Denník N

Pohodu 2018 otvorí tanečná párty – na úvod zahrajú The Chemical Brothers

Foto – thechemicalbrothers.com
Foto – thechemicalbrothers.com

Festival ponúkne prvé veľké meno už v prvý deň vo štvrtok.

Bol jesenný pondelok a ten koncert sa musel skončiť o desiatej, pretože organizátorom hrozila pokuta za rušenie nočného pokoja. Navyše občerstvenia v hale bolo málo, návštevníci museli dlho čakať. Skrátka zlé východiská na tanečnú párty. Napriek tomu oni tú párty v novembri 2007 v bratislavskom NTC dokázali rozprúdiť. Po jedenástich rokoch to budú mať ešte jednoduchšie –  The Chemical Brothers totiž vystúpia na našom najväčšom festivale.

Angličania Tom Rowlands a Ed Simons sú dnes štyridsiatnici a klasici scény elektronickej tanečnej hudby. Sú povestní efektnými vizuálmi svojich vystúpení, no to nebol pre Michala Kaščáka hlavný dôvod, prečo ich zavolal do Trenčína.

„Presvedčili ma hudbou. Ich koncerty sú veľkolepou šou, pre mňa by však mohli hrať aj pri stolnej lampe. Podstatná je hudba, v ktorej je zakódovaná kvalitná tanečná párty. Takto to vie na planéte len málo ľudí, som rád, že po rokoch komunikácie s ich agentom ich na Pohode máme. Určite pôjde o ďalší z historických momentov.“

Svoj live album z roku 2012 nazvali Don’t Think, dá sa to brať ako odkaz na krédo tanečnej kultúry 90. rokov Pohni zadkom, mozog sa pridá. Ich pesničky postupne gradujú: krátke intro, niekoľko heslovitých viet, chytľavá melódia, masívne pumpujúci beat. Naživo sa plynule skladby prelievajú jedna do druhej v dlhom mixe. Luxusná diskotéka pre uši aj pre oči, kde uprostred hradby zostavenej z elektroniky stoja dve postavy a za nimi veľká stena zo svetiel, stroboskopov a LED panelov.

„O tom sú celé tie mesiace v štúdiu: snažíme sa nachádzať tie útržky, ktoré vás ohúria, keď znejú z reproduktorov. Je ľahké urobiť masívne znejúcu skladbu. Je to ako chytať ryby v sude. My sa snažíme prísť s niečím, čo je jemne nesprávne, ale stále znie dobre: zvláštne, ale potrebné nahrávky,“ povedali v rozhovore pre The Guardian, kde svoju hudby prirovnali k preneseniu do iného stavu. „Mali by ste byť jemne iní, ako ste boli predtým, než si vypočujete túto hudbu. O to nám ide.“

Sú dídžeji, ktorí vedia vyprodukovať hitovky pre masy a na koncertoch ich mixovať s veľkou atmosférou. Zafungovalo to už pri debute Exit Planet Dust (1995) a funguje to stále. Ôsmy štúdiový album Born in the Echoes (2015) sa okamžite po vydaní ocitol na prvom mieste britského rebríčka a The Chemical Brothers sa tak stali najúspešnejšou britskou elektronickou kapelou. Ich hudba nie je novátorská, ale jej základ stále tvorí to, čo vedia najlepšie. V 90. rokoch to kritici nazvali big beat – syntetizátorové slučky na podklade pumpujúcich breakbeatov. Keď si nápady vypýtali hlasy hostí, zavolali ako spevákov Noela Gallaghera alebo Beth Orton, na aktuálnej nahrávke znejú hlasy Becka a St. Vincent (ktorá bola zhodou okolností prvým oznámeným menom Pohody 2018).

Rowlands zbiera staré syntetizátory a okrem vlastného albumu už produkoval aj nahrávky nových mien ako Klaxons alebo medzigeneračnú pesničku so speváčkou Lorde do filmu Hry o život. Simons si dal na turné k albumu Born in the Echoes pauzu, objavil sa len na niekoľkých koncertoch, ale stále sám seba považuje „chemického brata“. Vlastne po toľkých rokoch na scéne už ide skôr o manželstvo než o súrodencov. Ale to je jedno. Podstatné je, že na trenčianskom letisku to bude nepochybne vo štvrtok 5. júla luxusná diskotéka pre uši aj pre oči. A nepochybne väčšia šou, ako keď v roku 2008 otváral festival rovesník tohto britského dua Fatboy Slim.

Pozn. red. Michal Kaščák je členom redakčnej rady Denníka N

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie