Chemik: Odroda Criollo je Mercedes medzi kakaovníkmi. Keď si ju dáte na jazyk a zavriete oči, zažijete explóziu chutí

Článok o histórii, zložení a účinkoch čokolády na telo a myseľ. V známej bratislavskej čokoládovni nám ukázali, ako sa vyrába čokoláda.

Foto – Fotolia

Predo mnou je pohyblivý pás s bonbónmi a niekoľko robotických rúk s citlivými prísavkami.

Keď robot zistí polohu cukríka, okamžite ho zodvihne a uloží do bonboniéry. Idú jedna za druhou a plnia sa expresnou rýchlosťou.

Sme v bratislavskej továrni na výrobu čokolády Mondelēz International, bývalom Figare na Račianskej. Čitateľ musí ľutovať, že články zatiaľ nedokážu voňať; typická čokoládová vôňa sa šíri celým závodom.

„Máme asi 180 druhov výrobkov a vyvážame ich do celej Európskej únie aj Kanady, Číny, USA či Juhoafrickej republiky,“ vraví Martin Hric, riaditeľ pobočky závodu.

Delikátna rastlina

Kakaové bôby vozia do Bratislavy až z Pobrežia Slonoviny. „Historicky ide o najväčšieho a najdostupnejšieho vývozcu kakaových bôbov na svete,“ vysvetľuje Hric, prečo dovážajú komoditu zo západoafrickej krajiny.

Kakaovník je veľmi delikátna rastlina, vyžaduje veľa vlahy a tepla, kyprú pôdu a tieň vyšších stromov pralesa. Preto sa pestuje najmä v krajinách okolo rovníka. V Európe by sa jej nedarilo.

„Strom je dosť krehký, a preto sa plody musia oberať ručne. Poriadne rodí od piateho až šiesteho roku života a môže sa dožívať aj sto rokov. Plody kakaovníka majú 30 až 50 centimetrov a vážia od 200 gramov do jedného kila,“ povedal chemik Peter Szolcsányi z STU na prednáške „O čokoláde… a nielen na Vianoce“, ktorá sa minulý týždeň konala v Národnom centre pre popularizáciu vedy a techniky pri Centre vedecko-technických informácií SR.

Mercedes medzi kakaovníkmi

Najčastejšie sa pestujú tri druhy kakaovníka: Criollo, Forastero a Trinitario.

„Criollo je taký Mercedes medzi kakaovníkmi,“ vraví chemik a dodáva: „Len päť percent kakaa na svete pochádza z tejto odrody. Dôvodom je, že aj na kakaovník je tento strom extrémne chúlostivý a produkuje málo kakaových bôbov. Kakao z neho je preto najdrahšie. Odmenou za to je luxusný gastronomický zážitok. Kakao z Criolla je najmenej horké a najviac aromatické. Keď si ho dáte na jazyk a zavriete oči, zažijete explóziu chutí a vôní. Je to exkluzívny gastronomický zážitok,“ hovorí vedec, ktorý jednoodrodovú horkú čokoládu z Criolla viackrát vyskúšal.

Podľa neho stojí taká čokoláda 5 až 7 eur a cez internet sa dá objednať aj na Slovensku. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Pridajte sa k predplatiteľom