Denník N

Pred revolúciou bil demonštrantov obuškom, teraz má komunista Ondráček dohliadať na prácu polície

Zdeněk Ondráček. Foto – FB Z. O.
Zdeněk Ondráček. Foto – FB Z. O.

Český poslanec Zdeněk Ondráček bol zvolený za šéfa komisie pre kontrolu Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov, výsledky voľby neskôr zrušili. Ďalšie hlasovanie bude v januári.

V januári 1989 sa na pražskom Václavskom námestí zišlo niekoľko tisíc ľudí. Chceli si uctiť pamiatku Jana Palacha, ktorý sa dvadsať rokov predtým upálil na protest proti režimu.

Zhromaždenie rozohnala Verejná bezpečnosť. Proti demonštrantom zasiahli tvrdo, použili aj slzný plyn, obušky a vodné delá. Medzi príslušníkmi pohotovostného útvaru bol aj vtedy 19-ročný Zdeněk Ondráček.

Dnes je poslancom za KSČM a komunisti chcú, aby šéfoval komisii, ktorá dohliada na bezpečnostné zložky.

„Komunistický fízel a mlátička“

Ondráčka jeho strana nominovala do čela komisie pre kontrolu Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov (GIBS). Jej cieľom je kontrolovať inšpekciu, ktorá má na starosti odhaľovanie a vyšetrovanie trestných činov a protiprávneho konania, ktoré spáchali policajti.

Komunisti tvrdia, že Ondráček má na to odborné predpoklady. Ondráček je bývalý policajt, po revolúcii získal tituly JUDr., PhDr. a Ph.D. a pracoval na Útvare pre odhaľovanie korupcie a finančnej kriminality. Od roku 2013 je poslancom za KSČM.

České médiá ho však bežne označujú za „mlátičku“. Narážajú tým na jeho zásahy proti demonštrantom. Ondráčka „komunistickým fízlom a Jakešovou mlátičkou“ v roku 2014 nazval vtedajší predseda TOP09 Miroslav Kalousek.

Poslanec komunistov však o svojej minulosti spred roka 1989 veľmi rozprávať nechce. Pre portál aktuálně.cz povedal, že bol iba jedným zo stovky policajtov, ktorí zasahovali v uliciach.

„Pre mňa to problém nie je, pretože takých príslušníkov boli desiatky či stovky, a pýtam sa, či viete, kde dnes všetci sú a aké vykonávajú činnosti,“ odpovedal v DVTV na otázku, či ho jeho minulosť nediskvalifikuje, aby zastával takú dôležitú pozíciu.

Ešte pred revolúciou zásahy proti demonštrantom vo vysielaní Českej televízie obhajoval.

O Nežnej revolúcii sa negatívne vyjadroval aj v júni na konferencii Jsi bezpečná, Česká republiko?. „Páni podplukovníci, plukovníci a generáli, mnohí z vás boli po roku 1989 pri tom, keď to išlo dolu vodou. Teraz je krásne konštatovať, že je to všetko v hajzli. Áno, my vieme, že je to v hajzli, ale musíme povedať aj to, kto k tomu smeroval a prečo sme sa do toho hajzla dostali,“ povedal podľa ihned.cz.

Kamaráti sa so separatistami

České médiá Ondráčka kritizovali napríklad aj za to, že minulý rok navštívil separatistickú Doneckú ľudovú republiku. Cestoval tam cez Rusko, ukrajinské úrady ho totiž vyhlásili za nežiaducu osobu.

Otvorene vystupuje proti NATO a na Facebooku napríklad napísal, že Francúzsko bolo „zasiahnuté morom“ a hrozí mu občianska vojna. Okrem toho tvrdil, že Ukrajina a USA napadnú Rusko.

V novembri bol hlavným predkladateľom návrhu na zavedenie trestu za hanobenie prezidenta. Za urážku prezidenta alebo „zníženie jeho vážnosti“ by tak hrozilo až ročné väzenie.

Opozícia nomináciu Ondráčka kritizuje, jeho voľbu v utorok spochybnil aj predseda snemovne, Radek Vondráček ju musel vyhlásiť za zmätočnú. Chyba nastala pri určovaní kvóra, keďže poslanci si nezobrali všetky hlasovacie lístky. Nebolo tak jasné, či bude hlasovať 191 alebo 179 poslancov.

Ondráček dostal 95 hlasov, čo by v prípade vyššieho počtu hlasujúcich nestačilo.

Jana Černochová z ODS pre Hospodářské noviny povedala, že o jeho odborných predpokladoch nepochybuje, no za omnoho dôležitejšie považuje to, že Ondráček je symbolom udalostí z januára 1989.

Proti Ondráčkovi zároveň pred poslaneckou snemovňou protestovalo asi sto ľudí. „Mlátičku Ondráčka nechceme!“ kričali.

Predseda komisie sa bude voliť znovu v januári. Zhodou okolností v čase, keď si Česi budú pripomínať výročie Palachovho týždňa, počas ktorého Ondráček zasahoval proti demonštrantom.

Syn komunistu

Ondráček je podľa Hospodářských novín synom horlivého komunistu, ktorý bol aj členom Ústredného výboru KSČ.

V utorok za neho hlasovali aj poslanci ANO, hoci ešte začiatkom decembra Andrej Babiš hovoril, že jeho nominácia je problematická. Komunisti odmietli navrhnúť iného kandidáta.

ANO už opozícia kritizovala za to, že Okamurovi pomohla do čela výboru pre bezpečnosť presadiť Radka Kotena. Poslanec SPD totiž na svojom facebookovom profile pravidelne zdieľal správy z dezinformačných webov a otvorene vystupoval proti členstvu ČR v NATO aj Európskej únii.

Babišova strana má v snemovni 78 mandátov. Pre svoju menšinovú vládu tak musí hľadať podporu aj u iných strán. Spomedzi poslancov 200-člennej snemovne sa ako najpravdepodobnejšia javí spolupráca práve s komunistami a členmi Okamurovho hnutia.

Tieto tri strany sa už spojili aj pri hlasovaní o podpredsedoch snemovne a pri rozdeľovaní postov vo výboroch. Aj preto je šanca, že Ondráček sa stane šéfom komisie pre kontrolu GIBS, vysoká.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie