Denník N

Kotlebovci padli v prieskumoch z desať na osem percent a nečaká ich dobrý rok

Lídri ĽSNS. Foto N – Tomáš Benedikovič
Lídri ĽSNS. Foto N – Tomáš Benedikovič

Neofašistom sa minulý rok nakopilo toľko problémov, že pre nich bude veľmi ťažké udržať si popularitu. Dve agentúry im po župných voľbách potvrdili prepad.

Ich vzostup vyzeral ešte v októbri hrozivo. Proti Marianovi Kotlebovi sa pred župnými voľbami spojila koalícia s opozíciou a podporili Jána Luntera, no ešte na začiatku novembra nemohol nikto s istotou vylúčiť, že šéf naofašistov uhrá dobrý výsledok, alebo dokonca opäť vyhrá.

To isté platilo o ich viac ako 330 kandidátoch na poslancov, množili sa predpovede o tom, ako kotlebovskí poslanci zahltia župné zastupiteľstvá po celom Slovensku.

Lunter nakoniec s prehľadom zvíťazil, Kotleba potupne opustil kreslo župana a celá strana má vrátane svojho predsedu len dvoch župných poslancov.

Prvá veľká prehra kotlebovcov vo voľbách sa okamžite odrazila na ich preferenciách. Z prieskumu agentúry Focus z týždňa po hlasovaní vyplynulo, že ĽSNS spadla z októbrových 10,1 na 8,4 percenta, čo je číslo blízke ich volebnému výsledku z roku 2016. Od parlamentných volieb pritom kotlebovci iba stúpali.

Prieskum Focusu teraz určite neukázal náhodné číslo. Podobný pád kotlebovcom týždeň na to namerala aj agentúra AKO – kým v októbri mali 10,4 percenta, v novembri spadli na šieste miesto a zhodných 8,4 percenta.

Neklesli len preferencie, ale aj volebný potenciál

Je pokles popularity kotlebovcov len výkyvom spôsobeným neúspechom v župných voľbách? Mohli by sa v krátkom čase vrátiť nad desať percent?

Z podrobných výsledkov prieskumu, ktoré Denníku N poskytla agentúra Focus, vyplýva, že kotlebovci majú vážnejší problém. Prepadli sa nielen vo volebnej podpore – znížil sa aj ich potenciál, čo znamená, že sa zmenšil počet tých, ktorí pripúšťajú, že by ich volili.

Kým v októbri voľbu tejto strany „určite“, alebo „asi“ zvažovalo 14 percent ľudí, v novembri to bolo len 12 percent. Naopak, podiel tých, ktorí by ich určite alebo zrejme nevolili, stúpol zo zhruba 81 na 84 percent.

Riaditeľ Focusu Martin Slosiarik je aj tak opatrný a vraví, že novembrový pokles zatiaľ treba brať zatiaľ len ako jednorazovú záležitosť a ako reakciu na župné voľby, pokiaľ ho nepotvrdia ďalšie sondáže. Tie agentúry zverejnia zrejme až v januári.

„Výsledok župných volieb nebol dobrým posolstvom pre voličov ĽSNS. Mohlo to spôsobiť ich dezilúziu, sklamanie,“ vysvetľuje Slosiarik pokles v poslednom prieskume. Pripomína, že očakávania ich dobrých výsledkov boli veľmi vysoké a sklamanie voličov vyplýva aj z toho.

Viac problémov ako radosti

Kotlebovcov však na budúci rok čakajú skôr problémy než radosti. Líder strany už nie je banskobystrickým županom a bude tak oveľa menej viditeľný. Jeho nástupca Ján Lunter navyše hľadá a zrejme aj nájde v župe kauzy z Kotlebových čias, ktoré by mu mohli uškodiť. Ukázal už, že Kotleba na poslednú chvíľu menil organizačnú štruktúru, aby jeho ľudia dostali vysoké odstupné, či predával majetok župy výrazne pod cenu.

Navyše, kotlebovci majú už teraz problémy s políciou. Iba v stredu súd trestným rozkazom uznal poslanca Milana Mazureka za vinného pre rasistické vyjadrenia v rádiu Frontinus a má zaplatiť pokutu 5000 eur, no prípad môže ešte pokračovať. Ďalšieho poslanca tejto strany Stanislava Mizíka obvinili z extrémizmu pre antisemitské výroky a polícia vyšetruje aj Mariana Kotlebu a dary kotlebovcov vo výške 1488 eur. Práve na budúci rok by mohli vyšetrovania skončiť a veci by sa mohli dostať na súd. Prokuratúra navyše už podala na Najvyšší súd podnet na zrušenie strany.

Posledným vopred známym faktorom, ktorý by mohol neofašistom skôr uškodiť ako pomôcť, sú budúcoročné komunálne voľby. Podobne ako v župných v nich nemôžu čakať výraznejšie úspechy – hlavne vo väčších mestách. Koalícia aj opozícia si totiž zrejme uvedomia, že výrazne lepšie výsledky dosahovali v župných voľbách tam, kde sa spájali do blokov. Vo väčších mestách majú navyše väčšinou oveľa nižšiu podporu ako v menších obciach.

„Rok 2018 pre nich bude určite zložitý. Nemyslím, že dnes majú potenciál ďalšieho rastu nad čísla, ktoré mali – teda výraznejšie nad desať percent,“ myslí si Slosiarik.

Návrat časti voličov, ktorí od Kotlebu po župných voľbách odskočili, je však podľa analytika za určitých okolností možný. Pokiaľ by sa bývalí voliči ĽSNS mohli niekam preliať, mohol by to byť hlavne Boris Kollár alebo niektoré z neparlamentných antisystémových strán, vraví šéf Focusu.

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie