Denník N

Demokratka z Kansasu sa vzdala boja o miesto v kongrese, zamestnanec ju obvinil z obťažovania

Andrea Ramseyová bola nádejnou kandidátkou Demokratickej strany v Kansase do kongresu. Foto – Twitter/A. R.
Andrea Ramseyová bola nádejnou kandidátkou Demokratickej strany v Kansase do kongresu. Foto – Twitter/A. R.

Andrea Ramseyová je prvým známym prípadom americkej političky, ktorá odchádza za takýchto okolností.

Andrea Ramseyová (56) bola ešte donedávna považovaná za jednu z nádejí Demokratickej strany v budúcoročných kongresových voľbách.

Bývalá vysokopostavená manažérka vo viacerých spoločnostiach, ktorá odišla do predčasného dôchodku, aby sa venovala práci v detskej klinike pre sociálne znevýhodnených, mala podporu liberálnych ženských organizácií aj „pro choice“ skupín. Bola ideálnou kandidátkou v čase, keď sa hovorí o nástupe žien v americkej politike.

Sama sa netajila tým, že jej rozhodnutie vstúpiť do politiky spôsobil nástup Donalda Trumpa, ale aj to, že kongresman z jej volebného obvodu v Kansase podporil zákony okliešťujúce Obamacare, čo skomplikuje prístup k zdravotnej starostlivosti mnohým klientom na klinike, kde pracuje.

Ešte na začiatku tohto mesiaca New York Times v texte o nádejných političkách písal aj o nej.

Na konci minulého týždňa však Ramseyová oznámila, že sťahuje kandidatúru, pretože stratila podporu Demokratickej strany. Priznala aj to, že to súvisí s odhaleniami miestnych novín Kansas Star. Tie zistili, že pred 12 rokmi zamestnanec firmy, kde pracovala ako viceprezidentka pre ľudské zdroje, žaloval firmu za sexuálne obťažovanie a údajne sa vyjadril, že Ramseyová ho ako nadriadená diskriminovala za to, že odmietol jej sexuálne návrhy.

Padni, komu padni

Ramseyová jeho tvrdenia označuje za lži a je rozhorčená z toho, že ju Demokratická strana prestala podporovať len zato, že ju ohovoril pomstychtivý zamestnanec, ktorého prepustila. Demokrati po vlne obvinení zo sexuálneho obťažovania v americkej politike, šoubiznise, médiách, ale aj na menej „vychytených“ miestach zvolili politiku nulovej tolerancie, čo už viedlo k odchodu viacerých prominentných mužov.

Ramseyová je prvou verejne známou ženou, ktorá odchádza z rovnakého dôvodu.

Noviny Kansas Star vypátrali, že mužom, ktorý obvinil Ramseyovú, je Gary Funkhouser. Toho v lete 2005 vyhodili z práce. V októbri podal sťažnosť na federálnu komisiu skúmajúcu prípady diskriminácie v práci. Tá nenašla žiadne vážne nedostatky, ale odporučila mu, že môže firmu žalovať na federálnom súde. O rok neskôr súhlasil s mimosúdnym vyrovnaním a žalobu stiahol.

Funkhouser tvrdil, že Ramseyová ho prenasledovala, dávala mu nemravné návrhy, a keď jej nevyhovel, začala mu robiť problémy v práci. Presadila ho na iné miesto, ignorovala ho, prestala s ním komunikovať. Napokon ho prepustila s tým, že má zlé ohlasy na jeho prácu. Funkhouser tvrdil, že predtým mu vždy dávala dobré hodnotenie.

Pár mesiacov po tom, čo firmu žaloval, Ramseyová odtiaľ odišla s vysvetlením, že sa chce venovať svojej rodine a byť viac so svojimi školopovinnými deťmi.

Sú viazaní mlčanlivosťou

Ramseyová tvrdí, že nepozná detaily dohody, ktorú s Funkhouserom uzavrel jej bývalý zamestnávateľ; pokiaľ ide o ňu, ona by k nej nepristupovala. Z práce ho vraj prepustila presne podľa pravidiel firmy. Funkhouser nechcel prípad komentovať, s tým, že pre neho je to už uzavretá vec. Podmienkou mimosúdneho vyrovnania v týchto prípadoch býva, že zainteresované strany sa zaviažu mlčanlivosťou.

Hovorkyňa demokratického výboru pre kongresovú kampaň Meredith Kellyová komentovala Ramseyovej prípad s tým, že „nikto, kto je vinný zo sexuálneho obťažovania alebo útoku, by nemal zastávať verejný úrad“.

Kansas je tradične republikánsky štát, ale demokrati dúfajú, že by to v nasledujúcich voľbách mohli zvrátiť. Ramseyová mala kandidovať proti súčasnému kongresmanovi Kevinovi Yoderovi, ktorý zväčša hlasuje proti zvyšovaniu výdavkov v sociálnej oblasti a podporuje Trumpa v jeho rozhodnutí nepodpísať parížsku klimatickú dohodu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie