Denník N

Prečo sme Česko v platoch stále nedobehli

Graf ukazuje, že naše mzdy v priemere stále zaostávajú za priemernou úrovňou v Českej republike.

Slovensku sa zatiaľ nepodarilo dobehnúť v platoch Českú republiku. V treťom kvartáli 2017 tam mali priemernú mzdu v prepočte zhruba 1118 eur, na Slovensku dosiahla 935 eur.

Z grafu, ktorý porovnáva vývoj priemerných miezd, je zrejmé, že k nejakému priblíženiu platov, teda ku konvergencii v priebehu rokov došlo, ale nestačilo to. A len kurzovým vývojom sa to určite nedá vysvetliť.

„Náskok nesťahujeme, lebo rast miezd tam bol a aj je rýchlejší,“ hovorí analytik Tatra banky Juraj Valachy. Platy na Slovensku rástli v tomto roku v priemere o 4 percentá, v Česku o viac ako 6 percent.

Jedno z vysvetlení treba hľadať v nedostatku pracovnej sily. „Oni nás o rok predbehli, pokiaľ ide o vypuklosť problému s nedostatkom pracovnej sily,“ hovorí Valachy. Rast platov by sa teda mohol aj na Slovensku zrýchliť.

Na výšku platov vplýva aj to, aký drahý je export a to zase súvisí s tým, koľko investícií je v krajine. Analytik pražskej Komerční banky Marek Dřímal to ukazuje na porovnaní Českej republiky a Nemecka.

„Pokiaľ Nemecko vyváža drahé bavoráky a my škodovky, nemôžeme platiť tak ľudí ako v Nemecku. Treba tiež povedať, že v Nemecku majú vysokú mieru automatizácie a bavoráky vyrába oveľa viac robotov než škodovku, aj preto tých menej zamestnancov môžu Nemci oveľa lepšie zaplatiť,“ hovorí Dřímal.

Drahší export môže vysvetľovať rozdiel aj medzi Českou republikou a Slovenskom. „Keď sa porovná HDP na hlavu po prepočte v parite kúpnej sily, na Slovensku je nižšie. V minulosti sa u vás menej investovalo ako v Českej republike a naopak, v Česku sa investovalo menej než v Nemecku,“ hovorí Dřímal.

Podobný výsledok porovnania miezd by ukázalo aj porovnanie mediánovej mzdy. „To číslo by bolo iné, pokiaľ by sme si mysleli, že nerovnomernosť distribúcie miezd je u nás iná ako v Čechách, ale to si nemyslím, že je,“ hovorí Valachy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie