Denník N

Mám silné pochybnosti, či sa tu boj proti korupcii berie vážne

Vpravo Filip Rybanič, vľavo Jozef Rajtár. Foto – TASR
Vpravo Filip Rybanič, vľavo Jozef Rajtár. Foto – TASR

Európske precedensy o whistlebloweroch sú trocha o inom ako podsúvané predstavy Roberta Kaliňáka.

Autor je poslancom NR SR za SaS

Môjho asistenta Filipa zobrala protizákonným spôsobom polícia (zatkla bez zatykača) v piatok 10. júna 2016. Prokurátor, ktorý podľa vyšetrovateľa takýto podivný postup nariadil, bol Bystrík Palovič. Ako sme čoskoro zistili, dokázateľne prepojený s Ladislavom Bašternákom. 13. júna bol Robert Kaliňák nútený priznať svoje obchody s Ladislavom Bašternákom, ktorý je dnes obvinený z daňových podvodov (hoc paragraf z času páchania sa formálne volá inak) a čaká ho obžaloba. Vyšetrovanie Bašternáka bolo v roku 2014 za podozrivých okolností zastavené a obnovené až pod tlakom opozície a médií v roku 2016.

Teraz poďme vysvetliť jednu vážnu vec. Pranie špinavých peňazí patrí medzinárodne medzi najviac sprísňované bankové zákony. A zároveň medzi absolútne priority Európskej únie – kto sa chce potrápiť a možno až zhroziť z prísnosti, nech sa páči čítať tu. Sám som robil manažéra v banke v Hongkongu – treťom najväčšom finančnom centre sveta. Ako sa zákony sprísňovali, museli sme podpisovať najprv hmotnú zodpovednosť a neskôr až trestnoprávnu. Za čo? Ak zanedbáme kontrolu podozrivých transakcií. O podieľaní sa na nej ani nehovoriac. Prosté opomenutie preverenia podozrivej transakcie mohlo viesť k trestnému stíhaniu. Absolútnou zásadou bolo, že nikdy nie je chybou niečo prešetriť, jedinou chybou je, ak niečo podozrivé prejde bez povšimnutia.

Toto má prioritu pred bankovým tajomstvom alebo inými reguláciami.

To, že si na Slovensku jedna banková inštitúcia urobila zo zákonov dobrý deň, je trestuhodné. Filip názorne demonštroval prístup banky k nahlasovaniu podozrivých transakcií. A banka opäť „nesklamala“, spakruky to odmietla vôbec prijať. Mimochodom, tá istá banka, ktorá rada obchoduje s Mariánom Kočnerom. Predala mu so zľavou napríklad pohľadávku voči firme Welten, vďaka čomu Kočner ovládol golfový areál v Báči.

Samozrejme, aj prípadné hlásenia z banky by narazili na ďalšiu bariéru. Šéfom finančnej polície je Bernard Slobodník, sponzor a bývalý člen strany Smer.

Nad tým všetkým bdejú Tibor Gašpar a Robert Kaliňák.

Nuž a čo sa na tomto celom systéme organizovanej korupcie a tomto všetkom opísanom nepozdáva napríklad „bojovníkovi proti korupcii“ z Aliancie Fair-play, ktorý má pochybnosť, či je môj asistent whistleblower?

Nuž, čo iné ako môj asistent Filip, ktorý si pre ignoráciu svojej pôvodnej inštitúcie a následné vyšetrovanie Kaliňákovou NAKA a prokurátorom prepojeným s Bašternákom prechádza už vyše rok a pol peklom. Pozri Noc, keď zobrali Filipa.

Nedajbože, aby sa snáď Filipom zaoberal Súdny dvor EÚ v Luxemburgu, len nech pekne ostane v pazúroch miestnej mafiánskej verchušky!

Našťastie, o tom nerozhoduje ani Kaliňák, ani Aliancia „Fair-play“. A mimochodom, je to ten súd, ktorý odmietol Radoslava Procházku zobrať za sudcu, nuž platia tu trocha iné štandardy.

Podanie do Luxemburgu musí spraviť okresný súd, kde je Filip súdený. No keby ho neurobil, ide to vyššie a Najvyšší súd SR má takúto povinnosť danú zmluvami o EÚ. Ak by sa aj tak nestalo, prípad ide na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu (ESĽP).

A čo presne sa bude skúmať?

Odhliadnuc od protizákonného vyšetrovania a faktu, že Filipa súdia bez akýchkoľvek dôkazov, skúmať sa bude predpoklad obžaloby. Obžaloba tvrdí, že Filip zaznamenal údaje o podozrivých transakciách a signalizoval to navonok – a takáto konštrukcia bude posudzovaná súdom EÚ.

Európske precedensy sú trocha o inom ako podsúvané predstavy Roberta Kaliňáka. Napríklad prípad Guja („Gudža“) verzus Moldavsko, ktorý bol prelomový.

Gudža bol šéfom tlačového oddelenia moldavskej prokuratúry a zverejnil listy odhaľujúce korupciu. Následne bol vyhodený. ESĽP rozhodol, že to bolo vo verejnom záujme a bol vyhodený neprávom.

Osobitný zreteľ pri týchto rozhodnutiach je na postihu informátora (či „whistleblowera“). Súdu sa v tomto či v iných prípadoch zdá „vyhadzov“ zo zamestnania už cez čiaru.

V našom sa bude posudzovať, či je v poriadku sankcia až osem rokov väzenia za odhaľovanie podozrivých transakcií bossa silových zložiek v štáte.

Nuž, nechajme sa poučiť, aký je na to náhľad podľa „mierne“ vyšších štandardov. A mimochodom, prípad sa bude posielať na posúdenie aj ostatným štátom EÚ. Trocha sa budú môcť poučiť o výkone práva za „najlepšieho ministra vnútra“.

Čitateľom želám krásne Vianoce a veľa síl v ďalšom roku!

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie