Denník N

Podcenenie Orbána prinieslo Kaczyńského

Foto – AP
Foto – AP

K skutočným sankciám je ešte dlhá cesta a Únia sa ľahko môže ukázať ako bezzubá.

Na rozdiel od NATO, ktoré je jednoúčelovým obranným paktom, a preto môže byť jeho členom aj Turecko, má byť Európska únia hodnotovým spoločenstvom demokratických právnych štátov.

Táto požiadavka je dôležitejšia než ekonomické aspekty, ktoré stáli v základoch integrácie, je dôležitejšia ako voľný pohyb osôb, nehovoriac o ekonomickej solidarite a dotovaní menej vyspelých regiónov, čo za hlavný prínos Únie považuje väčšina politikov vyšehradských krajín. Krajina, v ktorej neplatia princípy demokracie a právneho štátu, nespĺňa podmienky členstva v Únii, nikdy by do nej nemohla vstúpiť a nemala by v nej byť ani vtedy, ak tieto podmienky prestala plniť až počas členstva.

To je teória, realita je zložitejšia. Podobne ako v eurozóne si ani pri členstve v EÚ nikto nechcel nadšenie z integrácie kaziť pochybnosťami. Preto sa nemyslelo na účinné ochranné mechanizmy pre prípad, že by sa niečo zvrtlo a všetko by nešlo podľa plánu. Únia tak síce má možnosť potrestať toho, kto nedodržuje pravidlá, v praxi sú však tieto mechanizmy veľmi ťažkopádne, nepočítajú so skutočne odhodlaným kverulantom a ani s tým, že bude kverulantov viac a budú si kryť chrbát.

Na jednej strane tak je jasné, že poľská vláda zásadne porušuje princípy demokracie a právneho štátu. Vedia to i jej spojenci a obhajcovia od európskej krajnej pravice cez ortodoxných konzervatívnych politikov až po mnohých slovenských kresťanských intelektuálov, ktorí by nemali najmenší problém toto porušenie jasne pomenovať, ak by sa ho dopustila nejaká ľavicová vláda.

Na druhej strane je otázka, ako v tom poľskej vláde zabrániť, ako pomery v Poľsku vrátiť do demokratického normálu. Od aktivovania článku sedem Európskou komisiou je ku skutočným sankciám veľmi dlhá cesta, o vážnych sankciách musia členské štáty rozhodnúť jednohlasne a maďarská vláda už oznámila, že ona postih Poľska neschváli. Ľahko sa to teda môže skončiť tým, že sa Únia ukáže ako bezzubá a neschopná brániť svoje základné hodnoty – čo bude len ďalším povzbudením pre všetkých populistov a extrémistov.

A jedným z dôvodov, prečo sa to môže skončiť tak smutne, je neschopnosť Únie včas zakročiť proti režimu Viktora Orbána, ktorý už v búraní demokratického a právneho štátu zašiel oveľa ďalej ako režim Jaroslawa Kaczyńského. Orbánova beztrestnosť bola povzbudením pre Kaczyńského a zároveň umožnila vznik koalície vládnucich extrémistov, ktorí sa teraz môžu navzájom chrániť.

Kým bol Orbán sám, Únia ho ako problém podceňovala a teraz už je možno neskoro. To je chyba, ktorú Brusel i európski demokratickí politici opakujú neustále.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Tusk

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie