Denník N

Ďalší svedok únosu Kováča chce hovoriť: Kosík, ktorého zatkli v Mali

Ľuboš Kosík po vynesení rozsudku v prípade falšovaných zmeniek v roku 2015. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ľuboš Kosík po vynesení rozsudku v prípade falšovaných zmeniek v roku 2015. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ľuboša Kosíka odsúdili v roku 2015 na štrnásť rokov väzenia. Utiekol do afrického Mali, kde ho zadržali. Nie je jasné, či je ešte vo väzení. Chce svedčiť aj o vražde Remiáša, polícia podľa neho nekonala.

Po Oskarovi Fegyveresovi sa ďalší bývalý policajt rozhodol rozpovedať príbeh únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho do Rakúska z roku 1995. Je ním Ľuboš Kosík, ktorého v roku 2015 Špecializovaný trestný súd v Pezinku odsúdil na 14 rokov väzenia za falšovanie zmeniek.

Kosík pred nástupom trestu utiekol a v novembri 2016 ho zadržal Interpol v africkom Mali. Nie je jasné, či je tam doteraz. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská jeho vydanie urgovala v máji, aj v októbri, ale z Mali jej neprišla žiadna odpoveď.

V rozhovore, ktorý Kosík cez sprostredkovateľa poskytol denníku SME, priznáva, že na únose sa podieľala tajná služba, a hovorí, že sa udial približne tak, ako to opísala obžaloba Michala Serbina.

„Vo večerných hodinách medzi 23.00 až 1.00 sme boli pripravení vo vinohrade pri Svätom Jure. Vedeli sme len, že v tejto dedine sa bude nachádzať ten politik. Nikto nám nepovedal ani jeho meno, ani bydlisko. Príslušníci SIS, ktorí ho sledovali, nás mali informovať, kedy vozidlo ráno vyjde z domu. My sme mali za ním ísť a potom ho zastaviť,“ hovorí Kosík o dni únosu 31. augusta 1995.

„Tak ako Hrbáček so Svěchotom pripravovali likvidáciu Fegyveresa, pripravovali aj likvidáciu Remiáša. Ale aj o tom chcem hovoriť len pred sudcom,“ povedal tiež Kosík. Obviňuje políciu, že vo veci vyšetrovania Remiášovej vraždy aj možnej likvidácie Fegyveresa, ktorý prežil, riadne nekonala.

„Pred uplynutím premlčacej lehoty v kauze vraždy Remiáša som jednému priateľovi z polície povedal, že mám informácie aj o tejto trestnej veci. On je kamarátom policajného prezidenta Tibora Gašpara, tak som ho požiadal, aby mu to prezentoval. Aj mu to oznámil, ale Gašpar sa k tomu nevyjadril ani vo veci nekonal. Takže myslím, že pani Remiášová by dnes mala ísť za pánom Gašparom a dať mu facku za to, že nekonal. O príprave likvidácie Fegyveresa som vypovedal v Pezinku a odtiaľ to vyšetrovateľka poslala NAKA. Tú výpoveď mám odfotenú a ukrytú. Nemám vedomosť, že by polícia v tej veci konala,“ vyhlásil Kosík.

„Michal Hrbáček ako príslušník SIS na základe pokynu riaditeľa SIS Ivana Lexu zorganizoval skupinu, v ktorej boli Ľuboš Kosík, Martin Lieskovský, Miroslav Šegita a Jozef Zoššák, a následne plnil úlohu koordinátora medzi organizátormi zavlečenia a členmi tejto skupiny,“ píše sa v obžalobe. Kosík bol bývalý policajt a vtedy už v civile. 

Jeho úloha v únose bola spolu s troma ďalšími najbrutálnejšia: „Dňa 31. 8. 1995 o 10:47 na štátnej ceste číslo II/502 pri poľnohospodárskom družstve autom Seat Toledo červenej farby spredu a Seat Ibiza zelenej farby zboku zablokovali osobné motorové vozidlo s Michalom Kováčom. Namierenou pištoľou vyzvali Michala Kováča, aby vystúpil z auta, a keď nereagoval, násilne ho vytiahli, a hoci sa bránil, premiestnili ho do zadnej časti auta. Nasadili mu na hlavu modré vrece a na ruky putá, zmocnili sa jeho osobného motorového vozidla. Po tom, ako sa počas jazdy smerom na Vajnory pokúsil Michal Kováč vyskočiť z auta, udierali ho päsťami po tvári, paralyzátorom mu dávali elektrošoky na pohlavný úd a násilím ho prinútili vypiť z dvoch fliaš whisky, čím ho uviedli do stavu opitosti,“ píše sa v obžalobe.

Únos ho netrápil, kým nezrušili amnestie

Keď Kosíka v roku 2015 odsúdili za falšovanie zmeniek, na otázku, či si ešte spomenie na únos, povedal: „Spomenul som si na iné veci, na lásku k vlasti.“

Foto N – Tomáš Benedikovič

Vtedy ešte platili Mečiarove amnestie, ktoré zabezpečovali beztrestnosť všetkým aktérom únosu. Tie parlament tento rok zrušil a kauzu má znovu na stole Okresný súd Bratislava III. Sudca zatiaľ študuje spis a požiadal aj o jeho odtajnenie.

Kosík bol odsúdený za falšovanie zmeniek v hodnote 2 milióny 400-tisíc eur ako za obzvlášť závažný zločin. Dostal 14 rokov a ďalšie štyri roky za to, že nezaplatil 100-tisíc eur peňažný trest. Podľa Trestného zákona už jeho prípadné svedectvo v únose nemôže mať vplyv na tento trest.

Mohlo by sa naňho prihliadať len vtedy, keď by po troch štvrtinách trestu požiadal o podmienečné prepustenie z väzenia. Mohol by tak urobiť teda až po trinásť a pol roku.

Kosíka odsúdil súd pod vedením sudcu Igora Králika. Ten aj žiadal Mali o jeho vydanie, odpoveď nedostal. Slovensko nemá s Mali dohodu o vydávaní. Kosíka tam ukrýval Ibrahim Majga, známy zabávač a spevák, ktorý má na Mali rodinu. Majga sa stíhaniu aj zadržaniu vyhol.

Kosíkov advokát Martin Kanás SME v októbri tvrdil, že Kosíka v Mali prepustia na slobodu. Ešte v máji podľa Markízy Kosík volal starostke Limbachu pre stavby v okolí jeho pozemku. Tá to opísala tak, že sa jej nezdalo, že volá z väzenia, preto to nahlásila polícii. Odvtedy sa podľa nej neozval.

Okradnutý: Kováč bude spokojný

Kosík na zmenkách sfalšoval podpisy Ľubomíra Farenzenu. Zmenky predložil v roku 2011 na súd a ten vydal Farenzenovi platobný rozkaz, aby sumu uhradil. Farenzena sa začal brániť a Kosík skončil na súde.

„Myslím si, že najviac bude spokojný Michal Kováč,“ povedal po rozsudku Farenzena v roku 2015.

Na pojednávanie prišiel Kosík v luxusnom jaguári. V roku 2003 ho Nový Čas odfotografoval v intímnom objatí s bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva zahraničných vecí Dianou Dubovskou. Tá bola v tom čase už v rozvodovom konaní s Jozefom Majským, ktorý sa už roky vyhýba právoplatnému rozsudku v jeho kauze BMG a Horizont.

Kosík bol krátko aj členom HZDS. Býval v luxusnej vile v Limbachu, po únose s Hrbáčkom aj Lieskovským podnikal.

Kosík: Plnil som len úlohy

Kosík pre SME hovorí, že k únosu sa dostal tak, že ho aktivizoval Michal Hrbáček. „Medzi našimi úlohami bolo plniť rozkazy nadriadených, ktorými boli Jaroslav Svěchota (vtedajší námestník SIS) a Ivan Lexa (riaditeľ). Ale od Lexu som ja osobne rozkazy nikdy nedostával. Plnil som rozkazy Svěchotu. Neskôr som zistil, že niektoré úlohy si vymýšľal aj sám Hrbáček.“

O tom, že chce vypovedať, povedal svojmu právnemu zástupcovi.

Kosík tiež hovorí, že Hrbáček pred únosom skúšal opiáty na náhodne unesených ľuďoch. „Vo večerných hodinách Hrbáček niekoho naložil do auta a skúšal na ňom tie opiáty. Jeden bol napríklad unesený z autobusovej zastávky v Lamači. Hrbáček na ňom skúšal alkohol s rohypnolom a potom ho fotil s prostitútkou. Lebo pôvodný pokyn od Svěchotu vraj bol, že ten človek má byť politicky skompromitovaný práve tak, že bude opitý a nafotený s prostitútkou.“

Kosík tiež hovorí, že Kováč mladší na nich pri únose kričal, aby to nerobili. „Vystúpil som z vozidla. Na pokyn Hrbáčka som mal sledovať situáciu. Zostal som stáť pred mercedesom. Hrbáček s tými troma vytiahli z mercedesu toho pána, ktorý mal byť politicky skompromitovaný. Osobu som nepoznal, nikdy predtým som ju nevidel, nevedel som ju identifikovať. Keď ho nakladali, pamätám si jednu vetu, čo zakričal – nerobte to, zneužijú vás a odkopnú. Tú vetu si pamätám dodnes, lebo pre mňa sa stala skutočnosťou. Z nás pri akcii nikto nič nehovoril. Aj preto, aby sme sa neprezradili menami.“

Kosík ďalej hovorí, že Kováča mladšieho zobrali do Vajnor a neskôr na Peknú cestu. „Tam sme išli niekam do lesa, možno by som to miesto vedel identifikovať.“

Potom podľa Kosíka Hrbáček vytiahol whisky. Do fliaš nasypal rohypnol. „Zamiešal to, stiahol mladému Kováčovi vrecko z hlavy a celú fľašu mu násilne nalial do úst. Tí ďalší mali doňho naliať druhú fľašu, kým nezaspí. Na mieste sme boli asi hodinu, maximálne dve.“

Kosík tiež hovorí, že on nebol ten, kto dával Kováčovi mladšiemu elektrošoky na genitálie. „Vôbec sa nevyviňujem. Len chcem dať na pravú mieru nepravdy, čo niekto tvrdí dvadsať rokov, že som bil Kováča mladšieho a nalieval ho alkoholom. Iní zas dodnes hovoria o samoúnose. Priznávam, že som plnil rozkazy SIS, že za akciou bola SIS, riadil ju Hrbáček a ja som sa na nej zúčastnil. Mojou úlohou bolo zadržať osobu, to sa robí bežne. Čo s ňou ďalej bude, som nevedel.“

Kosík hovorí, že akciu neriadil vtedajší predseda vlády a HZDS Vladimír Mečiar a verí tomu, že o tom ani nevedel.

„Hrbáček nás potom zavolal a povedal, že akcia bola prísne utajená a keď ju niekto prezradí, bude zlikvidovaný. Neskôr ešte prišiel s informáciou, že niekto zo sledovacieho odboru akciu vyzradil prezidentovi Kováčovi. To bol Oskar Fegyveres. Hrbáček povedal, že dostal od Svěchotu rozkaz, že bude musieť vycestovať do Švajčiarska, kde sa Fegyveres ukrýval, a zlikvidovať ho. Mali ho zobrať a zhodiť zo skál v Taliansku niekde blízko Mont Blancu. Je tam nejaký horský priechod medzi Švajčiarskom a Talianskom.“

Kosík hovorí, že Fegyveresov život je aj dnes v ohrození.

Redaktor Denníka SME Matúš Burčík povedal, že aktér únosu prezidentovho syna Ľuboš Kosík pristúpil na rozhovor pod podmienkou, že nezverejnia, kedy a za akých okolností sa odohral. „Zdôvodnenie, ktoré prezentoval, malo logiku. Z rozhovoru existuje zvukový záznam, ktorý redakcia uložila na bezpečnom mieste.“ Nie je tak jasné, či je Kosík na slobode. V tom prípade by po ňom mal znovu pátrať Interpol.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ľuboš Kosík

Mečiarove amnestie

Slovensko

Teraz najčítanejšie