Denník N

Mám silné pochybnosti, či je Rybanič whistleblower

Minister vnútra Robert Kaliňák na súde s Filipom Rybaničom. Foto – TASR
Minister vnútra Robert Kaliňák na súde s Filipom Rybaničom. Foto – TASR

Nie je vo verejnom záujme, aby vznikali samozvané „náhrady“ polície.

Autor pracuje v Aliancii Fair-play

Zákon by mal ochraňovať ľudí, ktorí vedia o trestnej činnosti, prípadne závažnom porušovaní zákona a ohlásia to. Ak však dôjde k tomu, že sa nakoniec nepreukáže, že skutočne išlo o trestnú činnosť, čo potom? Je správne, aby aj vtedy zákon ochraňoval ľudí, ktorí v dobrej viere oznámili podozrivé konanie – teda, aby za svoju snahu byť čestnými neboli potrestaní stratou práce, či pokutami za porušenie napríklad mlčanlivosti dohodnutej v pracovnej zmluve.

Samozrejme, ráta sa s tým, že oznámenie smeruje na políciu či na prokuratúru. Využitie médií pokladám za vyslovene krajný spôsob, ktorý je prípustný, až keď je zrejmé, že orgány činné v trestnom konaní (prípadne relevantné kontrolné orgány) očividne zlyhali.

Táto zákonná ochrana by sa však mala týkať len samotného ohlasovania, nie však nezákonného postupu pri získavaní „dôkazov“. Príklad: Pracovník upratovacej firmy pri upratovaní domu klienta zistí, že ide o politika a na stole vidí kopu diamantov v hodnote, ktorú si politik nemohol zarobiť. Zákon by ho mal chrániť, keď to ohlási – aj napriek tomu, že v pracovnej zmluve podpísal mlčanlivosť. A nemal by čeliť žiadnemu postihu, ani keď sa preukáže, že sa zmýlil, lebo išlo o napodobeniny.

Zákon však nesmie chrániť ľudí, ktorí sa vlámu do domu politika (alebo niekoho iného), len aby zistili, či tam nenájdu nejaké dôkazy o zneužívaní moci. Ani v prípade, že by nakoniec nejaké dôkazy našli. A bez ohľadu na to, či ten politik je Fico, Sulík či Kotleba. Mimochodom, takto získané dôkazy by súd takmer iste nepripustil. Nie je vo verejnom záujme, aby vznikali samozvané „náhrady“ polície, ktoré pri nulovej kontrole si budú porušovať zákon, respektíve nárokovať väčšie právomoci než má samotná polícia.

V prípade pána Rybaniča mám silné pochybnosti, či ide o whistleblowera v tomto zmysle. Neskôr to opisoval trochu inak, ale podľa prvých mediálnych vyjadrení konal nad rámec svojich oprávnení v banke, keď iniciatívne zisťoval pohyby na účte ministra Kaliňáka. Ak to tak skutočne bolo, práve toto odlišuje jeho prípad od skutočných whistleblowerov. To, že s tým išiel rovno pred médiá, bol ďalší veľmi spochybniteľný krok.

Samozrejme, otázkou je, či by sa takýto prípad mal postihovať dvestoeurovou pokutou, alebo dvojročným väzením. A dôležité je aj to, aby všetky podobné prípady boli vyšetrované rovnako rýchlo a postihované rovnako prísne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie