Denník N

Je tu kniha pre deti so zrakovým postihnutím, naučí ich vnímať tvary a farby

Nanušove šibalstvá.
Nanušove šibalstvá.

Centrum včasnej intervencie dostalo 60 kusov knihy Nanušove šibalstvá, rodiny sa o ne môžu prihlásiť.

Rodiny detí so zrakovým a viacnásobným znevýhodnením môžu zadarmo dostať multisenzorickú knihu Nanušove šibalstvá.

Je to novinka, ktorú vyrobili českí autori Romana Chalupová a David Najbrt. Chalupová pracovala v centre ranej starostlivosti a v praxi videla, že bežná literatúra je pre tieto deti náročná. Vymysleli preto knihu, ktorá pomáha rozvíjať zrak, jemnú motoriku a komunikáciu.

Kniha, alebo skôr pomôcka, obsahuje aj reliéfne obrázky a reálne predmety. Postavičku Nanuša, bábiku Ruženku, auto, farebné poháriky, baterku, súpravu príborov a Braillovu abecedu.

„Nanuš je vlastne maňuška, ktorá dokáže stimulovať zrak dieťaťa a rovnako aj jeho sluch a hmat. Knihu sme sa snažili vytvoriť tak, aby to, čo deti vidia v knižke, mohli aj prežívať,“ vraví Chalupová.

Knihu dostala už aj Zuzana Zemanová, mama trojročnej Viktórie.

„Kniha sa jej veľmi páči. Je edukatívna, dcéra sa vďaka nej naučila triediť farby. Dokáže už nájsť a rozoznať predmety a pomohlo jej to aj v priestorovom videní,“ hovorí Zemanová.

Knihu vyvíjala s matkami

Kniha je určená pre deti so zrakovým postihnutím, ale aj s kombináciou porúch v oblasti pohybu, s neurologickými ťažkosťami, či rozumovo-kognitívnymi problémami. Doteraz sa podľa Chalupovej tieto deti vzdelávali bežnými metódami.

Chalupová však hovorí, že deti so zrakovým postihnutím potrebujú zážitkové vzdelávanie a všetky aktivity si musia samy vyskúšať. Ilustráciám v bežných knihách nerozumeli, vďaka Nanušovým šibalstvám si veci na obrázkoch môžu aj chytiť.

„Nie je to klasické učenie metódou drilovania, keď si napríklad skúšate uviazať šnúrky. Tu to funguje inak: v praxi som to vyvíjala priamo s matkami. Klasické metódy učenia u ich detí zlyhávali a nevedeli sme, kam ďalej. Tak sme vymysleli tieto pomôcky,“ vysvetľuje Chalupová.

Ak má dieťa len zrakovú chybu, knihu môže začať používať už v druhom až treťom veku. Ak má dieťa viacnásobný hendikep, je podľa Chalupovej kniha vhodná pre staršie šesťročné deti.

Zemanová hovorí, že jej dcéra Viktória mala obdobie, keď nevidela vôbec. Vtedy musela byť jej očami a opisovať jej všetko, čo videla. „Opisovala som jej každý predmet. Akú má veľkosť či farbu. Táto kniha je prirodzeným pokračovaním jej vývoja,“ hovorí Zemanová.

Zemanová dodáva, že Viktória dnes už vie predmety rozoznávať a priraďovať k obrázkom a tiež bezchybne zvládne aj pexeso.

Vyšla už aj v islandčine

Raná starostlivosť je nezisková organizácia, ktorá sa špecializuje na včasnú intervenciu pre rodiny s deťmi so zrakovým a viacnásobným znevýhodnením. Organizácia navštevuje rodiny, posudzuje zrakové funkcie a zrakové stimulácie, požičiava špeciálne pomôcky či poskytuje sociálne poradenstvo.

V súčasnosti je klientmi Ranej starostlivosti 50 rodín v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Organizácia dostala 60 kusov Nanušových šibalstiev a rozdá ich rodinám, ktoré o ňu požiadajú. Ďalšie knihy sa dostanú do rodín aj cez iné centrá včasnej intervencie na Slovensku.

Kniha je už preložená do islandčiny a angličtiny. Pred rokom ju spoznali deti v Česku a Chalupová verí, že sa presadí aj v zahraničí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie