Denník N

Päťdesiatka osobností rozhodla: udalosťou roka 2017 je porážka fašizmu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

O udalosti roka 2017 rozhodovali aj Milan Lasica, Iveta Radičová, Martin M. Šimečka, Matej Tóth, Michal Handzuš, Ľudmila Kolesárová, Fedor Gál či Andrej Bán.

Kotlebovci v župných voľbách vyhoreli a pre veľkú časť osobností v ankete Denníka N to je udalosť roka 2017. Takmer polovica z 51 oslovených osobností označila župné voľby a veľká väčšina z nich víťazstvo Jána Luntera nad Marianom Kotlebom a porážku fašistov. Osobnosti opakovali pri župných voľbách ako dôležitú udalosť aj volebné fiasko Smeru.

Medzi významné udalosti sa dostalo aj zrušenie amnestíi Vladimíra Mečiara, Veľké protikorupčné pochody a kampaň My sme les.

Tipy sú pestré a osobnosti upozorňujú aj na udalosti, ktoré sme si bežne cez rok nevšímali – napríklad na vyšetrovanie diskriminácie Rómov na Slovensku, ktoré spustila Európska komisia, alebo preverovanie, či naše lesy v Poloninách ešte patria do UNESCO.

 

Čo je podľa vás udalosťou roka 2017?

 

Milan Lasica,
herec

Župné voľby.
Vieme pri voľbách aj príjemne prekvapiť, hoci stále volíme proti niečomu a nie za niečo.

 

Iveta Radičová,
bývalá premiérka

Voľby do VÚC, pretože priniesli zmenu v rozložení politických síl a porazili extrémizmus na regionálnej úrovni. (Účasť vo voľbách spolu s volebným systémom však neoprávňuje k záverom o potenciále zmeny v parlamentných voľbách.)

 

Adam Znášik,
politický poradca

Zrušenie Mečiarových amnestií.
Mečiarove amnestie boli takmer 20 rokov symbolom únosu štátu, zlovôle štátnej moci a dôkazom, že je kasta ľudí, ktorá si tu môže robiť, čo len chce. Roky sa zdalo, že amnestie sú nezrušiteľné, a málokto si dokázal predstaviť, že sa nájde dostatočná politická vôľa, aby to bolo možné aspoň skúsiť. Tento rok sa to podarilo vďaka spoločnému úsiliu mnohých jednotlivcov, občianskeho sektora a aj politikov naprieč spektrom. Osobne oceňujem aj to, že napriek ostrej atmosfére nikto zo zúčastnených, vrátane premiéra, nezostal v pozícii porazeného. Porazení boli len tí, ktorých sa to osobne týkalo. Možno je to triviálne, ale nestáva sa to často.

 

Matej Tóth,
chodec

Župné voľby.
Aj keď tieto voľby nepatria k najpopulárnejším, tento rok zmobilizovali národ a hlavne som mal pocit, že ľudia volili inak ako zvyčajne. Viac sa zapojilo kritické myslenie. A aj keď prišlo k mnohým zmenám, nemám pocit, že to boli hlasy odporu.

 

Kto ešte rozhodoval: Václav Mika, Michal Handzuš, Ján Benčík, Andrej Bán, Martin M. Šimečka, Zuzana Hlávková, Juraj Benetin, Ľudmila Kolesárová, Fedor Gál, spolu 51 osobností.

 

Juraj Benetin,
hudobník a architekt

Bratislava zistila, že sa dramaticky zmení.

My, čo sa podieľame na rozvoji tohto mesta, o tom vieme už veľmi dlho a rozmýšľali sme, ako túto „novinu“ mestu prezradiť. Udialo sa to, našťastie, samo a práve tento rok. Samozrejme, veľmi tomu pomohol vietor okolo významnej investície, ale dôležitejší je reálny zážitok. Keď sa dnes postavíte na ulicu Mlynské nivy, kde zrazu všetko zmizlo, uvedomíte si, že to je naozaj veľmi veľké a veľmi prázdne. Na tej rovnej ulici voľným okom vidíte zakrivenie zeme a aj tak je to len časť nového centra mesta. Toto centrum sa začalo plánovať niekedy hlboko v 20. storočí a od roku 2017 to konečne Bratislava vie. Pre mňa je toto udalosť nie roka, ale desaťročia, pretože mesto je živé iba vtedy, keď nevníma len svoju minulosť a súčasnosť, ale aj svoju budúcnosť.

 

Michal Vašečka,
sociológ, predseda redakčnej rady Denníka N

V roku 2017 dokončila skupina aktivistov rekonštrukciu Novej synagógy v Žiline. Nielenže sa im podarilo zachrániť vzácnu kultúrnu pamiatku architekta Petra Behrensa pred nejakým sporným komerčným využitím, ale vdýchli budove i nový život a vytvorili výnimočný výstavný priestor. Skupina žilinských aktivistov tak úspešne dala nový zmysel termínu kvalita života na Slovensku v 21. storočí a ukázali, akí vedia byť ľudia na Slovensku svetoví. Iba oni vedia, čo všetko ich to stálo – ich vlastné financie, stovky odpracovaných hodín, prvé šediny. Ale príklady priťahujú. Pozdravujeme do Žiliny.

 

Juraj Smatana,
učiteľ, bojovník proti dezinformáciám

Za udalosť roka na Slovensku považujem župné voľby, v ktorých občania neočakávane dokázali odmietnuť súčasne smerácku korupciu aj kotlebovský nacizmus.

 

 

Andrej Bán,
reportér, zakladateľ iniciatívy Zabudnuté Slovensko

Župné voľby, mobilizácia voličov proti Kotlebovi v Banskobystrickom kraji a úspech kandidátov opozície vo väčšine ostatných krajov.
Považujem to za zdravý a veľmi potrebný hlas demokratických síl, ktoré odmietajú fašistov a zároveň majú už plné zuby vládnutia Smeru.

 

Ján Benčík
bloger, odkrýva fašistov

Župné voľby a Mečiarove amnestie.
Župné voľby boli signálom, že ľudia odmietajú extrémizmus pravicový i ľavicový a že sa stavajú kriticky aj voči vládnucej strane a jej kauzám. Mečiarove amnestie boli vecou, ktorá ťažila slovenskú spoločnosť. Treba však ešte dúfať, že ich zrušenie bude mať aj súdnu dohru.

 

[/greybox]

Udalosť roka – ako rozhodli

Do hlasovania o Udalosť roka 2017 sa zapojilo 51 osobností z verejného života, kultúry, športu. Rozhodli takto:

  • župné voľby: 23 hlasov
    a z toho 18 hlasov porážka fašistov;
  • zrušenie Mečiarových amnestií: 6 hlasov;
  • protikorupčné pochody: 5 hlasov;
  • kampaň My sme les: 3 hlasy.

[/greybox]

 

Eva Kováčechová,
advokátka, šéfka Centra právnej pomoci, členka Redakčnej rady Denníka N

Župné voľby 2017.
Priniesli nádej a ukázali, že ľudia na Slovensku sa nenechali poblázniť hnedou nenávisťou, ale naopak – dokázali sa zomknúť a odmietli všeobecne populárny uhladený fašizmus.

 

Martin Bútora,
sociológ, spisovateľ, diplomat, člen Redak­č­nej rady Denníka N

Zmena v župných voľbách v Banskej Bystrici.
Vytvorilo sa politické spojenectvo ľudí, ktorých spájal odpor voči nenávisti a extrémizmu, pričom dvaja poprední kandidáti uvoľnili miesto pre dobrú voľbu. Videli sme nebývalý rozmach občianskych aktivít. Obyvatelia Slovenska opäť raz dokázali uskutočniť „demokratickú korektúru“: pred trištvrte storočím na režim Hitlerovho vojnového spojenca odpovedali Povstaním; autokrata Mečiara odstavili od moci vo voľbách; hrozbu vlády jednej strany zažehnali v prezidentských voľbách v roku 2014. A teraz padol Kotleba a spol., čo je nielen príspevok k slušnejším pomerom u nás doma, ale aj k priaznivejšej tvári Európy.

 

Sergej Michalič,
politický poradca

V politike – a verejnom živote vôbec – porážka Mariana Kotlebu uňho doma v kraji.
Spätne to vyzerá ako hra s vopred jasným výsledkom, ale takto pred rokom by na to nikto s istotou majetok nestavil. Niežeby sme tým fenomén extrémizmu a neonacizmu týmto u nás porazili: aj takmer štvrtina v čase volieb už plne informovaných voličov je mimoriadne nepríjemná až nebezpečná realita. Ale nechcem si predstavovať rozmery sebavedomia na jednej strane a celoštátnej depresie, paniky, obviňovania krížom-krážom, malovernosti a šialených nápadov na strane druhej, keby to dopadlo inak.

 

Fedor Gál,
sociológ a prognostik

Župné voľby.
Ukázali, že keď je niečo dosť, tak je toho fakt dosť. V Európe to je priebeh migračnej krízy a prístup Merkelovej, Nemci si s integráciou migrantov celkom dobre vedia poradiť. A udalosťou svetového významu je skoro každá cesta a prejav pápeža Františka.

 

Ľudmila Kolesárová,
manažérka Dobrého anjela

Župné voľby.
Po parlamentných voľbách, keď sa fašizmus plazivou formou dostával do ulíc aj domácností a aj na dôležité posty v politike a samospráve, sme všetci s napätím očakávali výsledky župných volieb. Výsledky boli po dlhom čase pozitívnym impulzom, že to s nami nie je až také zlé. Nielenže utrpel porážku fašizmus, ale aj kandidáti Smeru. Takéto dobré správy potrebujeme. Avšak nesmieme zaspať na vavrínoch, lebo to sa nám, Slovákom, často stáva.

 

Ivan Kamenec,
historik

Župné voľby.
Napriek mnohým predchádzajúcim sklamaniam vzbudili predsa len istú nádej (alebo zas iba ilúziu?). Spoločnosť v nich odmietla fašistické tendencie a primitívnu demagógiu ich nositeľov.

 

Monika Kompaníková,
spisovateľka

Brexit.
Slová, populizmus a demagógia sú silnejšie ako kedykoľvek predtým a dôsledky zlých rozhodnutí prekonávajú všetky naše fantázie a aj hranice.

 

Juraj Lukáč,
náčelník lesoochranárskeho zoskupenia Vlk

Rozhodnutie UNESCO postaviť sa na obranu lesov na východnom Slovensku výzvou k zastaveniu ťažby a poľovania v lokalitách prírodného dedičstva UNESCO Karpatské bukové pralesy.

 

Václav Mika,
bývalý riaditeľ RTVS
Najviac dianím na Slovensku hýbala a hýbe situácia vo vládnej koalícii. Na prvý pohľad znenazdajky, v pravidelných intervaloch prepukáva koaličná kríza a následne si všetci opäť sadnú a dohodnú sa na „svojich“ prioritách.

 

Zuzana Wienk,
riaditeľka Aliancie Fair-play

Župné voľby boli pre mňa asi najvýznamnejším momentom tohto roka. Prekreslili politické siločiary a mnohým v politike zobrali istoty. Stali sa aj jasným príkladom sily a významu spojenia ľudí naprieč krajinou a ukázali, že ľudia spojení za významným a dobrým cieľom môžu nastavovať agendu oveľa významnejšie než najmocnejší politici.

 

Viera Kalmárová,
šéfka Štátnej školskej inšpekcie

Jednoznačne zrušenie Mečiarových amnestií.
A to aj napriek tomu, že pravdepodobne išlo iba o symbolický akt, čo znamená, že skutoční vinníci nikdy nebudú potrestaní. Táto udalosť však povzbudila všetkých, ktorí si mysleli, že občianska spoločnosť na Slovensku je takmer mŕtva. Nebola to, vďakabohu, pravda. Zároveň bolo nesmierne povzbudzujúce sledovať, ako prirodzená spravodlivosť, na ktorej trvali desaťtisíce ľudí, prinútila meniť názor medzi dvoma televíznymi diskusiami tých, ktorí vždy tvrdili, že zrušenie amnestií by viedlo k deštrukcii právneho štátu.

 

 

Peter Balko,
spisovateľ

Za udalosť roka 2017 na Slovensku považujem výsledky volieb do vyšších územných celkov, ktoré potvrdili, že naša krajina zbehov & pútnikov vyliala hnedastý, xenofóbny zákvas s fúzkatým povlakom tam, kam patrí – do žumpy dejín – a otvorila sa novým cestám i smerom. Môžem len dúfať, že za najbližším rokom nečíha ďalší múr, kauza alebo bankovky v alobale. V temných lesoch sa už totiž zbiehajú pochybní militantní proroci s nadržanými bajonetmi a novým usporiadaním sveta. Prosím, nesklamte nás.

 

Stanislav Mičev,
riaditeľ Múzea SNP a vyzývateľ Kotlebu, ktorý sa vzdal v prospech Jána Luntera

Prepad strany Kotleba – ĽSNS v župných voľbách v novembri 2017.
Porážka Mariána Kotlebu vo voľbách na predsedu BBSK. Odmietnutie fašistickej politiky ako možného riešenia na Slovensku.

 

Péter Hunčík,
psychiater, člen redakčnej rady Denníka N

1) Zemetrasenie v Mexiku a hurikán Irma v karibskej oblasti.
2) V Ugande už čaká na pomoc 1 milión utečencov z Južného Sudánu. V iných utečeneckých táboroch na Blízkom Východe a v Afrike čaká na pomoc ďalších 5 miliónov ľudí (utečenci).
3) Teroristické úroky v Istanbule, v Londýne, Štokholme, Barcelone, Turku, Mogadiše, v Edmontone, Paríži, Petrohrade, Manchestri.
4) Vojna v Sýrii a v Iraku.

 

Matúš Čupka,
aktivista, zakladateľ Zelenej hliadky

Porážka Mariána Kotlebu v župných voľbách je pre mňa jednoznačnou udalosťou roka.
Voliči ukázali, že smerovanie Banskobystrického kraja pod Kotlebom nie je dobré, sľuby sa nenaplnili a hmatateľné výsledky nepriniesol. Navyše, rozdiel hlasov medzi Kotlebom a Lunterom nebol vôbec tesný. Verím, že súčasným či potenciálnym voličom ĽSNS otvorilo pôsobenie Mariána Kotlebu v županskom kresle oči. Kotlebovci totiž ukázali, že nie sú akousi alternatívou, ale len slepou uličkou rodinkárstva, dohadzovania kšeftov a konfliktov s divadlami či inými inštitúciami, ktorých samotná podstata je založená na hodnotách ako sloboda či otvorenosť.

 

Eugen Korda,
novinár, .týždeň

Antiudalosťou roka je návrat Igora Matoviča do parlamentu.
Po jeho krátkej abstinencii sa ukazuje, že je lepšie, keď sedí doma a nechodí do práce. Dá sa predpokladať, že hnutiu OĽaNO začnú preto padať preferencie.

 

Peter Celec,
vedec a lekár z LF UK Bratislava

Ne-reforma školstva.
Myslím, že na Slovensku opäť nie je ani tak veľmi dôležité, čo sa stalo, ako to, čo sa nestalo. Ani tohto roku neprebehla napríklad žiadna reforma školstva – ani dobrá, ani zlá, ani tá ohlasovaná najväčšia. V dlhodobej perspektíve niet pre krajinu nič dôležitejšie ako fungujúce školstvo. Ak aj naďalej budeme čakať na celospoločenský konsenzus, nemusíme sa reformy dočkať nikdy.

 

Zuzana Hlávková,
Transparency International Slovensko, Biela vrana 2017

Zrušenie Mečiarových amnestií.
Ako ukážka toho, čo dokážu ľudia, keď sa spoja pre dobrú vec – právnici a odborná verejnosť, filmári a herci z filmu Únos, mimovládny sektor a verejnosť z kampane Som za!, decká z protikorupčných pochodov, vyšetrovatelia, ktorí únos a vraždu Remiáša riešili, a v neposlednom rade dlhoročná osobná obeta Oskara Fegyveresa a Anny Remiášovej. Tí všetci prispeli k tomu, že máme šancu sa vyrovnať s našou minulosťou a tým, na akých základoch stojí Slovensko ako samostatná krajina.
Pre mňa jedna z najlepších správ tohto roka a dôkaz toho, že postaviť sa za spravodlivosť navzdory mocenskej prevahe má význam.

 

Michal Hvorecký,
spisovateľ

Župné voľby, ktoré ukázali, že na Slovensku stále máme demokratickú opozíciu, hoci obsahovo zúfalú, chaotickú, neprehľadnú, často protirečivú a iracionálnu, ale predsa. Hádam lídrov malý úspech privedie k ucelenejšej a hlavne zrozumiteľnejšej spoločnej stratégii a dočkáme sa aj vzniku nových strán.

 

Dana Kleinert,
módna návrhárka

Budem veľmi „lokálna“, pričom mám viacero tipov. Jedným z nich je oficiálne spustenie Novej Cvernovky 1. mája tohto roka a s tým spojený celý proces, ktorý nasleduje – od aktivít pre verejnosť až po nastavenie areálu aj v súvislosti s internátom a urbanizmom okolia. Nemenej dôležitým počinom roka je podľa mňa vypracovanie manuálu na lepšiu Bratislavu „Plán Bratislava“, na ktorom pod vedením Matúša Valla pracovalo vyše 60 odborníkov. Kniha uzrie svetlo sveta až v roku 2018, ale predchádza jej množstvo stretnutí a z nich vyplývajúce závery. To je pre mňa udalosťou roka. A nedá mi nespomenúť aj zrušenie Mečiarových amnestií.

 

Erik Baláž,
ochranár a dokumentarista, Biela vrana 2017

Udalosťou roka sú pre mňa protikorupčné pochody, ktoré ukázali, že občianska spoločnosť na Slovensku stále žije, a vliali nádej na zmenu frustrovaným voličom aj chronickým nevoličom.

 

Milan Šimečka,
komentátor a editor Denníka N

Víťazstvo Jána Luntera v župných voľbách nad Marianom Kotlebom. Ukázalo schopnosť mobilizácie demokratickej časti spoločnosti.

 

Zuzana Ďuricová Hájková,
riaditeľka Divadla Štúdio tanca

Tí, ktorí poznajú náš príbeh, by možno predpokladali, že poviem: výsledky volieb v Banskobystrickom kraji. Mojou udalosťou roka je však protifašistický pochod Spolu je nás viac, ktorý zorganizovalo združenie Nie v našom meste v Banskej Bystrici (7. októbra 2017) a na ktorom som zažila niečo podobné ako počas Nežnej revolúcie v uliciach rodnej Bratislavy. Zrazu som cítila v morku kostí, že veci sa predsa len dajú zmeniť a ľudia neostali celkom lahostajní, a taká milá drobnosť k tomu ešte – potvrdzovalo to nádherné slnko, ktoré nás po celý čas pochodu sprevádzalo.

 

Pavol Szalai,
bývalý pracovník ministerstva zahraničných vecí, pracovník euractiv.sk, Biela vrana 2017

Protikorupčné pochody.
Stredoškoláci a vysokoškoláci vyšli do ulíc a strhli so sebou tisíce ľudí všetkých vekových kategórií. Nová generácia ohlásila svoj vstup do verejného života podobne ako v rokoch 1989 či 1998. V téme korupcie vytvorila nebývalý tlak na pokryteckých politikov, omeškané inštitúcie aj svedomie každého z nás.

 

Šimon Šicko,
riaditeľ Pixel Federation

Udalosťou roka na Slovensku boli župné voľby.
Myslím si, že tak ako v každých voľbách ide o veľa, tak v týchto išlo o dušu Slovenska. Župné voľby znovu ukázali, že keď ide do tuhého, ľudia sa vedia zmobilizovať (hlavne v Banskobystrickom kraji). Pevne verím, že župné voľby naštartovali postupnú politickú premenu tejto krajiny na krajinu, ktorá sa svojim problémom vie postaviť čelom.

 

Braňo Bezák,
copywriter, hudobník

Po roku Trumpa a brexitu prišiel rok, keď sme v zápase s nacionálnym egoizmom a egom nacionalistov vyhrali niekoľko bitiek. Bojovalo sa vo volebných miestnostiach v Holandsku, v Nemecku aj Francúzsku. V Česku či v Rakúsku to dopadlo horšie, ale i tam sa formujú vlády, ktoré sa vyhlasujú za proeurópske. A tým sa dostávam k udalosti roka u nás doma. Je ňou prihlásenie sa Roberta Fica k jadru EÚ. Viem, že jadro je len marketingový pojem. Viem, že reči nie sú činy. Viem, že Fico je Kaliňák. Aj tak je to veľká vec. Jedna z dôležitých frontových línií politického boja do budúcich parlamentných volieb je narysovaná. A myslím si, že ju pán premiér narysoval správne. Ak by ste chceli dôkaz, tak človek, čo svojho času investoval svoj čas a um do veľkej crowdfundingovej kampane proti Ficovi, tento rok na Facebook napísal:„Keby som si mal vybrať, tak by som z dvojice Fico – Sulík volil Fica. Úplne vážne.“

 

Mikuláš Huba,
ochranár

Kampaň My sme les, v ktorej koalícia ochranárov, vedcov, popredných umelcov a ďalších mienkotvorných osobností žiada zastaviť nepríčetné drancovanie našich lesov – inými slovami: zabrániť krádeži nášho rodinného striebra. Robí to na solídnych odborných základoch, umelecky pôsobivo a ľudsky presvedčivo. Po prvom týždni od spustenia kampaň a pripojené video zaujali 1,5 milióna používateľov Facebooku a jej požiadavky podporilo 60-tisíc občanov.

 

Milan Nič,
analytik Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku so sídlom v Berlíne

Nástup nových prezidentov USA a Francúzska.
Po Obamovej politike „strategickej zdržanlivosti“ priniesol Donald Trump a jeho administratíva nepredvídateľnosť, stiahnutie sa z niektorých regiónov a strategické oslabenie Ameriky vo svetovej politike, čo zásadne mení dynamiku Aliancie na globálnej úrovni. Oproti tomu mladý technokrat Emmanuel Macron vdýchol novú energiu francúzskej politike v Európe a jej okolí, čo otvára priestor na reformu eurozóny a prehĺbenie niektorých politík v EÚ vrátane obrany. Macron sám však nič nedosiahne bez Nemecka – a práve nečakane dlhé čakanie na sformovanie novej vlády Angely Merkelovej je takisto dôležitým míľnikom („non-eventom”) tohto roka s negatívnym dosahom aj na strednú Európu.

 

Miroslav Kocúr,
teológ

Župné voľby a zvlášť zvolenie Jána Luntera v Banskej Bystrici na čelo župy. Sila pozitívneho príbehu a konkrétna ponuka premohla ambiciózne ciele a nenávistné postoje fašistov a „istoty“ strany Smer. Dobro môže víťaziť nad zlom. Nádej má budúcnosť. Práca Lunterovho tímu a aktívny postoj angažovaných jednotlivcov v košickej, žilinskej či prešovskej župe ukazuje cestu k lepšiemu Slovensku na lokálnej úrovni.

 

Martin Macharik,
predseda Kalvárskeho fondu, renovuje historické domy v Banskej Štiavnici a kalváriu

Župné voľby.
Po rokoch, keď sa zdalo, že pomery síl sú na Slovensku zamrznuté a nič sa nehýbe, sa zrazu ukázalo, že to môže byť aj inak a ako na to.

 

Michal Handzuš,
hokejista

Voľby.
A to nemyslím len tie slovenské do vyšších územných celkov, ale aj francúzske a nemecké. Bola obava, či sa k moci dostanú aj neštandardní politici, no to sa, našťastie, nestalo.

 

Jakub Ptačin,
grafik, marketér, aktivista

Eko-kampaň My sme les.
Naštartovala dôležitú tému ochrany prírody, zrušenia ťažby dreva v národných parkoch a nastolenia systému ich správy.

 

Denisa Havrľová,
novinárka a aktivistka

Župné voľby a porážka Mariana Kotlebu v Banskej Bystrici, kde ľudia ukázali svojou účasťou vo voľbách svoj postoj k fašistom a zvolili si nového župana Jána Luntera. Ukázali sme, že v tejto krajine nechceme rasizmus a fašistov.

 

Vladimír Krčméry,
lekár, vedec, ktorý organizuje humanitárnu pomoc vo svete

Udalosť roka vidím v odstúpení posledného afrického diktátora Roberta Mugabeho, ktorého zvrhli. S ním padne do rúk spravodlivosti totiž aj Mengistu Haile Miriam, bývalý etiópsky diktátor a masový vrah, ktorého Mugabe skrýval vo svojej rezidencii, takže udalosť na druhú.

 

Pavel Sibyla,
riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu

Protikorupčné pochody.
Mladí nám to ukázali. Že na zorganizovanie (na slovenské pomery masívnych) protikorupčných pochodov nie sú potrebné politické strany, že nepotrebujeme Sulíka ani Matoviča, aby sme precítili, čo nám na Slovensku najviac prekáža. Že mladí nie sú takí ľahostajní, ako si o nich myslíme. Že ak existuje spôsob, ako vládu pritlačiť k činom (napríklad k zrušeniu Mečiarových amnestií), tak je to 7-tisícový pokojný dav na námestí. Študenti nám pochodmi jasne odkázali, že chcú ostať na Slovensku. Ale nato musíme našu krajinu spravovať inak ako doteraz.

 

Vladimír Crmoman,
učiteľ a jeden z lídrov učiteľských odborov

Najviac dianím na Slovensku z môjho pohľadu hýbala iniciatíva Veľkého protikorupčného pochodu. Vnímam ju ako pokračovanie prebúdzania občianskej spoločnosti u nás, ku ktorej rok pred tým prispel štrajk učiteľov. Dôsledkom bola nielen zmena správania predsedu vlády, ale aj zmena klímy v spoločnosti, ktorá sa prejavila v citlivosti na eurofondové kauzy či vo voľbách do VÚC. Verím, že rozkrádanie štátu bude pre politikov a ich mecenášov čoraz ťažšie a že sa Slovensko aj v roku 2018 stane o čosi lepšou krajinou na život.

 

Štefan Straka,
Rómom a hendikepovaným dáva prácu v biozáhradách, Biela vrana 2017

Iniciatíva My sme les.
Vzácne slovenské lesy nielen v národných parkoch sú naším národným pokladom.

 

Jozef Bátora,
profesor na Katedre politológie FiF UK Bratislava

Vyhlásenie troch najvyšších ústavných činiteľov o podpore budúcnosti SR v „jadre“ EÚ. Je to výrazná udalosť s istou mierou ambivalentnosti. Na jednej strane je rozhodne pozitívne, že traja najvyšší ústavní činitelia a niektorí ďalší kľúčoví aktéri našej politickej a diplomatickej scény dokázali takto jasne deklarovať jednotu pri presadzovaní kľúčového záujmu SR – tým je príslušnosť k najužším formám integrácie v Únii. Na druhej strane fakt, že naši traja ústavní činitelia takéto verejné vyhlásenie urobili, naznačuje, ako neistí sme si svojou príslušnosťou v najužších rámcoch Únie.

 

Mária Patakyová,
ombudsmanka

Zisťovacia návšteva Európskej komisie ku konaniu voči Slovenskej republike – Európska komisia pokračuje v konaní proti Slovensku pre porušenie smernice o rasovej rovnosti. Po dva a pol roku od začiatku konania si Komisia v septembri overovala na Slovensku prax a poskytnuté informácie o diskriminácii rómskych žiakov vo vzdelávaní. Je to udalosť tohto roka, ktorej výsledok rozhodne, či Európska komisia zažaluje Slovensko za diskrimináciu detí vo vzdelávaní. Prijatie systémových opatrení verejného ochrancu práv vo vzdelávaní za uplynulé roky nie je dostatočné, a preto predpokladám, že konanie bude pokračovať podaním žaloby voči Slovenskej republike na Súdnom dvore Európskej únie.

 

Marek Adamov,
aktivista, Stanica Žilina-Záriečie

Za udalosť roka považujem župné voľby, ktorých výsledkom sú župné parlamenty bez kotlebovcov, a to nielen v Banskobystrickom kraji. To bola naozajstná radosť a chuť tu ďalej žiť.

 

 

Janette Motlová,
šéfka mimovládky Eduma

Myslím, že najväčšou udalosťou bol prvý protikorupčný pochod, ktorý zorganizovali študenti Karolína a Dávid. Všetkým nám ukázali, že frflať doma pred telkou nestačí. Dokázali pritiahnuť pozornosť, ľudí, vytvoriť atmosféru. Áno, možno to nebolo dokonalé, ale ten prvý mal pre mňa najväčší zmysel, pozornosť a prebudil mnohých z nás.

 

Peter Visolajský,
šéf Lekárskeho odborového združenia

Udalosťou roka pre mňa je zrušenie Mečiarových amnestií. Bolo dôležité, pretože sa ukázalo, že spravodlivosti nemôžu brániť ani štátni predstavitelia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Lunter

Slovensko

Teraz najčítanejšie