Denník N

Fegyveres je rád, že Kosík chce svedčiť o únose: Dúfam, že to zopakuje aj pred sudcom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ľuboš Kosík v rozhovore pre SME povedal, že mu ide o život a rovnako aj Oskarovi Fegyveresovi, doteraz korunnému svedkovi kauzy únosu prezidentovho syna do Rakúska. Fegyveres na to hovorí, že o život ide vždy každému.

Ste rád, že Ľuboš Kosík je ďalší, ktorý opisuje skutok únosu tak, ako je to v obžalobe?

Neviem, čo presne sa píše v obžalobe, ktorá je na súde, ale som rád, že niekto ďalší sa rozhodol vypovedať a potvrdzuje účasť Slovenskej informačnej služby pri únose. Je mi jedno, či je to Kosík alebo niekto iný.

Poznali ste Kosíka z únosu?

Kosíka som videl iba v médiách, keď sa písalo o jeho iných kauzách, ako odchádza vysmiaty zo súdu. Ak bol pri únose tak, ako to opisuje, tak som ho tam videl, ale dnes by som ho už nespoznal.

Kosík sa rozhodol svedčiť až po tom, čo ho odsúdili na dohromady 18 rokov, utiekol do Mali a tam ho zatkli. Čo hovoríte na to, že doteraz bol ticho?

Na každého to raz príde. Je ťažké žiť sám so svojím svedomím. 

Kosík opisuje aj to, ako mal námestník riaditeľa SIS Jaroslav Svěchota vydať príkaz prostredníctvom Michala Hrbáčka na vašu likvidáciu. Počuli ste o tom niekedy takto od priameho svedka?

Nie, iba keď bývalý riaditeľ SIS Vladimír Mitro prednášal správu o stave činnosti služby. V tom čase som nič iné ani zo strany SIS nečakal. Preto som aj hneď po svojej výpovedi odišiel do zahraničia. Aj dnes sa ukazuje, že to nebolo zlé rozhodnutie.

Kosík hovorí, že aj dnes vám ide, tak ako aj jemu, o život. Myslíte si to aj vy? 

Každému ide o život – stres, dopravné nehody.

Ďalej Kosík hovorí, že tak, ako Svěchota s Hrbáčkom pripravovali vašu likvidáciu, pripravovali aj likvidáciu vášho kamaráta Róberta Remiáša.

Bolo by super, keby to všetko zopakoval aj pred súdom.

Hrbáček podľa neho za vami priamo vycestoval do Švajčiarska a Talianska, ale akciu aj pokazil. „Bol tam s jednou ženou, ktorá bola manželkou dnes už bývalého vysokopostaveného policajta. Ona o tom povedala polícii, a tak sa akcia vyzradila.“ Počuli ste o tom niekedy?

Nie, nepočul som, ale ak je to tak, tak polícia určite konala, ale v tom čase asi v neprospech tej manželky policajného funkcionára a asi aj v môj neprospech.

Kosík ďalej hovorí, že o príprave vašej likvidácie vypovedal v Pezinku a odtiaľ to išlo na NAKA: „O príprave likvidácie Fegyveresa som vypovedal v Pezinku a odtiaľ to vyšetrovateľka poslala NAKA. Tú výpoveď mám odfotenú a ukrytú. Nemám vedomosť, že by polícia v tej veci konala.“ Vy máte nejakú takú vedomosť?

Nemám vedomosť o tom, že by ma polícia v tejto veci oslovila. Možno ešte preverujú skutočnosti, možno takáto príprava mojej likvidácie je iná ako príprava likvidácie pani Volzovej.

Podľa Kosíka nekonal ani policajný prezident. „Pred uplynutím premlčacej lehoty v kauze vraždy Remiáša som jednému priateľovi z polície povedal, že mám informácie aj o tejto trestnej veci. On je kamarátom policajného prezidenta Tibora Gašpara, tak som ho požiadal, aby mu to prezentoval. Aj mu to oznámil, ale Gašpar sa k tomu nevyjadril ani vo veci nekonal. Takže myslím, že pani Remiášová by dnes mala ísť za pánom Gašparom a dať mu facku za to, že nekonal.“ Nemal by generálny prokurátor preveriť, či polícia riadne v týchto podozreniach konala?

Aj v tomto prípade možno polícia veci preveruje, len im to dlhšie trvá. Možno sa tie informácie k pánovi Gašparovi ani nedostali. Nechce sa mi veriť, že by mu bol ľudský život ľahostajný, a ak áno, na to radšej nechcem ani pomyslieť.

Podľa Kosíka Vladimír Mečiar o únose vôbec nevedel. Ako to môže vedieť? 

V tomto prípade si myslím, že ani pán Kosík nie je vševed. Amnestie Vladimíra Mečiara hovoria za všetko.

Myslíte si, že by mali súdy nejako zohľadniť prípadnú Kosíkovu výpoveď v kauze únos alebo vražda Remiáša pri neskoršom posudzovaní napríklad jeho kauzy falšovania zmeniek?

To nechám na súdy. Kosík ešte pred súdom nevypovedal a uvidíme, či sa tak vôbec niekedy stane. Najväčší trest je preňho žiť sám so sebou, svedomie nezvykne zohľadňovať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ľuboš Kosík

Mečiarove amnestie

Slovensko

Teraz najčítanejšie