Denník N

Čo má SNS s radikálmi z rakúskej FPÖ? Zblížili sa za Slotu a s Dankom si doteraz radia stratégiu na voľby

Danko a Strache v decembri 2016. Danko dnes tvrdí, že s vicekancelárom už nemá žiadny vzťah. Foto – sns.sk
Danko a Strache v decembri 2016. Danko dnes tvrdí, že s vicekancelárom už nemá žiadny vzťah. Foto – sns.sk

Predseda parlamentu Andrej Danko radil pred októbrovými voľbami šéfovi pravicovo-radikálnej strany Heinzovi-Christianovi Strachemu a SNS je rada, že je FPÖ vo vláde.

Keď sa tento týždeň stali Slobodní (FPÖ) členmi rakúskej vlády, Izrael odmietol oficiálne komunikovať s ministerkou zahraničia Karin Kneisslovou, ktorá je ich nominantkou. Vo Viedni sa konal protest niekoľkých tisícok ľudí, ktorí protestovali s nápismi „nenechajme vládnuť nacistov“.

Pravicoví extrémisti Heinza-Christiana Stracheho vo vláde s ľudovcami sú po populistoch v Poľsku či v Maďarsku ďalším politickým problémom vnútri EÚ.

Na Slovensku majú svojich partnerov.

Začali za Slotu, Danko ochotne pokračuje

Strana Andreja Danka sa k partnerstvu s rakúskou FPÖ hlási aj teraz, keď sa musí Európa rozhodnúť, ako sa k nej postaví.

Strany sa zblížili už za Jána Slotu a družba pretrvala. V staršej verzii webu SNS bola ešte FPÖ v kategórii „partnerské strany“, dnes už túto kategóriu Dankova strana neuvádza.

Podpredseda SNS Jaroslav Paška vraví, že s FPÖ stále dobre vychádzajú, hoci nie sú v zmluvnom vzťahu a necítia ani blízkosť k ich frakcii v europarlamente Skupina Európa národov a slobody, v ktorej sú s Národným frontom francúzskej nacionalistky Marine Le Penovej či s talianskou Ligou severu.

„Konzultácie prebiehajú stále. Nakoniec sme im aj dávali tipy pri voľbách (boli tento rok v októbri), ako sa správať, aby neboli veľmi na tej extrémistickej strane,“ hovorí Paška o vzťahoch oboch strán.

Konzultácie v tomto duchu podľa Pašku poskytoval Danko priamo Strachemu. Paška vraví, že Danko a Strache majú priateľský vzťah – Strache zasa osobne radil šéfovi SNS pred voľbami do slovenského parlamentu v roku 2016.

Podľa Pašku je dobré, že sa FPÖ dostala do rakúskej vlády, keďže sa v nej bude kultivovať. „Život ich donúti, aby boli zodpovední,“ myslí si.

Strache s Marine Le Penovou. Foto – TASR/AP

Stranu zakladal vysoký dôstojník SS

Danko sa podľa straníckeho časopisu FPÖ v januári tohto už ako predseda parlamentu zúčastnil na panelovej diskusii v inštitúte Cajetana Feldera, ktorý je blízky tejto strane a rečnil tam spolu s Johannesom Hübnerom, ktorý má v strane na starosti zahraničnú politiku, a s redaktorkou denníka Magyar Hírlap blízkeho Viktorovi Orbánovi.

„Inšpirovali sme sa farebnou grafikou FPÖ. Nie je tajomstvom, že v Rakúsku mám dlhoročný priateľský vzťah s FPÖ a Heinzom-Christianom Strachem,“ povedal zasa o tejto strane Danko tesne po voľbách 2016 v rozhovore pre aktuality.sk.

Dankovo priateľstvo so šéfom FPÖ nevyvoláva radosť medzi jeho kolegami vo vládnej koalíci. „Každý si nechá radiť od ľudí, ktorých považuje za dobrých radcov,“ hovorí predseda zahraničného výboru parlamentu František Šebej (Most-Híd). „Je to to trochu problematické,“ povedal.

Akou stranou vlastne FPÖ je a kto je nový rakúsky vicepremiér Strache? FPÖ v roku 1955 založil bývalý vysoký dôstojník SS v hodnosti „brigadenführer“ a nositeľ zlatého odznaku Hitlerovej NSDAP Anton Reinthaller.

Neonacistický vplyv v nej v 60. rokoch oslabol, hoci nacionalizmus z nej nikdy nezmizol. Najvýraznejšou postavou strany bol od polovice 80. rokov až do roku 2000 Jörg Haider. Ten bol jednou z najznámejších extrémistických postáv v Európe. Chválil napríklad Hitlerovu sociálnu politiku, mal neustále antisemitské poznámky a bol zarytým odporcom rozšírenia EÚ o stredoeurópske krajiny vrátane Slovenska.

Strache a jeho šéf Jörg Haider. Foto – TASR

Strache v uniforme a so zdvihnutou pravicou

V Haiderovej FPÖ Strache politicky vyrastal a neskôr ju aj prevzal.

Aj Strache má šrámy z minulosti. Od 15 rokov bol členom nacionalistického nemeckého spoločenstva „Buršov“ s názvom Vandalia, v roku 1989, keď mal 20 rokov, bol na stretnutí neonacistickej Wiking-Jugend v Nemecku, kde cvičil v uniforme v lese so zbraňou v ruke. Ešte v roku 1988 sa ukázal vo viedenskom divadle Burgtheater na premiére jednej z hier a kamera ORF ho natočila, ako na balkóne skanduje so zdvihnutou pravicou.

Stracheho sympatie k extrémizmu boli vidieť aj v čase, keď už bol predsedom FPÖ. Počas výročia oslobodenia Osvienčimu, ktorý je Dňom pamiatky obetí holokaustu, napríklad tvrdil, že FPÖ a ďalší pravicoví radikáli sú utláčaní „noví Židia“ a pripadá si vraj ako za Krištáľovej noci, čo bol nacistický útok na židovské obyvateľstvo.

V roku 2012 zasa na svojom Facebooku zverejnil karikatúru nenásytného bankára, ktorá bola historická, ale v tomto prípade mierne pozmenená – postava mala oproti pôvodnému obrázku zväčšený nos a na gombíkoch jej pribudli Dávidove hviezdy.

Mladý Strache zdraví v roku 1988 hercov Bugtheatra. Foto – video ORF

„Nebol som neonacista a nie som neonacista,“ bránil sa Strache už v roku 2007, keď sa objavili prvé informácie o jeho minulosti.

Strache si svoj volebný úspech v októbri (získali až 26 percent) vyslúžil hlavne protiutečeneckou a protiislamskou politikou. „Som srdcom pri Pegide,“ povedal napríklad o nemeckom protiislamskom hnutí, do ktorého sa zapájajú aj extrémisti.

Počas krymskej krízy sa Slobodní postavili na stranu Ruska a s Putinovou stranou Jednotné Rusko dokonca pred rokom podpísali partnerskú dohodu.

Najmä v poslednom roku sa snaží pôsobiť umiernenejšie. Opatrne sa napríklad pred niekoľkými mesiacmi dištancoval od Marine Le Penovej, ktorú ešte v apríli verejne podporoval.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie