Denník N

Smer ponúkol firmám pri príplatkoch za prácu kompromis, nechce ustúpiť len pri sviatkoch

Foto – TASR
Foto – TASR

Už je zrejmé, že príplatky za nočnú a víkendovú prácu sa nezvýšia tak, ako to Smer najprv plánoval. Ustúpiť nechce len pri práci cez sviatky.

Smer už netrvá na pôvodnom návrhu zvýšenia príplatkov za prácu v noci a cez víkendy. Minister práce Ján Richter po štvrtkovom rokovaní so zamestnávateľmi povedal, že firmám ponúkli tri varianty kompromisných riešení.

„Zamestnávatelia neodmietli filozofiu, ale mali iný pohľad na príplatky,“ povedal Richter.

Jediné, pri čom nechce Smer ustúpiť, je príplatok za prácu cez sviatky.

Kompromisné návrhy

Smer pôvodne navrhol, aby sa príplatok za prácu v noci zvýšil z 20 na 50 % minimálnej mzdy (z 50 centov na 1,25 eura na hodinu). Za prácu v sobotu a nedeľu by bol vo výške 100 % minimálnej mzdy (dnes nie je povinný žiadny) a za prácu cez sviatok 100 % z priemerného zárobku zamestnanca (dnes je 50 %).

Prvý kompromis sa týka nočnej práce a uvažuje sa o dvoch alternatívach. Buď sa pri zvyšovaní príplatkov bude rozlišovať medzi všeobecnou a rizikovou prácou. V takom prípade by sa minimálny príplatok za rizikovú prácu zvýšil z 20 na 35 % a pri všeobecnej práci na 25 %.

Alebo by platilo, že ak si vedenie firmy s odborármi dohodne v kolektívnej zmluve iné riešenie, hoci aj menší príplatok za nočnú prácu, ako ponúkne Zákonník práce, bude to platiť.  To by napríklad riešilo aj problém pekárov.

Pekári ponúkli aj inú alternatívu – žiadali kompenzáciu cez novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch. Inak povedané, sú za zvýšenie príplatkov, ale žiadajú, aby mohli zvýšené náklady premietnuť do cien výrobkov. Alebo aby boli nižšie odvody.

Druhý kompromis hovorí o menšom zvýšení príplatkov za prácu cez víkend. Napríklad nebolo by to 100 %, ale 60 %, ale bude sa o tom ešte rokovať.

Podľa tretej možnosti by sa príplatky zvýšili postupne, čiastočne najprv od mája 2018, ďalšie zvýšenie by potom bolo od januára 2019.

Richter naznačil, že zamestnávatelia pýtali aj nejaké odvodové úľavy z vyšších príplatkov. Chce sa o tom baviť s ministrami financií aj zdravotníctva.

Debaty sa ešte neskončili

Diskusia o príplatkoch sa ešte neskončila, Richter však opakuje, že minimálne časť zmien v Zákonníku práce bude určite platiť od mája.

Smer zamestnávateľov najprv úplne preskočil. Riešil to cez poslanecký návrh, bez riadnej debaty a riadnej tripartity.

Richter sa potom nespokojnosť zamestnávateľov pokúsil riešiť cez víkend mimoriadnou tripartitou, na ktorú prišiel aj premiér Robert Fico. Dohodli sa tam, že návrh spolu prerobia. Na dnešnom stretnutí Fico nebol.

Minimálne Richter sa so zamestnávateľmi stretne ešte druhý januárový týždeň.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie