Denník N

Od Cigánov cez shity až po pedofila: Ako vyzeral Ficov slovník „v roku bez politickej korektnosti“

Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Urážky a vulgarizmy v politike už berieme ako štandard, no je dobré si pripomenúť, že hrubý slovník si osvojili aj najvyšší reprezentanti štátu. Prejav premiéra a predsedu Smeru tento rok zhrubol.

Spomeňme si na jedno z premiérových predsavzatí z konca minulého roka. „Rok 2017 bude rokom otvorenejšej reči zo strany predstaviteľov Smeru, bude to koniec politickej korektnosti, lebo tá nás zabíja,“ hovoril vlani v decembri na sneme strany v Prešove. Slovensko práve končilo ako predsednícka krajina Európskej únie.

Robert Fico straníkov vyzval, aby nazývali veci pravými menami, inak ich zvalcujú extrémisti. Hneď ohlásil, že treba „začať v rómskych osadách robiť poriadky“.

Plamenný prejav zakončil odkazom na knihu českého expremiéra a dnes prezidentského kandidáta Mirka Topolánka s názvom „Hlavně se neposrat“.

Ak premiér rokom bez politickej korektnosti avizoval zhrubnutie svojho slovníka, zrejme sa dá povedať, že svoje predsavzatie naplnil. A plánuje ísť ďalej. Ako povedal na poslednom sneme: „Kto pôjde do nás kameňom, my doňho dvomi.“

Aké výroky a vyhlásenia sprevádzali premiérov rok 2017?

„Je mi jedno, či ide o Cigánov“

Ako si premiér nový slovník predstavuje, naznačil už v januári, keď v niekoľkých debatách cielene miesto slova „Róm“ použil termín „Cigán“.

„Máme tu kategóriu ľudí, a nehovorím len o Cigánoch, ktorá nechce pracovať, zneužíva sociálny systém a ešte aj otravujú ľudí, ktorí žijú vedľa nich. Zakročíme proti ľuďom, ktorí vyciciavajú tento štát,“ rečnil koncom januára v debate V politike televízie TA3.

Autor – Shooty

Fico má osvedčenú taktiku. Ak chce, aby niečo vyznelo a hovorilo sa o tom, cielene to opakuje všade, kam sa pohne. Zmienka o „Cigánoch“ nebola v ten víkend jediná, o Rómoch tak hovoril aj v Slovenskom rozhlase. „Je mi jedno, či ide o zneužívanie dávok Cigánmi, alebo niekým iným. To je to isté,“ vravel.

„Serie ma, že publikujete shity“

Keď išlo o novinárov, Fico svoj slovník nemiernil roky a nepotreboval vyhlasovať žiadne ukončenie obdobia politickej korektnosti. Napríklad už v roku 2008 nazval redaktorov Hospodárskych novín, Nového času či SME idiotmi.

„Len idiot môže napísať, že stopa vedie k Ficovi, lebo ľudia na Slovensku strácajú prácu,“ kritizoval vtedajšie titulky.

Medzitým povedal o bulvárnych novinároch, že sú „hlúpe hyeny“ a „slizkí hadi“, a na konci roka 2016, pre články o podozreniach z drahých kultúrnych podujatí na ministerstve zahraničných vecí, nazval časť novinárov – bez toho, aby ich menoval – „špinavými protislovenskými prostitútkami“.

V apríli tohto roka kritizoval novinárov opäť, špeciálne RTVS, v tom čase ešte riadenú Václavom Mikom (v lete ho vystriedal nový riaditeľ Jaroslav Rezník).

„Médiá zatajujú informácie, ktoré sú dôležité. Mám mieru zodpovednosti, a preto ma to serie, ako sa k tomu stavajú médiá. Publikujete shity, musím to otvorene povedať,“ odkázal Fico novinárom na jarnom HNClube.

Spochybňovanie médií, ktoré sú k Smeru a jeho predsedovi kritické, je dlhodobou stratégiou Roberta Fica.

„Vytvárate dojem, že niekto chce udrbať milióny“

Ešte vulgárnejší ako pri hodnotení médií bol premiér vo februári tohto roka vo vysielaní Rádia Expres. Moderátor rádia Braňo Závodský sa ho pýtal na obchvat Prešova. Pripomenul mu, že analytici ministerstva financií povedali, že existuje možnosť vyriešiť dopravu v meste o 400 miliónov eur lacnejšie.

Premiéra to rozhnevalo. „Nech sa páči, choďte do Prešova a povedzte ľuďom, že to bude o deväť rokov,“ vyzval najprv moderátora. „Stále vyvolávate pocit, že zasa chce niekto, prepáčte za expresívny výraz, stále vytvárate dojem, že niekto chce zase udrbať 400 miliónov. Nie je to pravda.“

Video: Premiér Robert Fico a vulgarizmus v Rádiu Expres

„Čo by ste robili, keby chcem vyšukať dievča?“

Najtvrdší slovník počas roka premiér používal pri kritike opozičných politikov. Špeciálnu pozornosť zvykol venovať predsedovi hnutia Sme rodina Borisovi Kollárovi, ktorému celý rok pripomínal fotografie s mafiánmi aj flirtovanie s klientkou zariadenia Čistý deň.

„Čo by ste so mnou robili, keby som sa fotil s mafiánmi po celom svete, alebo predával drogy? Čo by ste so mnou robili, keby som chcel vyšukať 14-ročné dievča?“ pýtal sa na spomínanom aprílovom HNClube, kde sa politici stretávajú s podnikateľmi a ekonómmi.

Fico narážal na Kollárove správy na Facebooku, ktoré si vymieňal s maloletou klientkou kontroverzného resocializačného zariadenia. „Vyš.kaaaaame saaaaa. Pomilujem si ťa,“ písal Kollár dievčaťu, s ktorým sa podľa svojich slov nikdy nestretol.

Naposledy ho Fico nazval pedofilom, keď hovoril, že vo svojom slovníku mieni byť naďalej razantný. „Ak na mňa bude kričať Boris Kollár, preslávený pedofil, podozrivý z obchodovania s drogami a odfotografovaný so všetkými mafiánmi, (…) ak títo ľudia budú na nás útočiť, ako útočia, bez dôkazov, má Smer sa ohradiť voči týmto ľuďom?“ pýtal sa premiér v Sobotných dialógoch Rádia Slovensko tento víkend.

„Bolo príliš veľa bieleho prášku na stole“

Kým Kollár je podľa premiéra pedofil, Richard Sulík zasa fetuje. Predsedu SaS obvinil z užívania drog tento rok veľakrát.

Vo februári Fico politikov SaS napadol v súvislosti s kritikou špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý za osem rokov nepodal ani jednu obžalobu v 61 prípadoch, ktoré osobne dozoroval. Kováčika vtedy Sulík vyzval, aby odstúpil, lebo je podľa jeho názoru hanbou právneho systému krajiny.

„Hlavný problém, ktorý dnes v SaS majú, to nie sú názorové rozdiely, to sú drogy, ja to myslím vážne. Čo sa zase tvárite všetci, že ste to nikdy nepočuli a nikdy nevideli,“ komentoval to predseda vlády s tým, že Sulíkove výroky na adresu Kováčika sa dajú vysvetliť tým, že „bolo príliš veľa bieleho prášku na stole“.

Sulík následne Fica zažaloval a urobil si test na drogy u odborníka na drogové závislosti Ľubomíra Okruhlicu. „Kokaínu som sa v živote nedotkol, ani pervitínu, preto je logické, že takýto test je negatívny.“

Fica to nezastavilo a za rok ešte veľakrát o Sulíkovi povedal, že hovorí, čo hovorí, len preto, že „bol zhúlený“. Napríklad keď predseda SaS o takzvanom jadre EÚ povedal, že je to len okresný spolok (neskôr tento výrok zobral späť).

„Keby to nebola taká vážna téma, mávol by som nad rečami pána Sulíka rukou a povedal by som, že ako obyčajne bol zhúlený,“ povedal premiér v júni tohto roka.

„Nemôžem dovoliť, aby rozhodoval vymetač barov“

Čo sa týka opozície, premiér si invektívy na jej lídrov stihol za posledný polrok rozškatuľkovať tak, že už vedel, kam siahnuť. V princípe: Sulík je nielen zhúlený, ale aj vymetač bruselských barov, Kollár polomafián, Matovič variuje medzi polobláznom, bláznom a daňovým podvodníkom.

Najmä veta o Sulíkovi sa premiérovi zapáčila, opakuje ju dodnes. Po prvý raz ju použil vo videu na Facebooku v auguste. „Namiesto toho, aby bol doma, robil normálnu opozičnú politiku, tak sa váľa po bruselských baroch a prichádza na Slovensko len vtedy, keď cíti pach politickej krvi,“ vravel.

Foto N – Tomáš Benedikovič

V tom istom videu premiér počastoval aj iných opozičných lídrov. „Nemôžem dovoliť, aby vymetač bruselských barov Sulík, polomafián Kollár, poloblázon Matovič a k tomu ešte Hlina, ktorý sa nechal zamurovať ako Bátorička, rozhodovali o tom, čo s touto krajinou.“

Neskôr pri týchto prirovnaniach aj trocha improvizoval. Sulík bol niekedy napríklad „šampiónom“ bruselských barov, inokedy o Matovičovi povedal, že „sedem psychiatrov by si na ňom urobilo profesúru“, Boris Kollár zase raz nebol polomafián, ale človek so životopisom, „za ktorý by sa ani Lucky Luciano nemusel hanbiť“.

Lucky Luciano bol americký gangster talianskeho pôvodu, ktorý stál na čele newyorskej mafie a neskôr organizoval obchod s heroínom.

Fico rôznymi urážkami neútočil len na predsedov opozičných strán. Podpredsedovi SaS Ľubomírovi Galkovi pripomína odpočúvací škandál, predsedníčke poslaneckého klubu strany Natálii Blahovej zasa po jej návrhu na odvolanie ministra práce Richtera odkázal, že to boli „babské táraniny“.

Aj v prípade opozície platí, že Fico vytrvalo opakuje tie isté slová a vytvára tak svoj obraz o svojich politických rivaloch.

Bonus: Nakoniec prišlo aj na Sorosa

Novinkou roku 2017 je, že premiér opakovanými vyjadreniami vyhrotil aj vzťah s prezidentom Andrejom Kiskom,  doteraz sa otvorenému konfliktu s hlavou štátu skôr vyhýbal. Na jeseň premiér na tlačovke spochybnil financovanie Kiskovej prezidentskej kampane a podľa Zuzany Wienk z Aliancie Fair-play ho mimo kamier nazval daňovým podvodníkom.

Fico na Kisku útočí aj pre lety vládnym špeciálom do jeho rodného Popradu. Žiada od prezidenta zaplatiť 990-tisíc eur. Prezidentovi špeciál na lety poskytlo ministerstvo vnútra, ktoré vedie Robert Kaliňák (Smer) a má lety štátnych predstaviteľov na starosti.

Premiér a prezident mali viac sporov aj pre postoje v zahraničnej politike. V rozhovore pre Plus 7 dní Fico nazval Kisku človekom, „ktorý má rád pána Sorosa“.

„Je evidentné, že úplne podľahol tlaku poradcov, ktorí ho tlačia do polôh, ktoré nám nie vždy vyhovujú,“ vravel Fico. Prezident podľa neho zhoršuje vzťahy Slovenska s Čínou.

„Čína nám dávala možno rok aj viac najavo, že aktivity pána prezidenta smerom k tejto veľkej krajine vytvárajú napätie vo vzájomných vzťahoch (…) Ale ak má pán prezident rád pána Sorosa, ak má rád nepriateľov Ruska a Číny, ja s tým nič neurobím. Je to jeho vec. Ja mám možno rád iných ľudí.“

Kiska sa tento rok pri svojej ceste po Spojených štátoch stretol aj s finančníkom Georgeom Sorosom, ktorého rôzne dezinformačné médiá vidia za mnohými problémami v Európe a v mnohých konšpiračných teóriách vystupuje ako niekto, kto riadi politiku a svetové udalosti. To môže byť dôvodom, prečo Fico hovorí, že Kiska „má Sorosa rád“, aj keď prezident nikdy nič také nepovedal.

Prezidentov hovorca Roman Krpelan Ficove posledné útoky komentoval slovami, že by sa predseda vlády mal začať venovať problémom krajiny. „Prezident chápe Ficovu frustráciu po zbabraných a prehratých župných voľbách. A aj to, že potrebuje trochu času, aby si skonsolidoval stranu (…) Ale potom by sa už jeho vláda mohla začať venovať problémom krajiny, korupcii, zneužívaniu polície, školstvu aj sociálnym problémom ľudí.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie