Denník N

Od januára budú záznamy u lekára aj výmenné lístky online, lekárnik uvidí vaše lieky

CT prístroj. foto N – Tomáš Benedikovič
CT prístroj. foto N – Tomáš Benedikovič

Od nového roku začnú spúšťať najväčší online projekt. Postupne sa má pripojiť 13-tisíc ambulancií, 264 zariadení a 110-tisíc zdravotných pracovníkov.

Pacient príde do ambulancie a lekárke podá preukaz poistenca. Má dráždivý kašeľ. Keďže laboratórne vyšetrenia boli negatívne, lekárka ho posiela k špecialistovi. Pripojí sa do elektronického systému eZdravie, kde opíše jeho stav a napíše, že ho posiela na pľúcne oddelenie. Elektronicky mu vypíše aj výmenný lístok k špecialistovi, kam napíše, aké má príznaky a na čo prišla pri vyšetrení.

Pacient odchádza z ambulancie, svoj výmenný lístok má aj v papierovej podobe, špecialista ho dostal elektronicky. Informácia o tom, čo robila lekárka, je už zapísaná do elektronickej knižky pacienta. Svoje vyšetrenie tam zapíše aj špecialista a pacient už nemusí nosiť výsledky na papieri – všeobecný lekár to uvidí online vo svojom počítači.

Takto v skratke funguje elektronické zdravotníctvo, ktoré sa má spustiť od januára budúceho roka. Neznamená to, že všetci lekári budú od januára do systému zapojení. Všetci lekári ešte ani nedostanú karty s PIN kódom, cez ktorý by sa mohli pripojiť do systému.

Elektronické zdravotníctvo je z pohľadu napojenia a nastavenia najväčší projekt na Slovensku, tvrdí generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Peter Blaškovitš, ktorý má spustenie systému na starosti.

Veľmi dôležitý bude občiansky s čipom

Ak bude chcieť pacient kontrolovať záznamy o svojom zdravotnom stave, potrebuje si na to vybaviť elektronický občiansky preukaz s čipom. Do konca novembra ich štát vydal 2,55 milióna.

Bez elektronického občianskeho preukazu budú môcť pacienti využívať elektronické zdravotníctvo len v obmedzenom režime – napríklad lekár-špecialista neuvidí záznamy pacienta a bude môcť zapisovať len detaily svojho vyšetrenia. Naopak, všeobecný lekár uvidí všetko, aj záznamy špecialistu, a aj bez elektronického občianskeho preukazu bude môcť dáta do systému zapisovať a na požiadanie ich vytlačiť.

Celkovo by po zavedení systému mal mať všeobecný lekár omnoho viac informácií, ako má dnes. Napríklad bude vedieť o výsledkoch od špecialistu, aj keď ich pacient nedonesie.

Ak nebude mať pacient občiansky s čipom, bude musieť k špecialistovi doniesť aj papierový výmenný lístok, aj keď ho všeobecný lekár vypíše a zašle elektronicky.

Čo všetko bude od januára fungovať?

Lekári by mali zapisovať vyšetrenia elektronicky, mali by si môcť prečítať lekárske správy, správy z odborného vyšetrenia, prepúšťacie správy a popisy k zobrazovacím vyšetreniam, ako sú CT alebo röntgen. Elektronicky bude zaznamenaný aj výmenný lístok.

Aj lieky by sa mali predpisovať elektronicky, naďalej však budú musieť recepty tlačiť, lebo ani všetky lekárne nie sú do systému pripojené. Blaškovitš predpokladá, že do konca roku 2018 budú pripojené všetky lekárne a tlačených predpisov bude len minimum.

Elektronicky budú lekári predpisovať aj pomôcky či dietetické potraviny. V systéme by sa mali priamo kontrolovať aj interakcie liekov, čo znamená, že ak bude mať pacient predpísané lieky s rovnakou účinnou látkou alebo lieky, ktoré si navzájom škodia, tak to lekárnik zistí.

Čiastočne sa má spustiť aj elektronické zapisovanie výsledkov laboratórnych vyšetrení. Tie však ešte lekári nebudú môcť prečítať. Táto služba by sa mala dopracovať postupne. Postupne by sa mala zapracovať aj možnosť objednania alebo sledovania čakacích listín.

Všetci sa asi nepripoja, majú aj staré počítače

Elektronické zdravotníctvo sa skutočne spustí od januára 2018, ale systém za takmer 90 miliónov eur budú vyvíjať a dopĺňať priebežne.

Blaškovitš neočakáva, že sa niekedy pripoja úplne všetci ambulantní lekári. To sa totiž nepodarilo podľa neho ani v iných krajinách a napríklad v Rakúsku je ich po desiatich rokoch pripojených len 60 percent. „Ak sa pripojí ku koncu budúceho roku 60 až 80 percent ambulancií, tak to bude úspech,“ hovorí Blaškovitš.

Nemocnice by mali byť do januára pripojené podľa Blaškovitša všetky. Dnes je zo 104 nemocníc v rôznom stupni zapojenia 74 z nich. Niektoré majú pripojené niektoré oddelenia, niekde len riešia, ako ich pripojiť. Problém je často prestarnutá technika. Napríklad v bratislavskej nemocnici na Antolskej majú Windows 95 a 98, čo sú veľmi zastarané systémy, ktoré systém eZdravie nepodporuje. Takýto problém majú aj viacerí lekári. Zhruba polovica lekárov podľa riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií používa systém Windows XP.

Karty ešte nedostali všetci lekári

Aj keď je Blaškovitš hrdý na to, ako elektronické zdravotníctvo pripravili, lekári majú veľa výhrad. Asi najvážnejšou je, že ešte nemajú karty a PIN, ktoré potrebujú na pripojenie. Podľa riaditeľa vydali 40-tisíc kariet, a mali 85-tisíc žiadostí o vydanie, sú teda zhruba v polovici. Do konca roka chcú uspokojiť všetky objednávky.

Lekári sa báli, že ich budú pokutovať, ak sa nepripoja, pokuta môže byť až 660 eur. Blaškovitš však sľubuje, že rok 2018 bude nábehový, a teda žiadnu pokutu nikomu neudelia. „Je tam veľa technologických aj adaptačných problémov,“ povedal.

Práve pre nedostatok kariet chceli lekári, aby bol systém dobrovoľný. „Naši členovia si svoje zákonné povinnosti splnili a požiadali o elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka v zákonnej lehote. Napriek tomu, že je už polovica decembra, okolo 65 percent našich členov a ich zamestnancov kartou zdravotníckeho pracovníka
nedisponuje, alebo pokiaľ kartu majú, nebol im doručený PIN,“ hovorí prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth. Aj preto pre mnohých lekárov nie je možné, aby sa do systému zapojili.

A ak kartu a PIN dostali, zapájanie do systému podľa lekárov trvá veľmi dlho. „Zavádzanie systému na ambulancii mi trvalo päť hodín a aj napriek mojej počítačovej zručnosti som si prizval svojho IT špecialistu a zároveň som mal pri sebe kolegu, ktorý inštaláciu už robil. Úspešne však až po tom, ako bol nútený telefonicky komunikovať
so špecialistom z Národného centra zdravotníckych informácií pri viacerých krokoch inštalácie a bolo nevyhnutné, aby sa ich špecialista prihlásil do jeho PC cez vzdialenú správu,“ hovorí o komplikáciách Andrej Zlatoš, viceprezident Asociácie súkromných lekárov pre špecializovanú ambulantnú starostlivosť.

Ak by sa pripojili všetci v systéme, v číslach by to znamenalo, že online bude 264 nemocníc, kúpeľov a polikliník, 13-tisíc ambulancií a 110-tisíc zdravotných pracovníkov. Ambulancie, nemocnice či lekárne dnes používajú 73 rôznych systémov, na ktoré sa dá pripojiť eZdravie. Sanitky ešte chce centrum riešiť, veľa ich pripojených nie je.

Čo o vás budú vedieť

Pôvodne mali všeobecní lekári plniť takzvané pacientske sumáre a prepísať do elektronickej podoby najdôležitejšie údaje o každom svojom pacientovi – napríklad či prekonal operácie, aké má alergie alebo krvnú skupinu. To by však bolo časovo veľmi náročné, niektorí lekári majú aj 3000 kariet pacientov. Napokon tak budú dáta dopĺňať postupne, keď bude pacient chodiť na vyšetrenia.

Informácie bude môcť zapisovať aj špecialista.

Problém však bude, ak pacient k lekárovi chodiť nebude. Databáza bude neúplná a napríklad pri rýchlych zásahoch záchranky sa lekári nebudú mať o čo oprieť.

Ak by mal občiansky s čipom a na ňom základné informácie, v sanitke by hneď mohli zistiť, akú má krvnú skupinu, či sa lieči na vysoký krvný tlak alebo či prekonal v minulosti infarkt. Takto sa to zdravotník dozvie možno len u pacienta, ktorý chodí pravidelne k lekárovi a je pripojený.

Systém nebol dobre pripravený

Elektronizácia zdravotníctva trvala veľmi dlho a stála takmer 90 miliónov eur. Dnešné vedenie centra nastúpilo pred takmer dvomi rokmi. Systém, ktorý našlo, nebol v poriadku. „Nebol pripravený k mojej spokojnosti,“ povedal riaditeľ centra, ktoré má jeho zavedenie na starosti.

„Projekt má za sebou turbulentnú históriu, prešiel mnohými zmenami a veľmi dlho sa pripravoval,“ povedal Blaškovitš. Problém podľa neho je, že bývalé vedenie sa nepozeralo na to, ako to vyzerá v ambulanciách a u lekárov, a riešili projekt veľmi technokraticky. A nepostarali sa ani o to, aby sa lekári chceli a mohli zapojiť, nepripravili k tomu žiadnu kampaň.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie