Denník N

Danko ide vyrábať peniaze do Moskvy

Predseda SNS rozširuje svoj vplyv na zahraničnú politiku, niekto by ho mal pribrzdiť.

Ak pamäť neklame, koaličné strany sa celkom jednoznačne dohodli, že v tejto vláde bude zahraničnú politiku riadiť Smer. Ak fakty neklamú, Andrej Danko sa práve snaží o zmenu pravidiel. Bolo by preto fajn, keby s ním pri najbližšej príležitosti Miroslav Lajčák prehodil zopár slov.

Predsedovi SNS sa totiž v Rusku zapáčilo tak veľmi, že sa znova chystá do Moskvy. V prvej polovici budúceho roka tam dokonca chce podľa vzoru českého prezidenta vziať výpravu podnikateľov a umelcov.

Cez víkend v televízii Danko opäť omieľal vety o veľkej príležitosti, ktorú v Rusku nesmieme premeškať. Dokonca sme sa dozvedeli, že „slovenský výrobok má najlepšiu možnosť predaja na ruskom trhu“. Nevedno, čo si o tom myslí 85 percent slovenských výrobkov, ktoré sme v roku 2016 predali na úniovom trhu, ale asi nebudú súhlasiť.

Predseda parlamentu napriek tomu tvrdil: „Musíme podnikateľskú elitu na tieto trhy dostať, bude viac pracovných miest, robotníci budú mať vyššie mzdy. Niekde tie peniaze vyrobiť musíme.“ Takže v Moskve. Výborne.

Dve krátke poznámky:

1. Tu v prvom rade ide o Dankovu zle skrývanú náklonnosť k Putinovi a jeho zahraničnej politike, pričom mu vôbec neprekáža, že táto politika vyvolala na Ukrajine vojnu. Preto nie je opakovane schopný odsúdiť anexiu Krymu, čo je v priamom rozpore s postojom Slovenska a dokonca aj názorom Roberta Fica, ktorý je inak k Putinovi ústretový.

2. Keďže ústava, rokovací poriadok Národnej rady, iné zákony a ani doterajšia prax predsedov parlamentu nepoznajú takéto spanilé jazdy meniace zahraničnú politiku, Danko si pre seba zjavne snaží utrhnúť viac právomocí. Ak sa mu to podarí, s Moskvou sa to neskončí. Okrem jednoznačne prozápadného prezidenta a prelietavého premiéra potom bude našu zahraničnú orientáciu určovať aj otvorený proputinovský troll.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie