Tóthovi do polnoci neposlali stanovisko. Zrejme to znamená, že je očistený

Matej Tóth. Foto – TASR

IAAF sa mala vyjadriť do stredajšej polnoci. Nevyjadrenie automaticky znamená očistenie. Tóth však ešte čaká na oficiálne potvrdenie.

[Pridajte sa do facebookovej skupiny, v ktorej môžete debatovať o profesionálnom športe, prinášať námety redakcii alebo sa jej pýtať otázky. Každý večer v nej nájdete sumár správ.]

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) mala do stredajšej polnoci čas, aby sa vyjadrila k dopingovému prípadu Mateja Tótha. Tento termín si dokonca dvakrát predĺžila.

Keďže sa nevyjadrila, môže to znamenať, že Tóth je očistený a IAAF súhlasí s posudkom Disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu, ktorá tvrdí, že Tóth nedopoval.

Tóth má zastavenú činnosť od začiatku júla pre nezrovnalosti v biologickom pase.

IAAF mala dve možnosti: buď stanovisko slovenských odborníkov akceptovať, alebo sa obrátiť na Športový arbitrážny súd v Lausanne. Zatiaľ to vyzerá, že prišlo k prvej možnosti. Ak je to pravda, Tóthovi by čoskoro mali zrušiť zákaz činnosti.

„IAAF zastúpená Jednotkou integrity atletiky teoreticky mohla využiť na doručenie oznámenia aj inú ako elektronickú poštu (e-mail), hoci doposiaľ v kauze Mateja Tótha komunikovala vždy elektronicky. Kým SAZ nedostane oficiálnu odpoveď, dovtedy sa stále pohybujeme len v rovine domnienok a špekulácií,“ píše SAZ v stanovisku.

IAAF sa mala pôvodne vyjadriť už v nedeľu 3. decembra do polnoci, keď uplynula 45-dňová lehota, no v rámci svojich pravidiel využila možnosť jej predĺženia o ďalšie dva týždne do 18. decembra 2017. Ani v tento deň však nerozhodla, ale prišiel oznam, že IAAF Doping Review Board (orgán IAAF na posudzovanie dopingu) si v tejto kauze predĺžil lehotu na vyjadrenie sa a podanie odvolania na CAS o dva dni do 20. decembra 2017.

„Čakanie bolo náročné a stresujúce, ale aj napriek tomu, že ma IAAF neinformovala, že sa v danej lehote odvolala na CAS, neberiem môj prípad za úplne skončený. Skôr ako si celkom vydýchneme, ešte si radšej počkáme na definitívne a oficiálne potvrdenie, či sa IAAF odvolala alebo nie,“ povedal Tóth, olympijský víťaz a majster sveta.

Matej Tóth

Šport a pohyb