Denník N

Nefungujúca Únia národne mysliacich politikov

Zachránení utečenci na lodi Bourbon Argos. Foto – MSF
Zachránení utečenci na lodi Bourbon Argos. Foto – MSF

Kvóty skutočne nie sú účinné, nikto z ich kritikov však neprišiel s ničím lepším. Nehovoriac o riešení súčasnej migračnej krízy alebo tých, ktoré ešte len prídu.

Samit európskych lídrov z tohoto týždňa opäť pripomenul, ako veľmi mimo reality je požiadavka šéfa nemeckých socialistov Martina Schulza na vytvorenie federalizovaných Spojených štátov európskych do roku 2025. Otázka, či by bola federalizácia Európy správnym krokom, je čisto akademická v čase, keď sa hlavní lídri Únie dokážu správať iba ako národní politici, ktorým záleží len na tom, čo im pomôže alebo uškodí u voličov v ich materskom štáte.

A to platí dokonca i pre tých, u ktorých by sme to nečakali. Donald Tusk nie je len predsedom Európskej rady a neformálnym prezidentom Únie, ale aj potenciálnym lídrom poľskej opozície. Už teraz myslí aj na to, čo mu prospeje v najbližších poľských parlamentných voľbách.

To je asi najpravdepodobnejšie vysvetlenie Tuskovho pozývacieho listu na samit, v ktorom kvóty na rozdeľovanie utečencov označil za niečo, čo Úniu len rozdeľuje a je neúčinné. Veď aj v Poľsku väčšina ľudí uverila vládnej a krajne pravicovej propagande (často sa to prekrýva), že niekoľko tisíc moslimských utečencov rozbije takmer 40-miliónové Poľsko a ohrozí katolícku vieru Poliakov (ktorá asi za veľa nestojí, ak má také slabé základy).

Kvóty skutočne nie sú účinné. Je samozrejmé, že nefunguje systém, ktorý takmer každý štát Únie odsabotoval. Krajiny V4 to robili otvorene, väčšina členov skryto, lebo si bola vedomá jeho potrebnosti, ale tak nejako dúfala, že ak to bude dostatočne naťahovať, nakoniec sa vec vyrieši aj bez nich.

Nikto z týchto kritikov a sabotérov však neprišiel s ničím, čo by systematicky, dlhodobo a udržateľne riešilo súčasný migračný problém. Nehovoriac o tých, ktoré ešte len prídu a môžu byť či dokonca pravdepodobne budú ešte horšie.

Nikto okrem rečí neprišiel s ničím, čo by včas riešilo problémy krajín, z ktorých utečenci a imigranti prichádzajú, aby chodiť nemuseli. Či už ide o klimatické zmeny, africké poľnohospodárstvo ničené aj dotovaným poľnohospodárstvom vyspelých krajín, alebo konflikty, ktoré utečencov už produkujú, prípadne budú produkovať, ak ich včas nezarazíme – napríklad genocídu moslimských Rohingov v Barme.

Nikto okrem tých neúčinných kvót nenavrhol nič lepšie dokonca ani na vyriešenie problému utečencov, ktorí už dnes sú na juhu Európy, spôsobujú obrovské problémy Grécku či Taliansku a u ktorých je viac než naivné predpokladať, že sa aspoň väčšina z nich čoskoro vráti domov.

Po niekoľkých rokoch dohadovania, prehadzovania zodpovednosti a neplnení vlastných povinností sa stále zmôžeme len na to, že časť utečencov/migrantov udržíme mimo naše územie a budeme sa tváriť, že ani neexistujú.

Plus najnovšie dáme nejaké drobné Líbyi na to, aby na svojom území zriadila koncentračné tábory pre utečencov a trpela otrokársky obchod s tými nešťastníkmi. Pre tamojších skorumpovaných politikov je to možno veľa peňazí – u nás utratíme zbytočne oveľa viac len tým, že je tender na nejaký kúsok diaľnice nehorázne predražený.

A čo je ešte horšie, aj tieto peniaze nič neriešia, vyhodíme ich von oknom len preto, aby sme mohli predstierať, že niečo vôbec robíme.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Komentáre

Teraz najčítanejšie