Denník N

Matej Tóth je definitívne očistený, opäť môže súťažiť

IAAF súhlasí s verdiktom slovenskej disciplinárky, ktorá nezistila, že by slovenský chodec dopoval.

Matej Tóth je definitívne očistený z dopingových podozrení. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) sa stotožnila s verdiktom Disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu (SAZ), ktorá tvrdí, že Tóth neporušil antidopingové pravidlá.

„IAAF sa rozhodla neodvolať sa na Športový arbitrážny súd voči rozhodnutiu slovenskej disciplinárnej komisie očistiť Mateja Tótha z dopingového porušenia na základe jeho biologického pasu atléta. Atlét môže súťažiť, ako mohol už od rozhodnutia disciplinárnej komisie v októbri,“ uviedla IAAF v stanovisku pre televíziu Joj. O pár minút neskôr to potvrdil aj SAZ.

Tóth: Budú to jedny z najkrajších Vianoc

Už vo štvrtok ráno sa písalo, že Tóth je zrejme očistený. IAAF mala čas na verdikt do stredajšej polnoci, do ktorej žiadny nezaslala. To by automaticky znamenalo, že IAAF sa neobracia na Športový arbitrážny súd a Tóth môže súťažiť.

Tóth ani samotní funkcionári si tým však nemohli byť istí, keďže IAAF mohla verdikt poslať napríklad poštou ešte pred polnocou. Preto požiadala IAAF o jasné stanovisko.

„Som, samozrejme, nesmierne šťastný, že sa to po takmer ôsmich mesiacoch takto skončilo. Spadol mi veľký kameň zo srdca,“ reagoval 34-ročný Matej Tóth.

„Budú to jedny z mojich najkrajších Vianoc v živote, pod stromček som dostal krásny darček. Teším sa, že pravda vyšla najavo. Ďakujem všetkým, ktorí mi v tomto zložitom období pomáhali, podporovali ma, verili mi a vlievali do mňa dôveru aj vo chvíľach, keď som už neveril, že spravodlivosť zvíťazí. Som rád, že aj antidopingoví experti IAAF uznali, že moja jediná odchýlka v biologickom pase športovca bola len dôsledkom prirodzeného fyziologického stavu môjho organizmu.“

Prišiel o augustové majstrovstvá sveta

Tóth mal zakázanú činnosť od začiatku júla, keď ho IAAF upozornila na odchýlku v biologickom pase. Išlo o znížené hodnoty hemoglobínu zo vzorky odobranej 4. mája. Na základe nej ho obvinili z krvného dopingu.

Podľa ich názoru Tóth pravdepodobne manipuloval s vlastnou krvou s využitím nedovolených metód (autológna transfúzia).

Chodec mal následne Disciplinárnej komissi Slovenského atletického zväzu dokázať, že neporušil dopingové pravidlá. Disciplinárka napokon začiatkom októbra zaslala na IAAF stanovisko, že Tóth podľa nej pravidlá neporušil.

IAAF sa s týmto stanoviskom mohla stotožniť, čo by znamenalo, že Tóth je očistený. Ak by sa nestotožnila, prípad by mohla posunúť na Športový arbitrážny súd v Lausanne.

Tóth pre dištanc prišiel o augustové majstrovstvá sveta v Londýne, na ktorých mal obhajovať titul majstra sveta z Pekingu 2015.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Matej Tóth

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie