Denník N

Riaditeľka divadla, ktorému Kotleba hrozil pre „zdegenerovanosť“ zrušením, zabojovala v krčme

Foto – Divadlo Štúdio tanca
Foto – Divadlo Štúdio tanca

Zuzana Ďuricová Hájková rozpráva o svojom boji s Marianom Kotlebom.

Zuzana Ďuricová Hájková zobrala dokumenty, urobila salámové chlebíky a posadila sa s mladou tanečníčkou Lenkou do miestnej krčmy v dedinke Lukavica medzi Banskou Bystricou a Zvolenom. Udialo sa to ešte pred župnými voľbami, porozprávali Lukavičanom príbeh svojho Divadla Štúdio tanca pred Kotlebom a s ním.

Župné voľby sú takmer zabudnuté, hoci ubehol len mesiac a niekoľko dní. Ján Lunter porazil Mariana Kotlebu, titulky v médiách skonštatovali, že zvíťazila na Slovensku demokracia a zdravý rozum, a len málokto vie, že za výsledkom možno boli aj takéto príbehy ľudí, ktorí pred verejnosťou zostávajú „neviditeľní“.

Tam, kde tesne vyhral Kotleba

Zuzana Ďuricová stojí na chodbe divadelnej budovy, ktorú by už zrejme v prípade Kotlebovho víťazstva manažovali namiesto tanečníkov chlapci v zelených tričkách. Na dverách za jej chrbtom svieti preškrtnutý hákový kríž ako spomienka na bývalého župana a plagát z premiéry inscenácie Prevaha dobrého a zlého, ktorá mala byť poslednou krátko pred zrušením divadla.

Hoci pôvodne nechcela rozprávať svoj predvolebný „krčmový“ príbeh, po tanečnej skúške a po porade súhlasila. Po porážke Kotlebu a úspešnej premiére Prevahy sľúbila totiž verejne, že urobí všetko pre to, aby už nikto nemohol slobode zobrať kyslík.

Lukavica, dedinka s niečo vyše dvesto obyvateľmi. V druhom kole župných volieb v roku 2013 Marian Kotleba získal vyše 47 percent, len o dva hlasy menej ako kandidát Smeru Vladimír Maňka.

Pôvodom Bratislavčanka Ďuricová sa sem presťahovala z Banskej Bystrice pred približne pätnástimi rokmi. Väčšinu dňa trávi v divadle, ktorému Kotleba najprv zrušil dotáciu na medzinárodný festival, potom priškrtil financie, až ho nakoniec chcel zrušiť.

Riaditeľka napriek tomu hovorí o sebe ako o správnej Lukavičanke. Správna Lukavičanka sa zaujíma, občas sa zastaví aj v krčme a porozpráva sa s ľuďmi.

„Keď Kotleba vyhral župné voľby, tradovalo sa, že ho volili mladí. Pýtala som sa ktorí, ukážte mi ich. Nikoho som nenašla,“ rozpráva riaditeľka, ako to vyzeralo v Lukavici pred štyrmi rokmi.

Pred týmito voľbami musela zasiahnuť

Lukavica, niekedy v polovici novembra tohto roku. Čoraz častejšie sa v obci objavovali kotlebovci a roznášali letáky. V krčme rozprávali, že ich hodili aj „tej vašej“ riaditeľke, čo rozkradla peniaze v divadle, alebo niečo také. Ľudia zostali paralyzovaní a nikto nezareagoval.

Blížili sa župné voľby, keď si Zuzana Ďuricová definitívne povedala, že musí niečo urobiť. Napadlo jej, že sa pokúsi hovoriť osobne s ľuďmi. Oslovila aj jednu z tanečníčok, Lenku, ktorá býva v neďalekej Veľkej Lúke. Okamžite súhlasila. „Zdalo sa mi, že keď bude rozprávať aj tanečníčka, môže to byť silnejšie.“

Ďuricová sa opýtala krčmárky, či by jej prekážalo, keby diskutovali priamo tam. Ešte pred dňom D obišla s manželom a synom Lukavičanov a pozvala ich na diskusiu o skutočnom príbehu divadla.

Zuzana Ďuricová Hájková a plagát predstavenia Divadla Štúdia tanca. Foto N – Daniel Vražda

Krčmová kampaň Zuzany Ďuricovej

Cez víkend obyvateľky Lukavice a Veľkej Lúky, ako riaditeľka nazvala seba a mladú tanečníčku, zriadili za stolom v miestnej krčme vlastný „štáb“. Urobila obložené chlebíky so salámou, uložila si na USB kľúč Kotlebove vyjadrenia, ktoré si vzájomne odporovali, zobrala šanón s dokumentmi, ktorý nosila od istého času vždy so sebou, a čakala.

Do krčmy prišlo osem ľudí a ďalších osem počúvalo príbeh riaditeľky a tanečníčky vo vedľajšej miestnosti. Kotlebove vyjadrenia na adresu divadla nakoniec nepoužila, vzhľadom na situáciu sa jej to zdalo príliš agresívne.

Ťažko povedať, čo Ďuricová očakávala. Vedela, že v predchádzajúcich župných voľbách v Lukavici hlasovalo iba 40 ľudí. „Neočakávala som nič. Cítila som potrebu urobiť niečo, tak som to urobila,“ vraví.

Voliť tentoraz prišlo 117 Lukavičanov, z toho 58 dalo hlas Lunterovi a 24 Kotlebovi. Je pravda, že Kotleba získal o tri hlasy viac ako v predchádzajúcich voľbách, ale rozhodujúce bolo, že jeho protikandidát dostal takmer trojnásobok Maňkovho zisku spred štyroch rokov.

Foto – Divadlo Štúdio tanca
Foto – Divadlo Štúdio tanca
Foto – Divadlo Štúdio tanca

Nový župan prišiel na premiéru

Je vyše mesiac po župných voľbách, nový predseda Banskobystrického kraja Ján Lunter vetrá v úrade, prerába organizačnú štruktúru, ktorú mu Marian Kotleba na poslednú chvíľu zmenil, aby mohol vyplatiť verným odstupné.

Zdalo by sa, že osud banskobystrického profesionálneho Divadla Štúdio tanca, ktorému Kotleba sľuboval pred voľbami, že „degenerované umenie“ zruší, bude pre Luntera to posledné, čo by ho teraz zaujímalo. Naopak. Spolu s manželkou sa objavili na premiére predstavenia Prevaha dobrého, prezrel si priestory a pozorne počúval, čím všetkým sa divadlo zaoberá.

„Pán Lunter má vlastnú firemnú skúsenosť. Dokáže si všimnúť na maličkostiach, či sa niekde pracuje, alebo nie. Málokto vníma napríklad čistotu tak ako on, foyer, vzťah umelcov k divákom po predstavení… Potešil ma, že si všimol udržiavané priestory, lebo generálne veľké upratovanie si robíme sami. Veľmi rýchlo si urobil názor, že divadlo funguje,“ opísala Ďuricová Lunterovu návštevu.

Inscenácia o kotlebovskom období sa pôvodne volala Prevaha dobrého a zlého. Tanečníci nechali pred voľbami záver otvorený a plánovali ho dotvoriť podľa výsledku. Po porážke Kotlebu prácne vyškrtávali z plagátov „zlého“.

Riaditeľka divadla Zuzana Ďuricová Hájková je v zložitej situácii. Uvedomuje si, že nový župan nemá na starosti len divadlo, zároveň si nevie predstaviť, že by o problémoch rozprávala Kotlebovmu vedúcemu odboru.

„Čakám na ten okamih, keď by sa mohli veci začať riešiť, ale zároveň si uvedomujem, že chýba medzistupeň. Potrebujeme riešiť akútne rozpočet a organizačnú štruktúru, pretože doteraz sme išli v krízovom režime. Musíme počkať, dúfam, že to nebudú mesiace,“ hovorí riaditeľka divadla.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie