Denník N

10 momentov, ktoré pohli Slovenskom v roku 2017

Slovensko strašili migranti a fašisti, z Andreja Danka sa stal klaun a z Roberta Kaliňáka bojovník proti organizovanému zločinu. Pozrite si 10 momentov, ktoré pohli Slovenskom v roku 2017.

1. Jednohubky majstrov

  • Pád lampy na Štefana Harabina kvalifikovali ako úkladnú vraždu.
  • Richard Sulík povedal, že keby na Slovensku žili samí homosexuáli, do jednej generácie vyhynieme.
  • Agenta ŠTB Jozefa Banáša televízia JOJ označila za agenta ŠTB a následne sa mu ospravedlnila.


2. Slováci a ich spravodlivý boj proti cudzincom

Najväčšie vášne v roku 2017 vyvolal černoch na stránke firmy Nebbia a v letáku Lidla, kríž v letáku Lidla a na znaku Realu Madrid a miss Helsinki. Slováci tiež bojovali proti slovenskému Vietnamcovi, ktorý mal zjesť psa (nebola to pravda), Rómom, ktorí ničili zariadenie nemocnice (video bolo z Čile) a zahalenej imigrantke na popradskej plavárni, z ktorej sa vykľula turistka zo Singapuru.

Fanklub DAC Dunajská Streda priaznivcom odporučil dať si namiesto kebabu paprikáš a poslanec Mazurek si na kebab zašiel, ale tvrdil, že si dal rezeň. Poslanec Mizík písal o chazaroch a ľuďoch neslovanského vzhľadu a keď si poňho prišla polícia, skolaboval. No a Mazurek ešte povedal, že keď vykrikoval po arabskej rodine, len asertívne vyjadroval svoj názor. Navyše nemoho hádzať dlažobnými kockami, lebo predmetná cesta je asfaltová.

Poslanec Uhrík na margo vojnového štátu povedal, že nie je historik a deportácie označil za nešťastné riešenie populačného problému. Fašisti darovali šek na 1488 eur a ďalší na takmer 1500 a vystúpili na nesprávny Kriváň. Boris Kollár prejavil ochotu chrániť kostoly s mečom v ruke a kresťanský fundamentalista Milan Krajniak chcel na Slovensku zakázať mešity kvôli islamským fundamentalistom.

3. Tvorivé záchvaty Andreja Danka

Vyšlo najavo, že Robert Fico, Pavol Paška a Andrej Danko získali vojenské hodnosti, a kým Robert Fico mal dosť rozumu a mlčal, Andrej Danko svoje výložky pobozkal. Robert Fico reagoval, že on by výložky nebozkával, na čo Andrej Danko reagoval, že on by nepil vodu z Dunaja, čo zas urobil Robert Fico.

Tak sa začal pád Andreja Danka. V roku 2017 stihol navrhnúť ústavnú ochranu pôdy, ústavnú ochranu vody, povinné branné cvičenia, povinnú vojenskú službu, národného leteckého dopravcu, národného železničného dopravcu, národnú vodnú trasu aj národnú cyklotrasu. Na záver roka deklaroval príslušnosť Slovenska k západnej Európe a odišiel rečniť do ruskej Dumy.

4. Slovensko protestovalo proti korupcii

Otvorila sa téma amnestií. Robert Fico v prvej polovici marca povedal, že ich zrušiť nemožno, ale keď sa rýchlo vyzbieralo 50 000 podpisov, v druhej polovici marca povedal, že ich zrušiť možno.

Robert Kaliňák povedal, že korupcia na najvyšších miestach neexistuje, ale generálny prokurátor povedal, že existuje, a Robert Fico povedal, že ak existuje, tak ju treba hlásiť. Béla Bugár povedal, že sa s korupciou nikdy nestretol a kauzu Bašternák označil za kauzu Radičovej vlády, ktorej bol súčasťou.

Chystal sa veľký pochod proti korupcii a keď bolo jasné, že naozaj veľký bude, Fico aj Kaliňák mu vyjadrili podporu, hoci páve Kaliňákovo odstúpenie bolo jednou z hlavných požiadaviek. Konšpirátorské médiá varovali pred slovenským Majdanom a keď sa neudial, bolo to preto, že pred ním varovali. Béla Bugár zas varoval, že ulica nič nevyrieši.

V kauze nástenkového tendra odsúdili exministrov Janušeka a Štefanova na 12 a 9 rokov, hoci ich premiér Fico počas škandálu vytrvalo obhajoval a kauzu pripisoval protislovenským médiám. Béla Bugár zas nakúpil pozemky, potom sa stal členom vlády a práve vtedy došlo k pretrasovaniu rýchlostnej cesty tak, aby cez jeho pozemky viedla a on ich následne so ziskom predal. Aj Robert Kaliňák ministrom ostal.

5. Boris Kollár, poslanec a zvodca

Druhým rokom sa ťahala kauza Čistý deň. Riaditeľka zariadenia sa stretla s Marianom Kočnerom a Petrom Tóthom a vystúpila na tlačovej konferencii, kde oznámila, že s chovankyňou ústavu si písal opozičný poslanec, ktorý sa považuje za etalón morálky. K tomuto označeniu sa ktovie prečo prihlásil Boris Kollár.

Tento predseda konzervatívneho hnutia a otec desiatich detí celú konverzáciu zverejnil a jej charakter vysvetlil tým, že dotyčná s ním flirtovala a vyzerala staršie. Tiež povedal, že z podobných konverzácií má päť detí. A Milan Krajniak povedal, že Kollár dotyčnú obťažovať nemohol, lebo sa s ňou nestretol.

Poslankyňa Blahová následne pri odvolávaní ministra Richtera citovala vulgárne výroky, ktorými vychovávatelia častovali chovancov, na čo ju Andrej Danko požiadal, aby prestala, lebo rokovanie sledujú aj deti. Necelé tri hodiny predtým Robert Fico vo svojom vystúpení použil slová ako serie šukať, ale jeho Andrej Danko nezahriakol. Ministra Richtera neodvolali, namiesto toho prepustili pracovníčky, ktoré na situáciu v Čistom dni upozorňovali.


6. Historická chvíľa ministra Plavčana

Výsledky testov na školách priniesli katastrofálne výsledky. Ukázali, že školy produkujú žiakov nepripravených na život, ktorí vedia len málo alebo nič o rokoch 1968 a 1989 a pozdáva sa im diktatúra. Následne vypukol škandál, v ktorom išlo o 300 miliónov.

Vtedy ešte minister školstva Plavčan za ním hľadal a našiel žiarlivosť na úspechy ministerstva a Andrej Danko, aby odpútal pozornosť, povedal, že Slovensko nesmie prijať Istanbulský dohovor, lebo nám ukradnú Veľkú noc. Istanbulský dohovor sa Veľkej noci netýkal.

Ministra Plavčana nakoniec po dlhom trápení a všeobecnom pobavení odvolali a rovnako dlho trvalo, kým našli novú ministerku. Následne sa jej na ministerstvo nanominoval Lukáš Machala, ktorý veril, že cieľom EÚ je vyhubiť bieleho človeka. Po mesiaci odišiel a nič z toho výsledky žiakov nezlepšilo.

7. SNS riadi armádu a tak to aj vyzerá

Armáda vo výročnej správe za rok 2016 sama o sebe tvrdila, že nie je schopná plniť svoje záväzky a vlastne nie je armádou. Aby to dokázala, prišlo sa na to, že zmizli zbrane. Vzápätí sa objavili správy, že fašisti sa vyzbrojujú, ale minister Kaliňák Slovensko označil za oázu pokoja, takže to bolo v poriadku.

Ministerstvo obrany navyše išlo modernizovať a hneď sa ukázalo, že zmluvy uzatváralo ešte pred schválením zákazky. Minister celý proces označil za transparentný, keď sa ho však novinári pýtali na fakty, označil ich za tajné. Tajné boli kvôli nariadeniu, ktorého bol sám autorom. Zároveň ich však uistil, že celý proces je síce tajný, ale transparentný, a novinári zrazu pochopili, prečo sa Hlava 22 odohráva v armádnom prostredí.

Koncom roka začalo vychádzať najavo, že armáda odignorovala nemeckú ponuku a ešte o nej aj zavádzala. Namiesto toho sa rozhodla pre ponuku z Fínska, ktorej súčasťou mal byť aj spoločný vývoj obrnených transportérov. Vyvinuté transportéry predviedla a to napriek tomu, že za niekoľko týždňov od uzatvorenia zmluvy, ktorá bola aj tak uzatvorená predčasne, nebolo možné vyvinúť nič. Takto vyzerala armáda podľa SNS.

8. Lídri opozície a ich svet

Richard Sulík sa priaznivcov v dotazníku spýtal, či fašista Marián Kotleba je fašista. Aj napriek niekoľkonásobnému prepočítavaniu sa tiež ukázalo, že odvodový bonus, jeho vlajková loď, má v sebe miliardové chyby. V ostatnom štátnickom geste označil francúzskych rozhodcov za bastardov, lebo z pretekov vylúčili cyklistu, ktorý býva v Monaku.

Hviezdil aj Igor Matovič. Drobná kauza otvárania listov ho vyviedla z miery natoľko, že sa pred kamerami rozplakal. Následne povedal, že kvôli Andrejovi Dankovi má obavy o svoj život a tiež, že nebude chodiť do parlamentu. Zdôvodnil to tým, že Andrej Danko je idiot.

Keď potom Ústavný súd potvrdil pokutu 12 000 eur za to, že si dvakrát nepozastavil živnosť, odmietol ju zaplatiť a ďalej poberal poslanecký plat, hoci do parlamentu nechodil, lebo Andrej Danko je idiot. No a keď sa doň po čase vrátil, hneď ukázal, v čom je jeho pridaná hodnota.

Ľuboša Blahu označil za primitíva a Ľuboš Blaha na oplátku poprel, že označil Luciu Nicholsonovú za kozu. Poslanec Goga obvinil poslankyňu Blahovú, že vyplazila jazyk poslancovi Blahovi, čím podľa neho porušila rokovací poriadok, lebo vizuálne pomôcky sú zakázané. No a podpredseda parlamentu Glváč vzápätí poslal pusu Matovičovi. To všetko počas jednej z dvoch koaličných kríz, ktoré boli dosť o ničom.

9. Voľby do VÚC: každý je víťazom

Fašisti prišli v Banskej Bystrici najprv o eurofondy, potom sa chválili, že ich nepotrebujú, a keď ich získali opäť, chválili sa zase tým. Zorganizovali tender, ktorý trval tri dni, a keď sa naň novinári pýtali, potrebovali štyri dni na odpoveď. Keď novinári jeho víťaza navštívili, ten im spoza dverí povedal, že nikto nie je doma a následne sa zákazky vzdal.

Aby to Marián Kotleba zakryl, zasvätil stranu, poslancov, asistentov, voličov aj celé Slovensko Nepoškvrnenej Panne Márii. Aj napriek tomu prehral a tak ešte narýchlo ropzredával župný majetok a svojich poslancov dosadzoval do funkcií.

Mariána Kotlebu porazil občiansky kandidát, napriek tomu sa za víťaza označil každý. Robert Fico po dlhom mlčaní povedal, že voľby vyhral Smer, hoci prišiel o štyroch županov, a Andrej Danko tvrdil, že úspešné boli aj pre SNS, hoci nezískala nič. Za víťazov sa považovali aj Obyčajní ľudia, ktorí získali dvoch županov, lenže Alojz Hlina bol presvedčený, že zvíťazilo KDH, lebo má župana jedného.

Slovensko, krajina víťazov.


10.  Kiska a daňové podvody

Robert Kaliňák obvinil prezidenta Andreja Kisku, že jeho lety do Popradu stáli milión eur, ale už nepovedal, že ho o tie lety sám požiadal. Prezident súhlasil, že bude chodiť autom, ak Robert Kaliňák voči sebe vyvodí politickú zodpovednosť. No a tak prezident Kiska chodil do Popradu autom a Robert Kaliňák politickú zodpovednosť nevyvodil.

Vypukla aj daňová kauza. Robert Fico povedal, že mu o problémoch s daňami povedal prezident osobne, ale prezident povedal, že to nie je pravda, a generálny prokurátor rovnako povedal, že to pravda nie je.

Robert Kaliňák, známy z kauzy daňového podvodníka Bašternáka, povedal, že Andrej Kiska je daňový podvodník. Celý rok sa hovorilo, že Robert Kaliňák by mal odstúpiť, ale namiesto neho odstúpil Marek Maďarič. Robert Fico poslal prezidentovi faktúru a Robert Kaliňák ostal vo funkcii.

Namiesto toho, aby odstúpil pre svoje styky s daňovým podvodníkom, koncom roka v parlamente rozprával o tom, ako zabrániť legalizácii príjmov z trestnej činnosti. Ani keby chcel, tento článok nemohol mať lepšiu pointu.

Tu je absolútny víťaz Zrnka múdrosti Andreja Danka 2017. Ďakujem, že ste to so mnou tento rok vydržali, radi ma môžete mať tu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie