Denník N

Osobnosť roku 2017: Opäť jednoznačne Béla Bugár

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo si Béla Bugár myslí? Presne to, čo treba.

Optimisti hovoria, že v politike ide o súboj ideí, pesimisti hovoria, že ide o súboj tých v pozadí, a Béla Bugár hovorí, že ide o udržanie sa. Všetko ostatné sú len reči.

Iste, kandidátov na osobnosť roka by mohlo byť viac a boli by silnejší: Andrej Kiska (za to, že to vydržal), Robert Fico (detto) alebo Robert Kaliňák (detto). Andrej Danko za prínos do ľudovej slovesnosti a Veronika Remišová za to, že dala hnutiu obsah. Ak však v politike ide práve o udržanie sa, Béla Bugár si zaslúži ocenenie nielen za rok 2017 alebo 2014, keď som napísal to isté, ale rovno za celoživotné udržanie sa.

Pozrite sa na to takto: Andrej Danko ešte o horúcich gaštanoch politickej zodpovednosti nevedel zhola nič a Béla Bugár už za MKDH zasadal vo federálnom zhromaždení. Písal sa vtedy rok 1990.

Je to dvadsaťsedem rokov, priatelia, alebo, povedané zrozumiteľnejšie, viac ako štvrťstoročie. Viac ako štvrťstoročie, počas ktorého bol najprv kresťanským demokratom, potom Maďarom a teraz proste len je, to všetko hladko a bezbolestne.

Doteraz aktívnych poslancov z roku 1990 zrátate na prstoch jednej ruky – väčšina z politiky zmizla, niektorí odišli, pár najhorších s hanbou vyhnali. A Béla Bugár? Je vo vláde, usmieva sa stále rovnako, podaril sa mu dokonca husársky kúsok: popri Ficovi a Dankovi pôsobí triezvo.

Desaťročia plynú, politici prichádzajú a odchádzajú a Béla ich sleduje. Pozorne študuje, či im náhodou netreba pomôcť so skladaním vlády. Je pripravený, žiadnu skladačku nepokazí. Viac ako štvrťstoročie a ešte stále mu nikto nepovedal, že je stará garda. Čo iné ak nie toto je triumfom?

Béla Bugár je zmierovateľ, je riešiteľ. Je ten, kto povie chlapi – a chlapi vedia. Postavil sa pred kamery, keď Andrej Danko s Robertom Ficom nemohli? Postavil. Dokáže si zahryznúť do jazyka? Dokáže. Je spoľahlivý? Rozhodne. Béla Bugár svoju vládu nikdy nepovalí, lebo vie, že môže byť – zrejme je – posledná. A inštinkt velí čo? No predsa udržať sa.

Pozrite sa na to aj takto: Fica aj Danka škandály trhajú na kusy a Béla Bugár nič, navyše má v strane ešte aj večne pohoršenú Luciu Žitňanskú.

Iste, dalo by sa namietať, že kúpil pozemky, a keď sa dostal do vlády, rýchlocesta náhle zmenila trasu tak, že zrazu cez tie pozemky vedie, na čo ich s veľkým ziskom predal. Dalo by sa, ale je to nič proti Ficovi a jeho stámiliónom, nič proti Dankovi a jeho hlúpostiam (a stámiliónom).

Čo si Béla Bugár myslí? Presne to, čo treba. Čo robí? Máločo, ale aspoň nič nepokazí. Štvrťstoročie krásnej, stabilnej a vypočítateľnej kariéry. Čo počas nej dosiahol? No predsa sa udržal. Môžete sa zo dňa na deň stať miliardárom, môžete vyletieť a spáliť sa ako Procházka – alebo môžete dvadsaťsedem rokov pomaly a potichu… ale nič.

Béla Bugár nie je štátnik, nikdy ním nebude a nikdy ním ani nechcel byť. Nie je kráľ, ale nie je ani pešiak, skôr taký kôň: každý je rád, ak ho má, keď treba, podrží. Vždy môže rozhodnúť partiu. Bol vo vládach predtým, je aj teraz. Vždy držal, nikdy nezradil. Koaličný partner snov.

Naopak, zradil celkom jasne!, budete namietať. Išiel predsa s Ficom do vlády! Nerozumiete mu – práve to bol cieľ. Béla Bugár je utilitarista, vie, že podiel na vláde je konečným cieľom. Voľby dopadli, ako dopadli, vyšlo to na vládu s Ficom. Čo sa dá robiť.

A práve to je jeho kľúčová črta: keď už v tej vláde raz je, dáva si pozor, aby v nej bol aj naďalej. Robí presne to, čo má, práve on je tá hrádza, ktorá drží aj napriek Dankovým záchvatom geniality. Napriek Ficovým výbuchom, na ktoré mu ktosi poradil menej piť, lebo rána sú potom menej zúrivé. Končí sa rok 2017 a Béla Bugár tu je presne tak, ako bol v rokoch 2014, 2002 aj 1990.

Lenže on sa zmenil!, budete opäť namietať. Bol iný! Pamätám si, ako šermoval transparentmi proti Mečiarovi! Opäť omyl. Béla Bugár sa, naopak, za celé tie roky nezmenil vôbec: vždy presne vedel, vždy robil všetko pre to, aby sa udržal. To len my sme si vysnívali sympatického a usmievavého Maďara, ktorý by nám ako sused neprekážal, pretože presne po takom sme túžili. Bol by blázon, ak by tú hru nehral s nami. A zvíťazil: rok 2017 sa končí a on sa udržal.

Taký je Béla Bugár, osobnosť roku 2017 a držiteľ ocenenia za celoživotné udržanie sa.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie