Denník N

Tóthovi do polnoci neposlali stanovisko. Zrejme to znamená, že je očistený

Matej Tóth. Foto – TASR
Matej Tóth. Foto – TASR

IAAF sa mala vyjadriť do stredajšej polnoci. Nevyjadrenie automaticky znamená očistenie. Tóth však ešte čaká na oficiálne potvrdenie.

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) mala do stredajšej polnoci čas, aby sa vyjadrila k dopingovému prípadu Mateja Tótha. Tento termín si dokonca dvakrát predĺžila.

Keďže sa nevyjadrila, môže to znamenať, že Tóth je očistený a IAAF súhlasí s posudkom Disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu, ktorá tvrdí, že Tóth nedopoval.

Tóth má zastavenú činnosť od začiatku júla pre nezrovnalosti v biologickom pase.

IAAF mala dve možnosti: buď stanovisko slovenských odborníkov akceptovať, alebo sa obrátiť na Športový arbitrážny súd v Lausanne. Zatiaľ to vyzerá, že prišlo k prvej možnosti. Ak je to pravda, Tóthovi by čoskoro mali zrušiť zákaz činnosti.

„IAAF zastúpená Jednotkou integrity atletiky teoreticky mohla využiť na doručenie oznámenia aj inú ako elektronickú poštu (e-mail), hoci doposiaľ v kauze Mateja Tótha komunikovala vždy elektronicky. Kým SAZ nedostane oficiálnu odpoveď, dovtedy sa stále pohybujeme len v rovine domnienok a špekulácií,“ píše SAZ v stanovisku.

IAAF sa mala pôvodne vyjadriť už v nedeľu 3. decembra do polnoci, keď uplynula 45-dňová lehota, no v rámci svojich pravidiel využila možnosť jej predĺženia o ďalšie dva týždne do 18. decembra 2017. Ani v tento deň však nerozhodla, ale prišiel oznam, že IAAF Doping Review Board (orgán IAAF na posudzovanie dopingu) si v tejto kauze predĺžil lehotu na vyjadrenie sa a podanie odvolania na CAS o dva dni do 20. decembra 2017.

„Čakanie bolo náročné a stresujúce, ale aj napriek tomu, že ma IAAF neinformovala, že sa v danej lehote odvolala na CAS, neberiem môj prípad za úplne skončený. Skôr ako si celkom vydýchneme, ešte si radšej počkáme na definitívne a oficiálne potvrdenie, či sa IAAF odvolala alebo nie,“ povedal Tóth, olympijský víťaz a majster sveta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Matej Tóth

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie