Denník N

Osobnosťou roka 2017 je prezident Andrej Kiska

Andrej Kiska v americkej centrále Facebooku. Foto N – Vladimír Šimíček
Andrej Kiska v americkej centrále Facebooku. Foto N – Vladimír Šimíček

Viac ako päťdesiatka osobností verejného života vybrala osobnosti roka 2017 Denníka N. Rozhodovali aj Iveta Radičová, Milan Lasica, Matej Tóth, Fedor Gál, Michal Handzuš, Václav Mika či Pavel Vilikovský.

Osobnosťou roka 2017 je prezident Andrej Kiska, rozhodli významní ľudia spoločenského života. Obhájil tak víťazstvá z predchádzajúcich dvoch rokov. Tentoraz to však bolo tesné a hneď za ním o jediný hlas skončil nový banskobystrický župan Ján Lunter.

Významný počet hlasov získal aj novinár Andrej Bán, ktorý cez občiansku iniciatívu Zabudnuté Slovensko spolu s aktivistom a architektom Michalom Karakom organizujú debaty o extrémizme po celej krajine. Vysoko sa medzi osobnosťami roka umiestnili aj študenti Karolína Farská a David Straka, ktorí organizovali Veľké protikorupčné protesty, ochranár Erik Baláž, ktorý spustil kampaň My sme les, a cyklista Peter Sagan, ktorý obhájil titul majstra sveta.

 

Milan Lasica,
herec

V tomto prípade osobnosti – kurátorky výstavy Sen a skutočnosť v SNG. Bajcurová, Hanáková, Koklesová.

 

Iveta Radičová,
bývalá premiérka

Kolektív aktivistov projektu Zabudnuté Slovensko, pre ich úsilie pri šírení demokratických hodnôt a historickej pamäti spôsobom diskusie a dialógu.

 

Václav Mika,
bývalý riaditeľ RTVS

Čerstvo inšpirovaný po príchode z Prahy musím povedať, že osobnosťou roka pre mňa je pán prezident Andrej Kiska. Hovorím to aj preto, že v Česku je práve jeho osoba tou, ktorá pravidelne boduje v anketách „Čo Česi Slovákom závidia“. Nepochybne je to aj preto, lebo si  zachoval, napriek rôznym tlakom a kauzám, svoju integritu a preňho príznačnú ľudskosť.

 

Ľudmila Kolesárová,
manažérka Dobrého anjela

Osobnosť roka – pre mňa  sú to organizátori Veľkého protikorupčného pochodu Karolina Farská a Dávid Straka. Každý mladý človek, ktorý nečaká, čo pre neho urobí krajina, ale rozmýšľa, čo môže urobiť on pre ňu, je nesmierne vzácny. Dnes, keď Slovensko čelí obrovskému odlivu mladých do zahraničia a aj rastúcej korupcii na najvyšších miestach, je ich aktivizmus hodný zlata. Veľmi si ich vážim, rovnako ako aj ich ďalších mladých priateľov, ktorí sa na organizácii pochodov podieľali.

 

 

Kto rozhodoval:

O osobnosti uplynulého roka hlasovalo 53 ľudí. Medzi nimi aj chodec Matej Tóth, bývalá premiérka Iveta Radičová, Milan Lasica, novinár Martin M. Šimečka, ochranár Erik Baláž či spisovateľ Pavel Vilikovský. Rozhodli takto:

  • Andrej Kiska – 8 hlasov
  • Ján Lunter – 7 hlasov 
  • Zabudnuté Slovensko a Andrej Bán – 5 hlasov
  • Karolína Farská a Dávid Straka; Erik Baláž; Peter Sagan; Angela Merkelová; Emmanuel Macron – po 3 hlasy.

 

Matej Tóth,
chodec, olympijský víťaz

Marian Kotleba. Nezvyknem poukazovať na negatíva a neplatí to ani o Marianovi Kotlebovi. Ale kvôli nemu (naschvál nepíšem vďaka nemu) sa na Slovensku viac rozpráva o negatívach extrémizmu a fašizmu. Verím, že ľudia pochopili, že tadiaľ cesta nevedie.

 

Juraj Benetin,
hudobník a architekt

Zdá sa mi, že rok 2017 nebol dobrý pre osobnosti. Doba prevalcovala jej aktérov a priznám sa, že ja sám som ešte rok 2017 veľmi nepochopil. Jedinou istotou je, že nič neplatí. Ani tá nová politická vlna somárov vlastne nie je skutočne obľúbená, skôr sú takým smutným pokusom. Nič zásadne nekaziť a netrepať úplné blbosti bolo tento rok víťazstvom ducha. A možno to tak bolo vždy. A možno som už starý. Tento rok si viem vybrať iba jednu osobnosť. V roku 2017 sa narodil môj druhý syn Jakub.

 

Šimon Šicko,
riaditeľ Pixelfederation

Osobnosťou roka je pre mňa Ján Lunter a jeho tím. Mariana Kotlebu považujem za najväčšie zlo, čo postihlo túto krajinu po roku 1989 (ešte väčšie ako Mečiar a Fico). Pevne verím, že jeho porážka nám dáva väčšie možnosti, aby sme zastavili rast extrémizmu na Slovensku. Ďalšie parlamentné a komunálne voľby dajú odpoveď na to, ako sa nám to podarilo.

 

Michal Vašečka,
sociológ, predseda redakčnej rady Denníka N

V roku, v ktorom spoločenský a mediálny diskurz na Slovensku napĺňali fašisti svojimi excesmi a budovaním alternatívneho sveta na sociálnych sieťach, venoval Ján Benčík vo svojich blogoch množstvo času na odhalenie ich vnútorného sveta. Určite by sa dali facebookové stránky analyzovať aj bližšie, no Ján Benčík spoločensky zodpovedne supluje to, čo by mali v súčasnosti robiť mimovládne organizácie, akademici i SIS. Ako novodobý don Quijote sa rozhodol bojovať s epidémiou nenávisti, zlých mravov a popletenosti a obhajovať slušnosť vo verejnom priestore ako don Quijote svoju Dulcineu.

 

Ján Benčík,
bloger, odhaľuje fašistov

Andrej Bán a kolektív ľudí, ktorí robia diskusie po Slovensku o extrémizme. Oceňujem odvahu Andreja Bána, že sa nebojí ísť ani do konfrontácie s extrémistami, ktorí navštevujú tieto akcie. Je to zásadné v tom, že prenáša diskusiu o týchto témach z kaviarne či médií priamo k ľuďom. Ukazuje im, že extrémisti nie sú riešením ich problémov, ale práve naopak.

 

Péter Hunčík,
psychiater, člen redakčnej rady Denníka N

Neznámi hrdinovia, ktorí pomáhali nevinným obetiam teroristických útokov vo svete. Pápež František. Dávid, ktorý počas prestrelky v Hurbanove zomrel pri záchrane svojej priateľky.

 

Fedor Gál,
sociológ a prognostik, líder VPN

Na Slovensku Andrej Kiska. Vniesol do politiky ľudskosť.

Európa: Merkelová, okiadzaná sprava-zľava, prijala do Nemecka ľudí, ktorí by sa inak potĺkali aj strednou Európou ako terč davovej nenávisti. Bolo by iba otázkou času, kedy by sa zo svojej skúsenosti „poučili“. Podotýkam, že Merkelová migráciu nespustila, nezavinila a Nemci si s integráciou migrantov celkom dobre vedia poradiť.

Svet: Pápež František. Ukázal, že prikázanie lásky nie je vyhradené iba pre vyvolených (veriach kresťanov, napríklad). Udalosťou svetového významu je skoro každá jeho cesta a prejav.

Keď predchádzajúce riadky po sebe čítam, zdá sa mi, že prikladám priveľkú váhu politike a celebritám. Kisku však volili občania – Slováci, Merkelová vďaka nemeckým občanom opäť vyhrala nepochybne demokratické voľby a František, ako vidieť, požíva nevídanú autoritu naprieč náboženstvami.

 

Monika Kompaníková,
spisovateľka

Andrej Kiska aj napriek tlaku zo všetkých strán zostal vo svojich názoroch konzistentný, hovorí ich nahlas a zrozumiteľne. Vstupuje aj na tenký ľad a otvára témy, ktoré sa mnohí boja otvoriť.

 

Pavel Vilikovský,
spisovateľ

Môj obzor je už zúžený a pamäť krátka, ale často spomínam na začiatok tohto roka, keď v Kanade zomrela Jaroslava Blažková. Pravdaže, osobnosťou ju nerobí skutočnosť, že zomrela, to zatiaľ dokázal každý, ale jej osud a dielo, ktoré by si zaslúžilo byť v našom národe známejšie.

A nie azda za osobnosť, ale za postavu roka považujem čerstvú sudkyňu Ústavného súdu Janu Laššákovú, ktorá ako poslankyňa podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia palcom ukazovala svojim poslaneckým kolegom, ako majú podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia hlasovať. Táto dlhoročná prax ju priam predurčuje na miesto sudkyne, veď takýmto obratom palca rozhodovali kedysi rímski cisári o živote či smrti gladiátorov. Verme, že aj na novom poste bude jej palec rozhodovať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, čiže spravodlivo.

 

Matúš Čupka,
aktivista, zakladateľ Zelenej hliadky

Pre mňa ňou je Ján Lunter. Opustil pohodlnú kanceláriu úspešnej rodinnej firmy a vstúpil do politického ringu proti súperovi bez škrupúľ. Vypočul si o sebe i svojej rodine množstvo klamstiev i konšpirácií a najmä fanúšikovia Mariana Kotlebu ho oblievali špinou snáď denne na sociálnych sieťach. Zvládol to, urobil inšpiratívnu i poctivú kampaň a s prehľadom zvíťazil.

 

Martin Bútora,
sociológ, spisovateľ, diplomat, člen redakčnej rady Denníka N

Andrej Bán sa spolu so svojím tímom naplno vložili nielen do zápasu s fašizmom, extrémizmom a násilím, ale sa usilovali aj podať ruku, vyjadriť záujem a spolupatričnosť s ľuďmi v regiónoch pridusených frustráciou, apatiou i hnevom voči všestrannému zanedbávaniu ich životov a potrieb. Robili to odvážne, imaginatívne, kultúrne, a bezpochyby aj vďaka tomu sa viacerí obyvatelia zabudnutého Slovenska v deň volieb prebudili a uverili, že ich hlas zaváži.

 

Juraj Smatana,
učiteľ, bojovník proti konšpiráciám

Dianie v krajine, samozrejme, najviac ovplyvňoval Robert Fico, a to veľmi kontroverzným spôsobom. Odolal síce pokušeniu orbánovského protizápadného populizmu, ale neurobil ani žiadne viditeľné pozitívne kroky proti neonacistom alebo kremeľskej hybridnej vojne, nehovoriac o korupcii, živnej pôde pre tieto fenomény. Pôsobí to dojmom, že jeho proeurópskosť je len takým typickým slovenským eurofondovým projektom.

 

Eva Kováčechová,
advokátka, šéfka Centra právnej pomoci, členka Redakčnej rady Denníka N

1. Erik Baláž, ochranár, filmár – pre jeho mnohoročný, nástojčivý a vytrvalý postoj k ochrane lesa, prírody, života, pre jeho hlboké poznanie podstaty ochrany prírody a životného prostredia, ktoré nám sprostredkúva presvedčivým a jedinečným spôsobom.

2. Ondrej Prostredník, evanjelický teológ – pre jeho odvahu postaviť sa na stranu neobľúbených a odsudzovaných jednotlivcov či menšín, pre jeho nepretržité úsilie o to, aby „sa Slovensko stalo bezpečným domovom pre každého“ (povedané jeho slovami).

 

Milan Šimečka,
komentátor a editor Denníka N

Andrej Bán. Jeho projekt Zabudnuté Slovensko sú verejné debaty o extrémizme. Na nich sú často prítomní aj sympatizanti Kotlebu a vďaka Andrejovi Bánovi môžeme sledovať pozoruhodný jav, ktorý by sa dal nazvať takmer dialógom. Bánov postoj je ukážkou funkcie mäkkej sily.

 

Adam Znášik,
politický poradca

Peter Sagan je trojnásobný majster sveta v cestnej cyklistike, čo sa ešte nikomu nikdy nepodarilo. Ale ani on, napriek obrovskému mediálnemu talentu, nedokázal verejnosť zabávať tak, ako to dokáže len Andrej Danko človeku.

 

Andrej Bán,
reportér

Pani Eleonóra Levická z úradu práce a bývalý Mazurekov kamarát Martin Čupka, ktorí vystúpili proti členom ĽSNS v hľadisku diskusie Zabudnutého Slovenska v Kežmarku, ktorú som moderoval. Moja vďaka a rešpekt patrí aj všetkým ostatným ľuďom, ktorí vystúpili, tvrdo a slušne proti kotlebovcom na našich diskusiách po celej krajine. Je to nesmierne dôležitý odkaz a príklad pre celú spoločnosť.

 

Peter Celec,
lekár a vedec

Angela Merkelová a Emmanuel Macron.

V ekonomike, ale aj v iných oblastiach sme dlhodobo závislí od Nemecka. Aktuálny nemecký kancelár je teda pre Slovensko kľúčovou osobou, ktorej rozhodnutia, či už správne, alebo nie, ovplyvňujú Slovensko možno viac ako rozhodnutia našej vlády. Akurát voľby v Nemecku nemáme ako ovplyvniť. O to viac by vízia spoločnej Európy, ktorú prezentoval aj francúzsky prezident, mala byť aj našou víziou. Zjednotenie Nemecka v 19. storočí nebolo jednoduché, vyžadovalo si spoločného nepriateľa, korupciu, klamstvá. Snáď to v Európe 21. storočia dokážeme aj bez nich.

 

Zuzana Hlávková,
Transparency International Slovensko, Biela vrana 2017

Karolína Farská, Dávid Straka a tím organizátorov protikorupčných pochodov. Za mobilizáciu verejnosti v boji proti korupcii a vytrvanie aj v jeho kritických momentoch, za vyzretosť, s ktorou sa postavili kritikom, skeptikom, trolom a konšpirátorom, za nebojácnosť vo vzťahu k svetu okolo nich, za zvedavosť, s ktorou pristupujú k životu a odhodlanie učiť sa, za mladícku energiu, ktorú vniesli do verejného priestoru.

 

Erik Baláž,
ochranár a dokumentarista

Osobnosťou roka, bohužiaľ v negatívnom zmysle, je pre mňa Robert Kaliňák. Jeho nečinnosť v citlivých kauzách, s ktorými je často sám spájaný, významne znížila dôveryhodnosť vlády SR. Toto negatívum má v sebe ukrytý aj pozitívny potenciál, pretože konflikt záujmov je tu taký očividný, že dokáže prebudiť masy a naštartovať zmeny.

 

Michal Hvorecký,
spisovateľ

Ján Lunter. Nech sa mu darí a veľká vďaka za to, že sa na to dal!

 

Viera Kalmárová,
riaditeľka Štátnej školskej inšpekcie

Verejná ochrankyňa práv, pani Mária Patakyová. Možno mi to bude mať za zlé, ale z rôznych dôvodov som odhadovala, že je človekom konzervatívneho založenia. Z tohto pohľadu skutočnosť, že verejne podporuje práva menšín, nech sú akéhokoľvek druhu, znamená, že  je oddaná poslaniu verejného ochrancu práv, ktorý má vždy stáť na strane tých, ktorým sú upierané ich práva a slobody.

 

Dana Kleinert,
módna návrhárka

Z rôznych uhlov sa pozerám na túto „úlohu“, snažiac sa vyhnúť klišé, že poviem meno prezidenta Andreja Kisku. Avšak musím priznať, že práve z týchto rôznych uhlov pohľadu mi práve on vychádza ako ten, koho chcem vo svojom rebríčku za Osobnosť roka vymenovať. Zastupuje nás v zahraničí tak, že som hrdá, že je to práve on. Rovnako aj doma sa vyjadruje k dôležitým témam, ktoré treba otvárať a pripomínať. Najnovšie ma potešil prijatím ľudí zastupujúcich LGBTI komunitu a vyjadreniami o potrebe právneho posilnenia ich potrieb.
Zo zahraničia vnímam pozitívne nastavenie Kanady /aj prostredníctvom premiéra Justina Trudeaua/ na prijímanie utečencov, na pozitívnu komunikáciu o potrebe spolužitia a hrdosti na rôznorodosť a multikultúrne nastavenie svojej krajiny.

 

Milan Nič,
analytik Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku so sídlom v Berlíne

Hlavné osobnosti roka sú pre mňa Donald Trump a Emmanuel Macron. Ťažko si vybrať jedného spomedzi nich, svetovú politiku v súčasnosti charakterizuje práve táto dualita a rozdvojenosť Západu.

 

Braňo Bezák,
copywriter, hudobník

Kolektívnou osobnosťou tohto roka je pre mňa Ján Lunter a jeho volebný tím. Poraziť Kotlebu nie je maličkosť. A podarilo sa im nielen to. Lunterovo víťazstvo v župných voľbách môže byť a dúfam, že aj bude, inšpiráciou pre každého, kto zvažuje, či sa pre túto krajinu oplatí vstúpiť do politiky.

 

Sergej Michalič,
politický poradca

Nemám v úmysle nikoho sa dotknúť, ale zdá sa mi, že v našej celoštátnej politike – a verejnom živote vôbec – v roku 2017 nikto neprejavil schopnosti a ani ašpiráciu byť výraznou a inšpiratívnou osobnosťou roka. Nie je to ničia vina, je to iba zrkadlo roka 2017, a zároveň jedna z podstatných príčin veľkých problémov, ktoré máme.

 

Mária Patakyová,
ombudsmanka

Viera Kalmárová, hlavná školská inšpektorka – vysoko odborne pristupuje k odhaľovaniu nedostatkov v systéme vzdelávania na Slovensku, pomáha rozoznávať chyby a následne meniť nesprávne procesy a prax v školstve. Svoju prácu vykonáva nezávisle, proaktívne a kvalitne, čo potvrdzujú aj viaceré návrhy na vyradenie nekvalitných škôl zo systému vzdelávania.

 

Tomáš Janovic,
aforista

Za osobnosť roka 2017 považujem každého, kto si vie utiahnuť zo seba.

Lebo kto si vie utiahnuť zo seba, veľa utiahne.

 

Ivan Kamenec,
historik

V negatívnom slova zmysle  Štefan Harabin – jeho právne rozhodnutia a ich zdôvodnenia. Pán Harabin je možno vynikajúci znalec právnych predpisov, ale pre mňa ako občana – laika v jeho verdiktoch absentujú  prvky prirodzenej ľudskej morálky. (Žiaľ, nie je to však  iba jeho problém!)

 

Peter Balko,
spisovateľ

Osobnosťou roka 2017 na Slovensku je pre mňa Ján Benčík, publicista, bloger a dôchodca, ktorý vyťahuje z anonymity sociálnych sietí indivíduá šíriace do spoločnosti baktérie rasizmu, xenofóbie a nenávisti, čím supluje úlohu policajných zložiek na úkor vlastného bezpečia.

 

Michal Handzuš,
hokejista

Peter Sagan. Tretíkrát za sebou sa stal majstrom sveta, čo je skvelý úspech. Navyše, podľa mňa, je nielenže najväčšou hviezdou cyklistiky, ale ju už aj prerástol.

 

Juraj Lukáč,
lesoochranárske združenie Vlk

V očakávaní záplavy mien politikov či športovcov nominujem za osobnosť roka slovenskú prírodu, ktorá ešte stále odoláva ľudskej chamtivosti aj ľudskej ľahostajnosti a statočne prežíva v prospech nás všetkých.

 

Pavol Szalai,
bývalý pracovník ministerstva zahraničných vecí, pracovník euractiv.sk, Biela vrana 2017

Emmanuel Macron.

Nový francúzsky prezident-filozof zvíťazil v zápase myšlienok. Zdiskreditoval ideologické delenie na ľavicu a pravicu, poukázal na ideovú prázdnotu tvrdého euroskepticizmu. Slovensko si teraz nemusí vybrať, či chce byť v jadre, alebo na periférii, ale či prijme Macronovu myšlienku „európskej suverenity“.

 

Zuzana Ďuricová Hájková,
riaditeľka Divadla Štúdio tanca

Mám dve. Skúsený, scestovaný  a nebojácny Andrej Bán a jeho Zabudnuté Slovensko – obrovský kus práce, ktorú vykonal pre slovenský národ.

A mladší – skúsenosti ho ešte budú obrusovať – ale tiež nebojácny Malý Cynik (Jakub Pohle) a jeho Netárajštreka alias predvolebné potulky Banskobystrickým krajom.

 

Jakub Ptačin,
grafik, marketér, aktivista

Ján Lunter. Porazil Kotlebu, urobil niečo, čo nemusel – mohol si žiť svoj spokojný život, ale rozhodol sa inak.

 

Pavel Sibyla,
riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu

Robert Fico. Trojnásobný premiér mal na Slovensko najväčší vplyv aj v pozitívnej rovine. Ešte jasnejšie a ráznejšie ako v minulosti sa vymedzil voči fašistom v slovenskej politike. A podporou najsilnejšieho občianskeho kandidáta na župana v Banskobystrickom kraji prispel k porážke vodcu ĽSNS. K pozitívam by som zaradil aj prihlásenie sa k jadru EÚ, lebo v kontexte politickej reality v Poľsku, Maďarsku a Česku bol pre slovenskú spoločnosť len jeden okamih, keď pre ňu bolo dôležitejšie zrovnať si v hlave, kam chce patriť. K pozitívam by som zaradil aj premiérovo uchopenie témy korupcie – kope takto sebe, aj svojej strane hrob. Stupňujúce sa útoky proti prezidentovi mali tiež výrazný (negatívny) vplyv na Slovákov, lebo ešte len prehĺbili ich nedôveru voči ústavným inštitúciám a ich predstaviteľom.

 

Vladimír Krčméry,
lekár, vedec, ktorý organizuje humanitárnu pomoc vo svete

Na mrazivé Slovensko pozdravujem z Kambodže, kde som prestavoval deti na tretiu líniu liečby HIV. Môj názor je jednoduchý, za osobnosť Slovenska navrhujem Andreja Kisku. Nik nie je absolútne dokonalý, ale on je krásnym príkladom, ako si všemohúci Boh a Hospodin pretvára z nedokonalých hlinených nádob krištáľové vázy.

Za osobnosť, ktorá ovplyvnila Slovensko, treba navrhnúť aj novinára, lebo demokratické médiá sú nielen strážcom pravdy, ale aj veľmocou republiky, ktorú môžu ovplyvniť dobre aj zle. Mojím tipom je Štefan Hríb a jeho týždenník na druhú, to je .týždeň.

 

Stanislav Mičev,
riaditeľ Múzea SNP a vyzývateľ Kotlebu, ktorý sa vzdal v prospech Jána Luntera

Nezvyknem do tejto kategórie zaraďovať často športovcov, ale tohto roku určite Peter Sagan.

 

Mikuláš Huba,
ochranár

Erik Baláž, vyštudovaný lesník, zároveň aj zanietený ochranár a úspešný filmár. Jeden z iniciátorov a jedna z tvári kampane My sme les. Za film Nesmrteľný les ocenený na medzinárodnom filmovom festivale Ekofilm 2017 a následne aj Biela vrana za rok 2017.

 

Martin Macharik,
predseda Kalvárskeho fondu, renovuje historické domy v Banskej Štiavnici a kalváriu

Ján Lunter. Som z Banskobystrického kraja a viem, že ísť s ľuďmi okolo Kotlebu nie je príjemné a ani bezpečné. Keď som videl pána Luntera, ako v kampani vytrvalo chodí po kraji a často zažíva nepríjemné situácie, bolo mi jasné, že to v jeho veku a postavení už môže robiť ozaj len z presvedčenia. Ukazuje tak pokoru v politike. Bodaj by to bol trend.

 

Miroslav Kocúr,
teológ

Prezident Andrej Kiska ostáva naďalej jediným kladným hrdinom verejného priestoru na jeho najvyšších poschodiach. Jeho príbeh inšpiruje, má však určite aj svoje limity. Je potrebné tento potenciál bez idealizovania rozumne rozvinúť a neviazať len na jeho osobu či prezidentský úrad s limitovanými právomocami. Potrebuje silných spoluhráčov. Biele vrany nestačia. Treba sa pridať k pozitívnej energii tohto úsilia. Napriek úpornej snahe premiéra presvedčiť verejnosť o opaku, Andrej Kiska a jeho úrad je a ostáva baštou hodnotovej a geopolitickej zodpovednosti na rozbúrenej hladine slovenskej politickej scény. Jeho prínos pre verejný záujem stále stojí vysoko nad pochybnosťami, ktoré spravodajsky zručne rozpracúva a šíri minister vnútra.

 

Denisa Havrľová,
novinárka a aktivistka

Andrej Kiska. Jeho postoje a činy nielen k menšinám sú zreteľné a majú veľký zmysel pre nás všetkých, ktorí veľmi citlivo vnímame situáciu menšín na Slovensku. Niekoľkokrát sa dokázal pozrieť zoči-voči všetkým extrémistom a tým dal najavo svoj postoj voči prejavu rasizmu a fašizmu. Som pyšná na svojho PREZIDENTA.

 

Eugen Korda,
novinár, .týždeň

Andrej Kiska. Pretože ukazuje tú dobrú tvár Slovenska a je výrazne proeurópsky založený a stále pomáha ľuďom, ktorí to potrebujú.

 

 

Zuzana Wienk,
riaditeľka Aliancie Fair-play

Žiadna domáca osobnosť pre mňa tento rok nevystúpila výraznejšie nad ostatné. Môže to však byť spôsobené aj mojou ignoranciou a pokusom čo najmenej sa vystaviť záplave správ a zmeniť si perspektívu. Župné voľby, amnestie, protikorupčná aktivizácia – všetky tieto udalosti boli príkladom toho, že osobnosťou sa stáva Občan (ospravedlňujem sa niektorému z minuloročných účastníkov ankety, od ktorého som tento nápad pre nedostatok invencie odkopírovala). Že slovenskí občania sa prebudili, ďaleko predbehli svojich politických zástupcov a zreteľne sa dožadujú zásadnej nápravy spoločenskej kultúry. Že oni budú opäť diktovať.

 

Vladimír Crmoman,
učiteľ a jeden z lídrov učiteľských odborov

Ako osobnosť by som vybral Dávida Straku. A to práve preto, že Dávid robil na jednej strane správne rozhodnutia, ktoré pohli vecami a zároveň konal v komunikácii s jedným médiom inak, ako by mnohí z nás chceli či očakávali. To je pre mňa viac sympatické, ako naprogramované kampane rôznych skrytých lobistov s „dokonalými“ tvárami v prvej línii.

 

Štefan Straka,
Rómom a hendikepovaným dáva prácu v biozáhradách, Biela vrana 2017

Ekológ Erik Baláž. Vďaka ľuďom ako je aj Erik sa rozvíja silné občianske hnutie, ktoré chce pre ďalšie generácie ochrániť tieto lesy pred ich ničením.

 

Jozef Bátora,
profesor na Katedre politológie FiF UK Bratislava

Angela Merkelová. Pre Slovensko je životne dôležité udržať Európsku úniu ako politické usporiadanie, ktoré nám poskytuje relatívnu stabilitu pre náš demokratický, ekonomický a spoločenský vývoj. Možno sa to nezdá, ale v čase, keď na Úniu z rôznych kútov útočia populisti a nacionalisti a keď niektorí demokratickí lídri podliehajú panike a chrlia radikálne vízie transformácie EÚ, tak zdanlivo nevizionárske líderstvo kancelárky Merkelovej poskytuje potrebnú umiernenosť, ktorá stabilizuje naše európske usporiadanie. A toto je pre Slovensko kľúčové.

 

Marek Adamov,
aktivista, stanica Žilina-Záriečie

Osobnosťou roka je pre mňa Ján Lunter, ktorý zvíťazil v župných voľbách v Banskobystrickom kraji.

 

Janette Motlová,
šéfka mimovládky Eduma

Ťažko povedať. Mnohí sú osobnosťami, aj keď o nich ľudia nevedia. Prekvapujú ma svojím prístupom k životu, aj keď denne bojujú so zdravím, alebo životom s hendikepom. Možno to bude vyznievať zvláštne, ale pre mňa osobne je najväčšou osobnosťou manželka pána prezidenta – Martina Kisková. Obdivujem ju, že sa nenechala zlomiť a stojí si za svojím. Zostáva obyčajnou mamou, manželkou a necháva svojho manžela robiť dôležité veci pre krajinu. To si vyžaduje veľkú vnútornú silu. Preto je pre mňa osobnosťou.

 

Peter Visolajský,
šéf Lekárskeho odborového združenia

Veronika Remišová. Pretože ukázala profesionálnu prácu a slušnou formou ukázala na podozrivé delenie eurofondov. Problém ako politička zvládla profesionálne a slušne, ukázala slovenským politikom, ako má politik pracovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie