Denník N

Most-Híd je zlý, lebo Bašternák!

Takže k podvodu na voličoch ešte raz a naposledy. Nikdy pred voľbami som sa nevyjadril tak, že vylučujem akúkoľvek spoluprácu so stranou Smer po parlamentných voľbách. Naopak, vyjadril som sa takto o inej koaličnej strane – o SNS.

Napriek mnohým rôznym skúsenostiam si aj po viac ako 25 rokoch v politike myslím, že občania volia politikov a politické strany do parlamentu preto, aby plnili program. Možno sa to niektorým komentátorom či publicistom nepáči, ale jednu vec musí každý z nich uznať, a to, že táto vládna koalícia svoje dohody drží. Nie je to koalícia, o ktorej som sníval, nie je to ideálna koalícia, ale je to koalícia, ktorá ako jediná mohla vzniknúť v roku 2016.

Pravdupovediac ma už nebaví neustále sa vracať späť do obdobia pred voľbami a krátko po nich, ale vidím, že útoky voči strane Most-Híd na túto tému neustávajú. Opakovanie mantry o podvode na voličoch zo strany opozície chápem, keďže nie sú schopní ponúknuť akúkoľvek konštruktívnu a racionálnu diskusiu o problémoch, ktoré túto spoločnosť trápia už celé desaťročia, ale len zjednodušovať všetko na „dobrých“ (opozícia) a „zlých“(koalícia). Prečo to však robia často aj médiá a rôzni komentátori, v závere aktuálneho pracovného týždňa napríklad aj pán Marián Balázs, nie celkom chápem.

Takže k podvodu na voličoch ešte raz a naposledy. Nikdy pred voľbami som sa nevyjadril tak, že vylučujem akúkoľvek spoluprácu so stranou Smer po parlamentných voľbách. Naopak, vyjadril som sa takto o inej koaličnej strane – o SNS. Po voľbách sme sa však dostali do situácie, že buď vznikne takáto vláda, aká vznikla, alebo budú predčasné voľby. Tie by však znamenali s veľkou pravdepodobnosťou ešte vyšší nárast hlasov pre extrémistov, čomu bolo potrebné zabrániť. Dnes sa ukazuje, čo potvrdili aj voľby do VÚC, že ich rast sa nám podarilo zastaviť. Takže ak došlo k nejakej zmene, tak to bola zmena voči SNS.

A teraz by som rád prešiel k tomu, čím údajne ospravedlňujem našu účasť v tejto vláde. Do programového vyhlásenia sa nám podarilo presadiť veľké množstvo našich priorít. Samozrejme, nie všetky, ako napríklad spomínaný zákon o štátnom občianstve či procesnú nezávislosť prokurátorov. Ak však autor komentára chce vedieť, čo boli tie priority napríklad v oblasti menšín, nech si pozrie štvrtú kapitolu Programového vyhlásenia vlády a jej podkapitolu Politika podpory národnostných menšín, v ktorej sú okrem iného zahrnuté opatrenia na podporu Rómov. Väčšinu z týchto opatrení sme už splnili alebo plníme. Preto tie „reči“ o plnení programu.

A teraz k dvom príkladom, ktorými autor ilustruje rozpor medzi mojimi vyjadreniami v minulosti a súčasnosti. Áno, v roku 1998 sme sa dokázali pomerne rýchlo a dobre dohodnúť. Horšie to bolo s dodržiavaním dohôd. Na pripomenutie len veľká reforma územnosprávneho členenia, ktorá bola až v parlamente spolu s hlasmi opozície pozmenená na dnešnú podobu len preto, aby Maďari nemali svojho župana. Vo vláde Ivety Radičovej bolo v programovom vyhlásení vlády, že vláda zmení zákon o štátnom občianstve. Keď však prišlo na lámanie chleba v parlamente, tak odrazu nastal problém. Preto, ak chce autor alebo iní občania viniť niekoho z toho, že tu máme stále platný zlý zákon trestajúci našich občanov, nech sa obráti na pána Igora Matoviča, županku Eriku Jurinovú, župana Jozefa Viskupiča, poslanca Martina Fecka a dnes už bývalého poslanca KDH, prezidentského kandidáta a bývalého predsedu Siete Radoslava Procházku.

A na záver ešte niečo k našej nekonečnej téme podnikateľa Bašternáka. Vyjadril som sa viackrát, že je potrebné, aby konali orgány činné v trestnom konaní, aby sa daná vec vyšetrila. Tak isto, ako drvivá väčšina občanov na Slovensku, aj ja čakám, ako to dopadne. Chcem však zopakovať, že politik nie je ani vyšetrovateľ, ani prokurátor, ani sudca. Možno sa niektorí opoziční politici do tejto role radi pasujú, ale tak to fungovalo veľmi dávno na tzv. divokom západe, kde práve šerif stelesňoval všetky tieto funkcie v jednom. Úprimne poviem, že by som nechcel, aby náš právny systém išiel týmto smerom. Preto nedopustím, aby som kvôli jednému Bašternákovi hodil za hlavu všetko. Dôveru voličov a program, ktorý sa nám podarilo – a pevne verím, že sa ešte aj podarí – presadiť v tejto vláde.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie