde neskôr pracoval ako dobrovoľník, nikdy nepreverovala, hoci priamo pracoval s deťmi. Inak by zistila, že mal minimálne tri záznamy za zneužívanie maloletých, prechovávanie detskej pornografie a podobné činy.

Davidovi rodičia boli medzi tými, ktorí hovorili s členmi austrálskej Kráľovskej komisie. Tá skúmala zneužívanie detí v rozličných štátnych, cirkevných a mimovládnych organizáciách – od škôl cez detské domovy až po športové a záujmové kluby. Výsledky po piatich rokoch práce zverejnili v piatok.

Hoci v niektorých krajinách sa vyšetrovali napríklad zlyhania cirkví, žiadna nepodnikla také dôkladné, komplexné a pedantne zdokumentované skúmanie ako Austrália.

David sa však toho nedožil. V roku 2005 zomrel na rakovinu žalúdka a jeho rodičia sú presvedčení, že ochorenie súviselo aj s dlhodobým stresom a vnútorným utrpením, čo prežíval. Nežije už ani Perkins – v roku 2009 zomrel za mrežami.

Hanba v číslach

Výsledky Kráľovskej komisie, ktoré v Austrálii predstavujú najvyššiu formu verejného vyšetrovania, krajinu šokovali, hoci znepokojivé informácie o hlbokom zlyhaní všetkých inštitúcií, v ktorých sa v istom momente svojho života ocitlo prakticky každé austrálske dieťa, sa objavovali už počas vyšetrovania.

Šesťčlenná komisia od roku 2012 na súkromných stretnutiach vypočula 8-tisíc svedkov, prečítala takmer 1500 písomných vyjadrení, robila 444 dní verejných vypočúvaní. Koľko detí bolo zasiahnutých, sa nikdy nedozvieme; odhaduje sa, že išlo o desaťtisíce. Už v tejto chvíli je jasné, že asi 60-tisíc by malo mať nárok na odškodné. Minimálne v 2500 prípadoch komisia posunula svedectvá na políciu, v 230 prípadoch sa už začalo s trestným stíhaním.

Zo štatistík komisie vyplýva, že zneužívaní boli skôr chlapci (viac ako 62 percent obetí), páchateľmi boli takmer výhradne muži (93,8 percenta). Priemerný vek, keď mala obeť prvú skúsenosť so zneužívaním, bol necelých 11 rokov a priemerne trvalo viac ako dva roky.

Viac ako tretina detí bola zneužívaná viacerými páchateľmi.

Vyše polovica v cirkvách

Viac ako polovica zneužití sa diala v cirkvách, z toho 60 percent v katolíckych inštitúciách. Tretine detí sa to stalo u profesionálnych pestúnov, v detskom domove či v podobnej inštitúcii, kam smerovali deti, o ktoré sa nemohli starať ich vlastní rodičia, alebo ich tam poslal súd.

Najčastejším páchateľom bol duchovný, učiteľ alebo pestún či zamestnanec detského domova.

„Toto nie je prípad niekoľkých hnilých jabĺk. Hlavné spoločenské inštitúcie vážne zlyhali. V mnohých prípadoch sa tieto zlyhania ešte znásobili nedostatočnou pomocou zneužívanej osobe. Tento problém bol taký rozšírený a vo svojej podstate taký odporný, že je náročné to pochopiť,“ napísala komisia.

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull obsah správy považuje za národnú tragédiu a odporúča každému občanovi, aby si ju prečítal. Ako povedal, v mnohých prípadoch ľudia o svojom zneužívaní prehovorili po prvý raz v živote. Najmladší účastník vypočutia mal sedem rokov, najstarší 93.

Vytvorenie komisie iniciovala vtedajšia premiérka Julia Gillardová po viacerých pokusoch, ktoré narážali na veľký odpor, lebo rozsah zneužívania, ale aj jeho „zametania pod koberec“ bol obrovský a nemohol by sa diať bez systémových a ľudských zlyhaní aj neochoty priznať si krutú pravdu.

„Už to zmenilo národ. Už nikdy viac nemôžeme byť naivní, pokiaľ ide o hĺbku a šírku tohto problému,“ povedala Gillardová.

Katolíckej cirkvi odporúčajú dobrovoľný celibát

Viaceré médiá si všimli, že správa je mimoriadne kritická hlavne voči katolíckej cirkvi a vo viac ako 400 odporúčaniach navrhuje aj také zásadné zmeny ako dobrovoľný celibát či zrušenie spovedného tajomstva v takých prípadoch, ako je zneužívanie detí.

Cirkev sa tomu bráni, hoci uznáva, že sa v jej inštitúciach diali neospravedlniteľné veci. Arcibiskup Melbourne Dennis Hart si myslí, že medzi celibátom a zneužívaním nie je súvislosť, lebo deti sa zneužívajú aj v domácom prostredí či aj v cirkvách, ktoré od svojich duchovných nevyžadujú vzdanie sa sexuálneho života. Rovnako odmietavo sa vyjadril o možnosti zrušiť spovedné tajomstvo.

Ku kresťanstvu sa hlási viac ako polovica Austrálčanov. Najväčšiu skupinu tvoria katolíci (43 percent) nasledovaní anglikánmi (25 percent) a potom viacerými menej početnými protestanskými cirkvami.

V júni tohto roka polícia formálne začala za sexuálne obťažovanie vyšetrovať austrálskeho kardinála Georgea Pella, blízkeho spolupracovníka pápeža Františka. Pell sa stal najvyššie postaveným katolíckym duchovným, ktorý čelí takýmto obvineniam.

Ako zastaviť zneužívanie

Otázkou teraz je, či sa správa a hlavne jej mnohé odporúčania prejavia v realite a zabránia takým lapsusom, aké sa diali v minulosti, alebo ich aspoň výrazne obmedzia. Členovia komisie požadujú každoročné kontroly plnenia jej odporúčaní počas piatich rokov, a to od vlády aj inštitúcií, ktoré pracujú s deťmi.

Malo by sa zlepšiť aj vzdelávanie detí, rodičov, učiteľov, urýchliť pomoc obetiam, sprísniť preverovanie ľudí, ktorí pracujú s deťmi.

Komisia tiež vydala knihu s tisíckou listov vlastnoručne napísaných obeťami zneužívania. Jej prvý výtlačok putoval do Národnej knižnice. Ľudia v nich písali o traume, bolesti, ale aj nádeji, že po tom, čo ich vypočuli, sa nič také už nebude opakovať.

„Pedofil vám neukradne len detstvo – ukradne vám aj veľkú časť dospelého života,“ píše sa v jednom liste.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie