Denník N

Do pitnej vody na Žitnom ostrove sa dostal pesticíd, päťtisíc ľuďom zakázali piť z vodovodu

Obce, v ktorých množstvo pesticídu atrazín v pitnej vode prekročilo povolené množstvo. Foto - Reprofoto Google Mapy
Obce, v ktorých množstvo pesticídu atrazín v pitnej vode prekročilo povolené množstvo. Foto – Reprofoto Google Mapy

Znečistením sú zasiahnuté obce Trstená na Ostrove, Baka, Jurová, Blatná na Ostrove, Holice a Lúč na Ostrove, teda asi päťtisíc obyvateľov.

V šiestich obciach na Žitnom ostrove ľuďom zakázali používať vodu z vodovodou. Je v nej totiž vysoké množstvo pesticídu atrazín.

Znečistením sú zasiahnuté obce v blízkosti Gabčíkova: Trstená na Ostrove, Baka, Jurová, Blatná na Ostrove, Holice a Lúč na Ostrove, teda asi päťtisíc obyvateľov. Pitnú vodu im teraz nosia v cisternách.

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, ktorá do regiónu dodáva pitnú vodu, zatiaľ nevie, čo sa stalo. Podali podnet na inšpekciu životného prostredia.

„Znečistenie budeme pravidelne monitorovať, zisťovať stúpanie alebo pokles danej látky v podzemných vodách,“ tvrdí vodárenská spoločnosť. Keď budú mať dostatok údajov, chcú vytvoriť model šírenia pesticídu v podzemných vodách.

Pesticíd môže spôsobiť aj ochrnutie

Miestny úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že voda z vodovodu v týchto obciach je „zdravotne nebezpečná“. Nie je podľa neho vhodná na pitie, varenie ani na prípravu potravín.

Je možné ju však využívať napríklad na osobnú hygienu.

Jedna zo zasiahnutých obcí Blatná na Ostrove svojim obyvateľom neodporúča ani pitie vody zo studní.

V roku 2004 Európska úni zakázala atrazín používať, pretože sa dokázalo, že má negatívny vplyv na človeka a ďalšie živočíchy. Odvtedy sa na Slovensku nedá kúpiť ani predávať.

„Ide o pesticíd používaný pri pestovaní plodín a trávnikov,“ píše hovorkyňa Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti Margita Lukáčová. V minulosti látku používali aj pri pestovaní kukurice, sóje alebo chmeľu.

Pred asi desiatimi rokmi vedci zistili, že táto látka pri obojživelníkoch spôsobuje deformácie orgánov a hermafroditizmus, pri rybách poruchy reprodukcie.

Ľuďom môže vyššie množstvo atrazínu spôsobovať poruchy motoriky a koordinácie, ochrnutie končatín, respiračné problémy a zníženie kvality spermií.

Vianoce a začiatok roka bez vodovodu

Atrazín v minulosti našli aj vo vzorkách vody z Dunaja. Prieskum pred šiestimi rokmi robilo Centrum pre trvalo udržateľné alternatívy v spolupráci s maďarskými environmentalistali. Pesticíd vo vode našli pri Hainburgu, teda v časti, odkiaľ k nám rieka priteká, a následne aj v Komárne.

„Vzniknutú situáciu riešime inštalovaním odlučovacích zariadení na dotknutých vodných zdrojoch,“ píše Lukáčová z vodárenskej spoločnosti.

Predpokladajú, že v Trstenej na Ostrove by mali mať odlučovacie zariadenie nainštalované v januári 2018, v Holiciach a Blatnej na Ostrove by úpravne vody mohli dokončiť vo februári 2018. „V súčasnosti prebiehajú rokovania s dodávateľom o urýchlení dodávky a montáže odlučovacích zariadení,“ hovorí Lukáčová.

Starostka obce Trstená na Ostrove Zuzana Bónová hovorí, že v obci okolo pitnej vody nevznikla panika. Cisterny s pitnou vodou do obce prichádzajú na hodinu a pol predpoludním a aj popoludní. V súčasnosti sa snažia dohodnúť, aby bola cisterna v dedine dostupná aj okolo šiestej, keď sa ľudia vracajú domov z práce.

„Na vianočné sviatky už sú objednané 18,9-litrové nádoby s vodou pre odberateľov vody od vodárenskej spoločnosti. Samospráva zabezpečí pitnú vodu aj pre tých, ktorí na obecný vodovod nie sú pripojení,“ vysvetľuje starostka. Tých, čo vodu čerpajú len zo studne, je v dedine minimum, malo by ísť  asi o pätnásť domácností.

Medzi sviatkami sa v obci vrátia k dovozu vody cisternami a počas Silvestra a na Nový rok by mali obyvateľov opäť zásobiť nádobami s vodou.

Odborníčka: Jedovaté látky z polí stekajú do vody

Odborníčka na vodu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Alena Trančíková považuje používanie pesticídov na Žitnom ostrove za veľký problém. „Na poliach sa používajú herbicídy, fungicídy a insekticídy, čo sú jedovaté látky. Najhorší vplyv má čoraz viac plôch, kde sa pestujú plodiny do biopalív, pre ktoré neexistujú žiadne limity na množstvo použitých pesticídov.“

Európska únia prijala balík zákonov, ktorý usmerňuje používanie pesticídov aj ich kontrolu, výrobcovia sú navyše povinní zverejňovať zloženie a spôsob, ako látky odhaliť.

Bratislavské vodárne ani SHMÚ podľa Trančíkovej tieto látky nedokážu sledovať a keby museli vybudovať úpravne vôd, ktoré by pesticídy z vody odstránili, niekoľkonásobne by to zvýšilo cenu vody.

Trančíková hovorí, že stav podzemnej vody sa podľa sledovania SHMÚ zhoršuje. „Dlhodobý trend kvality podzemných vôd je negatívny. Voda má menej kyslíka.“ Je to tak pre to, že veľká plocha Žitného ostrova je zabetónovaná a aj preto, že v obrovskej Hrušovskej zdrži pri Bratislave je dno zanesené bahnom a usadeninami a nik ho nečistí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie