Denník N

16-ročná tínedžerka bila izraelského vojaka, pre Palestínčanov je hrdinka, pre Izrael herečka

Ahed Tamimi volajú aj Shirley Temper. Má anjelskú tváričku ako detská hviezda Hollywoodu Shirley Temple, čo však neznamená, že nevyhľadáva roztržky.

Minulý piatok sa v palestínskej dedine Nabi Salih konal takmer pravidelný protest miestnych ľudí voči izraelskej okupácii. Dedina leží na západnom brehu v blízkosti židovskej osady Chalami a Palestínčania tvrdia, že osadníci zaberajú čoraz viac pôdy, ktorá nie je ich.

V posledných dňoch je napätie v oblasti vyššie ako zvyčajne, čo vyvolalo rozhodnutie Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Pravidelnou účastníčkou protestov je aj medzinárodne známa rodina Basíma Tamimiho, označovaného za palestínskeho aktivistu, vyhláseného v roku 2012 za „väzňa svedomia“ pobočkou Amnesty International pre Blízky východ. V arabskom svete je veľmi populárna hlavne jeho 16-ročná dcéra Ahed, ktorá sa v piatok stala účastníčkou virálneho videa.

Spolu s ďalšou dievčinou, čo incident nahrávala, sa Ahed pristavila pri dvoch izraelských vojakoch stojacich blízko ich domu a začala do nich strkať, kopať ich a neskôr aj fackovať. Vojaci nereagovali, hoci Ahed sa ich evidentne snažila vyprovokovať.

Video sa strelo s veľkým ohlasom na palestínskej aj izraelskej strane. Palestínčania ocenili hrdinstvo dievčiny, ktorá podľa nich bránila vchod do svojho domu, Izraelčania na jedne strane uvítali pokoj svojich vojakov, na druhej sa ozývali hlasy, či je v poriadku, aby sa vojaci nechali takto „ponižovať“.

V utorok nadránom prišli vojaci Ahed zatknúť pre podozrenie z útoku na vojaka a podnecovanie násilia. Rodine podľa svedectva otca zabavili kameru, počítače a telefóny. V ten istý deň zadržali aj Ahedinu mamu, ktorá prišla za dcérou do väzenia, lebo podľa zákona má nárok byť pri výsluchu maloletej.

Ženy sú vo vyšetrovacej väzbe, vo štvrtok by sa malo rozhodnúť, čo s nimi bude ďalej.

Vojna obrazov

Ahedin otec počínanie svojej dcéry vysvetľuje tým, že bola nahnevaná na to, že pri zásahu v ich dome vojaci vážne zranili gumovým projektilom jej bratanca.

Izraelskí politici, vrátane ľavicového spektra, správanie vojakov ocenili, hoci napríklad minister školstva Naftali Bennet sa vyjadril radikálne, keď povedal, že dievča by malo skončiť vo väzení do konca života. Minister obrany Avigdor Lieberman sa zase vyjadril, že každý, kto útočí na vojakov, musí čakať, že si poňho prídu.

Za zadržiavanie a väznenie palestínskych maloletých je Izrael ostro kritizovaný mimovládnymi organizáciami. Podľa skupiny Betselem bolo v máji tohto roka v izraelských väzniciach 331 palestínskych maloletých, v drvivej väčšine vo veku od 16 do 18 rokov, alebo boli tam aj tri deti mladšie ako 14 rokov. V poslednom čase medzi nimi pribúdajú dievčatá.

Izrael pred niekoľkými rokmi znížil v niektorých prípadoch trestnú zodpovednosť na 12 rokov.

Ako dopadne Ahed, sa nateraz nevie, za jej prepustenie sa rozbehla kampaň. Nie je to po prvý raz, čo je táto dievčina stredobodom pozornosti. Už v mladšom veku sa objavovala na videách, kde vykrikovala na izraelských vojakov, potom sa spolu s matkou klbčili s izraelskými vojakmi, ktorí držali jej brata.

Izrael tvrdí, že rodina funguje ako skupina dobre nacvičených hercov s cieľom vyvolať roztržku a ukázať jeho vojakov v zlom svetle.

Izraelsko-palestínsky konflikt svet vníma ako nevyvážený, kde na jednej strane stojí najlepšie vyzbrojená armáda regiónu, na druhej strane ľudia s kameňmi a so zápalnými fľašami v rukách. V momente, keď ich predstavuje dievča s bohatou blonďavou hrivou, je zrejmé, na čiu stranu sa verejná mienka postaví.

Ahed v minulosti podnikla turné po JAR, kde hovorila o okupácii a ocenil ju aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie